Åsa Tassdal

Virteas grundare ser sina kollegor som rockstjärnor: “It’s a party!”

Affärsutveckling

Virtea AB

  1. Behov

    Åsa Tassdal behövde bolla sin nya affärsidé med en rådgivare och blev tipsad om Almi.

  2. Lösning

    Almi gick in med affärsutveckling.

  3. Resultat

    Tillsammans med Almi tittade Virtea på vilka målgrupper som är logiska att jobba med, både kopplat till vad de erbjuder och vilka potentiella möjligheter det finns att ta in extern hjälp.

Åsa Tassdal hade ett drömjobb som chefsassistent, men också längtan efter något annat:
– Vi jobbade väldigt övergripande och jag saknade verkligheten lite grann. Jag kommer från landet och gillar att få skit under naglarna.
Efter att ha nätverkat landade hon i en helt ny affärsidé – Virtea.

Åsa Tassdal har en karriär inom service och administration. Hon har jobbat på allt från e-handelsföretag till ambassad och under sina sista år som anställd var hon på storbolag, både som vd-assistent och assisterande till en chef i koncernledningen.

– Jag hade det så bra och var i ett väldigt bra team. Men vi jobbade mycket med övergripande frågor, strategier och investerarrelationer. För att få ett annat perspektiv, började jag att nätverka. Inte med tankar på nytt jobb utan bara för att få inspiration, berättar Åsa.

Kvinna i vit tröja som ler.
Åsa älskar det hon kallar axel-effekten hos sina kunder. “Många är tyvärr inte så glada när de först träffar oss. De är stressade och axlarna är uppe vid öronen. Men ju mer vi jobbar tillsammans och de vet att det finns någon där som tar hand om allt som de inte hinner – ja, då åker axlarna ned. Det är det roligaste och mest fantastiska med mitt jobb.”
Kvinna i soffa som ler.
En stor utmaning för Virtea just nu är växtvärken: “Vårt största problem är inte att det inte finns kunder, utan att de som behöver oss inte vet att vår tjänst finns överhuvudtaget. Så vi jobbar mycket med nätverkande, eftersom vi behöver berätta om vår tjänst och sprida informationen till fler.”

Här träffade hon mindre bolag och många egna företagare.

– När jag förklarar vad en vd-assistent gör brukar jag skämtsamt säga att den jag pratar med får hundvalpsögon. De känner “åh, en sådan borde man ha”, som sköter allt det administrativa. Så var det även i dessa sammanhang.

Åsa upplevde det också som att många hon mötte var i ett moment 22 – de hade varken tid att handleda eller lära upp någon för allt det administrativa och var sällan själva bra på det heller.

– En del hade tagit hjälp några strötimmar av studenter, som är fantastiska på många sätt, men de kan inte hjälpa till på rätt sätt. Många företagare som tog in hjälp fick lägga värdefull tid på att handleda och lära upp och sedan flyttade studenten och de fick börja om med någon annan. Det är ingen långsiktig lösning för administrativ avlastning.

Åsa funderade på den här utmaningen. Då, innan pandemin, fanns det inte heller så många som kallade sig virtuella assistenter.

Sommaren 2019 bestämde hon sig för att satsa på Virtea – sitt sprillans nya företag.

Att starta eget var inte främmande för Åsa som kommer från en familj och släkt med många företagare.

– Utifrån kan det se ut som ett enormt steg. Att gå från en bra position, med bra lön på ett bra bolag för att gå in i en verksamhet som inte ens existerade i en bransch som inte ens fanns. Men för mig var det inte skrämmande – gick det inte bra så kunde jag alltid kliva tillbaka.

Ung kvinna tittar in i kameran och ler.
“Största anledningen att jag inte känner mig som en chef är att jag har chefsassistenter som kollegor. De sköter sig själva och vet vad som behöver göras. Jag lägger mig aldrig i utförandet av deras kunduppdrag, men coachar och är mer en stöttepelare i det som rör företagsbitarna och Virtea”, säger Åsa.
Kvinna i cafémiljö.
“Vi har ett långt samarbetsavtal och jobbar som på andra arbetsplatser även om det allra mesta är digitalt – vi har fikor två gånger i veckan, AW och ses också fysiskt och stöttar varandra som vilket team som helst.” Åsa Tassdal.

Men – det har gått bra. Idag erbjuder Åsas bolag Virtea allt från chefsassistans, administration och planering av utbildning, event och konferenser till kommunikation och säljstöd, administration och projektledning.

Kunderna, av olika storlekar och inom många olika branscher, abonnerar på minst åtta timmar i månaden hos Virtea.

