Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
20 mars 2023

SKAPA-PRISET UPPSALA LÄN 2023

Välkommen att söka eller nominera någon till Sveriges största innovationspris, SKAPA-priset!

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och har delats ut årligen i över 30 år. Priset delas ut på länsnivå och nationell nivå. Syftet med priset är att uppmärksamma och ge ekonomiskt stöd åt idérika personer så att de kan fortsätta att utveckla sina uppfinningar.

Vinnaren av årets SKAPA-pris för Uppsala län får 10 000 kr från Agne Johanssons Minnesfond samt diplom. Vinnaren av SKAPA talang för unga innovatörer får 10 000 kr från stiftelsen SKAPA samt diplom.

Årets vinnare av SKAPA-priset och SKAPA talang för Uppsala län får dessutom 15 000 kr var från Almi Uppsala. Vinnarna koras i september och kommer att representera Uppsala län i den nationella SKAPA-tävlingen i november.

Läs mer och ansök hos Stiftelsen SKAPA senast 31 maj 2023.

 


Vinnare av SKAPA-priset 2022

Skapa_PM_1200x700px.jpgPå bild: Bengt-Åke Ljudén, vd Almi Uppsala, Linus Bosaeus, Rarity Bioscience AB, Lei Chen, Rarity Bioscience AB, Helena Amiley, Minolei Cosmetics, Emma Filipsson, Minolei Cosmetics, Göran Enander, landshövding vid utdelning av SKAPA-priset 2022.

Priset ’SKAPA-talang för unga innovatörer’ (födda 1990-2000) tilldelas Helena Amiley för varumärket Minolei Cosmetics.
 
Årets regionala ‘SKAPA-talang för unga innovatörer’-pris tilldelas:
Helena Amiley, Minolei Cosmetics, för unikt högabsorberande makeup-produkter med avancerad formula. Produkterna ger ett hållbart och högabsorberande resultat.
 
Att vinna det här SKAPA-priset är otroligt hedrande. Främst för att få bekräftat att vi skapar någonting som har betydelse, men också att få nå ut med vår idé, för det är värt jättemycket för oss, Helena Amiley, Minolei Cosmetics.
 
SE FILMEN OM SKAPA-TALANG VINNAREN HÄR

Årets regionala SKAPA-pris tilldelas:

Lei Chen, Rarity Bioscience, för en ny ultrakänslig teknik för att detektera små mutationer i DNA-prover. Testet möjliggör snabb upptäckt av återfall i cancer och kan användas för att optimera patienternas behandling.

 

– Winning the SKAPA-prize will help us to gain attention from the society and help us to approach potential customers. Our vision is democratizing cancer mutation detection. We have a clear goal to grow internationally and we would like to have our products available worldwide, Lei Chen, Rarity Bioscience AB.

 

SE FILMEN OM VINNAREN AV SKAPA-PRISET HÄR

SE FILMEN FRÅN SKAPA-PRISUTDELNING DEN 13 SEPTEMBER 2022 FRÅN UPPSALA SLOTT

 


Vinnare av SKAPA-priset 2021 

Almi_Skapa_600x350px_IMG_0401.jpgPå bild: Bengt-Åke Ljudén Almi Uppsala, Mamduh Halawa, Zeeds App, Markus Holmberg, PeptiSystems och Göran Enander, Landshövding vid utdelningen av SKAPA-priset 2021.

Priset ’SKAPA-talang för unga innovatörer’ (födda 1991-2001) tilldelas Mamduh Halawa på företaget Zeeds App AB för innovationen ’Zeeds App’.
 
Årets regionala ‘SKAPA-talang för unga innovatörer’-pris tilldelas:
Mamduh Halawa i företaget Zeeds App AB, har utvecklat en app som hjälper människor att skapa meningsfulla vanor för att stärka deras psykiska hälsa. Appen, som är ett unikt utformat terapeutiskt verktyg, är en uppskalning av psykologisk forskning inom motivation och vaneskapande och har sitt ursprung från terapiformen ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Den har stora möjligheter att få genomslag på den enorma och växande självhjälpsmarknaden som idag globalt omsätter ca 30 miljarder USD.
 
Vi är väldigt hedrade och glada över att ha fått SKAPA-priset en stämpel på att vi gör någonting som är bra för människor, och som har potential att bli något riktigt stort. Framtiden för Zeeds nu är att vi fortsätter att skala upp funktionerna och att hitta intressanta partnerskap med större organisationer där vi kan sprida vår applikation, säger Mamduh Halawa, Zeeds App AB. 
 
SE FILMEN OM 2021 års REGIONALA SKAPA-talangvinnare för unga innovatörer

’SKAPA-priset’ tilldelas Markus Holmberg på företaget PeptiSystems AB, för innovationen ’PeptiSystem’.
 
Årets regionala SKAPA-pris tilldelas:
Markus Holmberg är drivande i företaget PeptiSystems AB, som har utvecklat en ny patentsökt generation av automatiserade instrument för läkemedelstillverkning. Dessa instrument, som baseras på ”flowthrough column” teknik, effektiviserar syntetisering och tillverkning av peptider/oligonukleotider i stor skala. Dessa föreningar utgör grundstenarna i väldigt många nya läkemedel. Instrumentet mer än halverar koldioxidutsläppen genom betydligt lägre förbrukning av lösningsmedel. Detta kommer att förbilliga och snabba på framtagandet av nya läkemedel.
 
– Som entreprenör har jag känt till SKAPA-priset under en lång tid, ända sedan jag gick på universitetet, och jag har alltid velat vara med och tävla. Så det känns extra kul att ha vunnit SKAPA-priset här i Uppsala län. Det känns som ett kvitto på att vi verkligen är på rätt väg, speciellt nu när vi ska lansera produkterna och expandera vår marknadsföring, säger Markus Holmberg, PeptiSystems AB.   
 
SE FILMEN OM 2021 års REGIONALA SKAPA-vinnare