Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
13 mars 2020

VINNARE AV SKAPA-PRISET UPPSALA LÄN 2020

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och har delats ut årligen i över 30 år. Priset delas ut på länsnivå och nationell nivå. Syftet med priset är att uppmärksamma och ge ekonomiskt stöd åt idérika personer så att de kan fortsätta att utveckla sina uppfinningar. Vinnarna i Uppsala län får 10 000 kr per företag från Agne Johanssons Minnesfond samt diplom. De kommer även att representera Uppsala län i den nationella SKAPA-tävlingen den 12 november 2020.

Grattis till årets SKAPA-prisvinnare i Uppsala län!

Almi_Skapa_600x350px_IMG_0401.jpg

Bengt-Åke Ljudén Almi Uppsala, Jimmy Seger och Martin Jonsson FlyPort, Mamoun Taher, Graphmatech och Göran Enander, Landshövding vid utdelningen av SKAPA-priset 2020.

Priset ’SKAPA-talang för unga innovatörer’ (födda 1990-2000) tilldelas Martin Jonsson, Jimmy Seger och Stella Carrick på företaget FlyPort för innovationen ’FlyPort VR’.

 

Årets regionala ‘SKAPA-talang för unga innovatörer’-pris tilldelas:

Martin Jonsson, Jimmy Seger och Stella Carrick i företaget FlyPort AB har utvecklat ’FlyPort VR’, en VR-baserad utbildningsplattform för träning av piloter. Flygbolag kan med denna innovation minska sina kostnader genom att reducera sin användning av kostsamma flygsimulatorer, och dessutom få en bättre och interaktiv utbildningsmiljö med mer anpassad pedagogisk träning vilket kan öka flygsäkerheten.

 

– Det här priset är en stor ära för oss att få ta emot. Det är lite av ett kvitto på att det vi jobbar med ligger rätt i tiden. Priset hjälper oss även att nå ut till framtida investerare både i Sverige och i Europa, säger Martin Jonsson, FlyPort AB. 

 

SE FILMEN OM ÅRETS REGIONALA SKAPA-vinnare för unga innovatörer

’SKAPA-priset’ tilldelas Mamoun Taher grundare av företaget Graphmatech, för innovationen ’Aros Graphene’.

 

Årets regionala SKAPA-pris tilldelas:

Mamoun Taher, grundare av Graphmatech AB, har i och med innovationen ’Aros Graphene’ utvecklat ett patenterat material och metod för att utnyttja potentialen av det nobelprisbelönade supermaterialet grafen, genom att på ett hållbart och miljövänligt sätt hindra att materialet klumpar ihop sig vid storskaliga tillämpningar. Denna uppfinning möjliggör fullskalig och kostnadseffektiv implementering av grafen inom olika industrisektorer. Innovationen förutspås revolutionera, bland annat, framtidens batteriteknik, additiv tillverkning, sensorer och kompositer. Avancerade och högpresterande material är en viktig faktor för en hållbar framtid.

 

– The SKAPA prize means a lot to me personally. It highlights the importance of our inventions towards a more efficient, reliable and sustainable future. It also increases our visibility for future investors to support our vision in building an innovative, successful and large industrial company here in our region, säger Mamoun Tahler, Graphmatech AB.   

 

SE FILMEN OM ÅRETS REGIONALA SKAPA-vinnare

 

Se filmen från prisutdelningen som ägde rum på Uppsala slott den 8 september.

 

Om Stiftelsen SKAPA
SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985. Det första innovationspriset delades ut 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Patent- och registreringsverket och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond. Läs mer: stiftelsenskapa.se

ANSÖKAN

Ansökan till 2020 års SKAPA-Priset/ SKAPA Talang har nu stängt, men du är varmt välkommen att ansöka eller nominera någon annan till SKAPA förebild till minne av Leffe Smith. Sista ansökningsdag den 15 september 2020!

SKAPA PRISET 500.000 kr

Priset tilldelas den eller de personer, som gjort mest förtjänstfulla insatser när det gäller att med nyskapande och kreativitet utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster eller kommersiella möjligheter för marknaden.

 

SKAPA TALANG

Priset tilldelas den eller de unga personer, som gjort mest förtjänstfulla insatser när det gäller nyskapande och kreativitet, utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter. Prissumman är 125 000 kr, 75 000 kr och 50 000 kr.

 

SKAPA FÖREBILD 100.000 kr

SKAPA-förebild är ett pris som är initierat av Lasse Tenerz och Bertil Hök till minne av Leffe Smith. Priset är till för hjältarna bakom kulissen och tilldelas en person vars insats varit avgörande för ett projekt som nått kommersiell framgång.

- öppnas i nytt fönster