– En typisk kund hos oss är bolag med administration – vilket alla företag har.

Åsa insåg snart att de behövde vara fler i företaget även om grundtanken var att jobba helt själv.

– Eftersom jag kommer från “big corporate" ville jag vara ensam och bara göra min grej. Men det var lite tråkigt och jag gillar att ha kollegor. Och så fick jag förfrågningar om saker som jag inte är bra på eller tycker är tillräckligt roligt. Då, 2019, hade jag inte ens en konkurrent så det fanns ingen att bolla vidare till heller.

Sakta men säkert började hon knyta duktiga kollegor till sig och idag är de sex som jobbar under Virteas flagg. Alla är egna företagare vilket också var viktigt för Åsa.

– Jag vill inte vara chef och ha anställda. Jag älskar att vara egen företagare för att jag kan säga ja och nej. Den friheten vill jag även att mina kollegor ska ha. Och som egna förstår de också våra kunder bättre, som också är egna.

De flesta kunderna anlitar Virtea 10-40 timmar per månad, men de kan också ha igång längre interimsuppdrag för större bolag.

De jobbar allra oftast på distans – exempelvis har de ett pågående uppdrag om 120 timmar i månaden som bara sker på distans.

– Det är för oss en heltid eftersom vi levererar effektiv tid. Och vi jobbar när det finns något att göra. Därför är också uppstarten med våra kunder annorlunda. De behöver inte fylla alla timmar den första dagen. En del drunknar i administration när de tar kontakt med oss och där lägger vi mycket tid i början tills det lugnar ner sig. Vi effektiviserar så att säga bort oss själva. För andra kunder kommer vi in när de har ett specifikt problem eller projekt och fortsätter oftast efter att det är avslutat, då det ofta kommer nya projekt.

Innan Åsa drog igång var det viktigt för henne att ha sin egen administration klar, till exempel var hon därför väl förberedd med bra, juridiska avtal – bra för både sig själv och för kunderna.

Almis rådgivare om varför affärsutveckling varit rätt för Virtea

"Som egenföretagare är du ofta ensam, speciellt i tidig fas när det är många vägval. Här kan det vara väldigt skönt att ha någon utanför familj och vänner att bolla med och vi kan ställa relevanta frågor. Vi som jobbar på Almi har mött många andra företagare och kan svara utifrån andras dikeskörningar, så att alla slipper göra detsamma." Charlotta Strand, rådgivare hos Almi

Charlotta Strand, rådgivare hos Almi

Tidigt tog hon också kontakt med Almi, som hon blev tipsad om av en tidigare kollega.

Hos Almi fick hon Lotta Strand som rådgivare.

– Jag har haft ett otroligt bollplank i Lotta. Hon har både coachat och bekräftat mig och mina idéer.

Bland det första som Åsa fick göra var en analys om styrkor och svagheter i bolaget.

– Det var kul att se att den stämde nästan till 100 procent med mina egna aningar.

Åsa uppskattar också deras arbete med målgrupper.

– Vi tittade på vilka som är logiska för mig att jobba med, både kopplat till vad vi erbjuder och vilka potentiella möjligheter det finns att ta in extern hjälp. Det arbetet var väldigt värdefullt – ja, hela samarbetet med Lotta har gett mig så mycket. 

Efter åren med Virtea är Åsa fortsatt lycklig att hon vågade ta steget till eget:

– Det är aldrig lätt att driva eget men jag tror inte att det har gått en dag som jag har ångrat mig. Jag jobbar uteslutande med människor som brinner för det som de gör. Antingen entreprenörer som brinner för sina verksamheter eller chefer som är engagerade i sina jobb. Det gör att jag älskar mitt jobb, säger hon och fortsätter:

– Att ha en chefsassistent på jobbet är lite som att ha en rockstjärna på kontoret. Tänk då att jag jobbar med fem andra rockstjärnor i mitt bolag. It’s a party!

Fakta: Virtea AB

Grundades: 2019 av Åsa Tassdal som är ensam ägare av bolaget

Säte: Stockholm och finns också i Östergötland och på västkusten, men jobbar främst digitalt med sina kunder

Erbjuder: Chefsassistans, styrelseadministration, planering av utbildning, event och konferenser, kommunikation, säljstöd, administration, HR, rekrytering, projektledning och problemlösning av olika slag

Kunder: Alla typer av bolag med administrativa behov – från enmansföretag till storbolag.

Anställda: Åsa tillsammans med fem kollegor som alla är egna företagare

Webb: virtea.se/

 Åsa Tassdal