Ida Näslund, vd på Mounid

Ida är en av finalisterna till Årets Unga Idé 2024

Publicerat:

08 maj 2024, 12:00

Nyhet

Årets unga idé 2024 är ett stipendium som är instiftat av Företagarna och Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse. Almi är partner till Årets unga Idé och kommer vara på plats under finalen den 30 maj.

Vi har intervjuat Ida Näslund som är en av finalisterna. Vi har även fått förmånen att stötta Ida och fler av finalisterna i deras företagande.

Ida, vad är det bästa med att driva bolag?

- Att det är en skapandeprocess, det är häftigt att se sin vision växa.

Vad har varit den största utmaningen för dig som företagare?

- Att säkerställa att kunna upprätthålla forskning- och produktutvecklingsprocessen, speciellt eftersom Mounid bygger på en innovation. Detta jobbar jag fortfarande på, men har väl blivit mer erfaren på det. Då är det väldigt bra att t ex. Almi finns!

Vilka utmaningar står textilbranschen inför och hur tror du ditt bolag kan bidra till att lösa dessa i framtiden?

- Det är en av dagens främst förorenande industrier som också står i en radikal transformation med stor press på sig på EU nivå att minska sin klimatpåverkan på alla plan. Just textilinfärgningsprocessen är enormt miljöpåfrestande och står för 20% av all global vattenförorening och kräver massvis med skadliga kemikalier.

Det är just kemikalieproblematiken som vi adresserar med Mounids innovation "Algbläck", som är en giftfri, biobaserad textilfärg av mikroalger med potential att resurseffektivt kunna skalas för att substituera ut konventionell fossilbaserad textilfärg från industrin. Med Algbläck kan textilföretag skapa biobaserade, cirkulära textila produkter med färg, som är säkra för människan och planetens framtid.

Om du vinner Årets unga idé 2024, vad tror du det kommer innebära för dig?

- Det skulle innebära en stor bekräftelse och dessutom mycket bra support att bara köra på, det ska bli väldigt kul med finalen!

Vi på Almi önskar Ida Näslund och alla andra finalister lycka till. Ni är redan vinnare på många sätt genom att tagit er till finalen!

Läs mer om Årets Unga idé och anmäl dig som besökare till finalen den 30 maj.