En partner som ger din idé vingar är guld värd på tillväxtresan

Marika och Thomas Bonde arbetade inom flygbranschen när de fick lust att pröva vingarna på annat håll. De såg ett behov av kalastillbehör på nätet och kontaktade Almi Företagspartner för att testa sin idé. Den flög – och framgångssagan kunde börja.

Att redan från start ha med en stabil partner på tillväxtresan betydde mycket för paret som i dag driver webbshopparna partytajm.se och bondeofsweden.se.

– Att kontakta Almi var det första vi gjorde. Utan någon som trodde på vår idé skulle det aldrig ha fungerat, så de har varit väldigt viktiga för oss. Vi har arbetat med dem under hela vår tillväxtresa, säger Marika.


Marika och Thomas tänkte stort, men samtidigt var allt med e-handel helt okänd mark för dem. Med bra produkter och tjänster – allt från inbjudningskort och konfetti till maskeradkläder och skräddarsydda teman för barnkalas – fanns potentialen att lyckas, men det krävdes att de lärde sig allt om nätförsäljning från grunden.

– Hur bygger man en webbshop? Hur skapar man försäljning? Utvecklingen på nätet går i en rasande takt och vi fick verkligen kavla upp ärmarna och lära av misstagen i början. Det krävdes att vi satsade allt och lärde oss om hur exempelvis sökoptimering fungerar, något vi knappt hört talas om innan. Det gäller att ta hjälp av rätt personer under resans gång, så att du helt kan fokusera på själva tjänsten och produkterna.

Två program de haft nytta av är Tillväxtprogrammet för Unga Företag och Skuggstyrelse. Marika tycker att båda är optimala för den som driver företag.

– Den individuella coachningen i Tillväxtprogrammet har gett oss massor, exempelvis stöttning och återkoppling på våra tankar och idéer. På samma sätt gav Skuggstyrelsen möjlighet att ta tag i projekt som annars inte riktigt får utrymme i den dagliga verksamheten. Bara det att få bolla med företagare och experter inom olika områden, som är neutrala och inte färgade av vår verksamhet ... I dag har vi en egen styrelse.

Rätt produkt, rätt tillfälle och rätt strategi
Marika fick idén till sin unika barnpall redan 1988, men det var först genom Almis tips om tillverkare och försäljningsstrategier hon kunde förverkliga den. Efter devisen "syns du så finns du" började verksamheten snart få snurr, inte minst tack vare lite kändissupport. Bland annat talade sig Pernilla Wahlgren varm om pallen i sociala medier, vilket verkligen satte företaget på kartan.

På sex år har verksamheten växt från två till sex personer och framtiden ser ljus ut för Partytajm och Bonde of Sweden. Nästa steg är att skaffa ett eget lager, en nödvändighet då efterfrågan växer för varje vecka som går. Sedan väntar förhoppningsvis en expansion som innefattar hela Norden.

– Det roligaste med vårt jobb är när vi själva får tillverka våra produkter och just nu känns det som att allt går i rätt riktning. Tiden är aldrig på din sida som företagare, men då Almi finns med oss som stöd kan vi skapa bättre struktur och avsätta tid för bitar som annars blir lagda åt sidan. De som är så viktiga för resultatet.

Här kan du läsa mer om vårt erbjudande:
Tillväxtprogrammet för etablerade företag.

3 tips om företagande från Marika:

1) Våga
Våga satsa och ta hjälp. Att starta en ny verksamhet innebär alltid risker, men det är en del av tjusningen.

2) Tänk stort
Sätt upp mål och följ din vision. Genom att tänka stort från början har du alltid något nytt att uppnå, vilket är bra för företagets utveckling.

3) Investera i dig själv
Prioritera dig själv ibland för att orka. Gå ut och spring, ät rätt eller se till att få en god natts sömn – ta hand om dig, helt enkelt.

Tillväxtlyftet är ett samverkansprojekt för att stödja och utveckla små och medelstora företag så att fler företag i Östra Mellansverige når ut och vidgar sin marknad internationellt. Projektet finansieras av ALMI, Region Uppsala och Europeiska Unionens Regionala Utvecklingsfond.

Information om Partytajm och Bonde of Sweden

Företagsnamn: Partytajm/Bonde of Sweden
Etablerades: 2010
Företagets säte: Knivsta
Kunder: Alla som planerar ett kalas eller en fest, både privatpersoner och företag.
Tips till andra som vill starta företag:
Tänk stort, våga satsa och ta hjälp. Glöm inte att ta väl hand om dig själv på vägen.

Följ oss

Vi finns på LinkedIn Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Här kan du följa, ta del av och bidra till dialogen kring företagande.
Följ oss på Facebook