Elin Stark, Affärschef i Fyrbodal för Almi Väst

Företagsamheten ökar i Västra Götaland!

Publicerat:

19 feb. 2024, 01:46

Nyhet

De fyra kommunerna som toppar listan över flest företag per invånare är i det marknadsområdet mitt team arbetar för, wow vilka möjligheter detta skapar!

Elin Stark, affärschef i Fyrbodal för Almi Väst

Jämfört med för tio år sedan har andelen invånare som är med och driver företag ökat i samtliga kommuner i Västra Götaland.

Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i landets kommuner.  Årets mätning visar att Tanum är den kommun med högst företagsamhet i Västra Götaland, 21,7 procent. På en andra- och tredjeplats hittar vi Orust och Tjörn med 20,2 respektive 19,2 procent av kommuninvånarna.

Elin Stark, som är affärschef i Fyrbodal för Almi Väst, är extra glad över detta. - De fyra kommunerna som toppar listan över flest företag per invånare är i det marknadsområdet mitt team arbetar för, wow vilka möjligheter detta skapar!

Elin konstaterar också att det finns likheter mellan kommunerna som toppar: 
- de har tradition av företagande 
- de har många företag inom samma näring som ger frukt åt varandra 
- de är en kommun med en tydlig profilering för gemene man 
- de har starka Sparbanker på orten vars uppdrag är att satsa på och utveckla orten 
- det är mindre kommuner vilket gör att de allra flesta känner en företagare och steget att då själv starta tordes vara lägre. 

Nu hoppas vi förstås att det här håller i sig! 

Länk till Svenskt Näringslivs undersökning hittar du här: 
https://www.svensktnaringsliv.se/regioner/vastra-gotaland/har-ar-kommunerna-i-vastra-gotaland-dar-flest-driver-foretag_1206971.html