
Addiona investerar för att göra impact exit!
Affärsutveckling
Addiona
-
Behov
När Addiona startade upp sitt bolag ville de ha ännu mer kompetens inom hållbarhet, våra globala mål och regelverk.
-
Lösning
Almi gick in med affärsutveckling, Addiona genomförde en Hållbarhetsdialog och fick senare även coachning.
-
Resultat
Addiona upplever att de hittade rätt målgrupp för sina investeringar – klimatambitiösa bolag – genom Almis Hållbarhetsdialog. De har också utvecklat sin strategi och affärsmodell genom Almis coachning.
Företaget Addiona har en egen approach till investeringar och affärsutveckling. Deras affärsidé är att investera i skalbara bolag med klimatambitiösa affärsidéer.
– Vi investerar inte bara pengar utan också vår arbetstid och kompetens i bolagen, berättar Anna Harryson.
Både Anna och hennes medgrundare Anneli Lie har många års erfarenhet av affärsutveckling och ekonomistyrning och att som konsulter hjälpa andra företag.
Istället för att kliva in med främst kapital vill grundarna av Addiona genom sweat equity-avtal bidra med sin tid och kompetens.
– Det betyder att vi skriver avtal där vi förutbestämmer hur vår arbetstid konverteras till ägande av aktier i bolaget. Det är ett fantastiskt sätt för oss att vara delaktiga och bidra med vår kompetens till goda affärer och ändamål samtidigt som vi får en chans att få ägande i intressanta företag, säger Anna.
Eftersom de länge har varit konsulter är de också vana vid att leverera tydliga arbetspaket i samarbete med ägare och grundare.
– Vi valde den här modellen eftersom vi tror på att vara aktivt engagerade ägare i bolagen vi investerar i. Vi vill vara med och påverka deras utveckling och bidra till deras framgång på ett aktivt sätt. I grund och botten är det samverkan mellan kompetens och kapital som skapar hävstång i företag, säger Anneli.
Klimatambitiösa bolag i fokus
Addiona menar att framtidens företag behöver vara mycket ambitiösa inom hållbarhetsområdet. Det handlar inte enbart om att följa gällande regelverk utan aktivt arbeta med sin affärsmodell kopplat till målen i Agenda 2030, men även se det som kommer, bara på ett par års sikt. Det kräver både insikt, kunskap och strategisk handlingskraft.
Sedan starten i december 2022 har de investerat i två bolag och genomför löpande due diligence för fler.
– Ambitionen är att ha ett ägande i tio bolag inom fem år. Vi använder vår kompetens och långa erfarenhet som konsulter inom affärsutveckling för att stötta och samarbeta med dessa bolag på olika sätt, såsom att utveckla affärs- och försäljningsstrategier, förbereda dem för större kapitalrundor, utföra klimatberäkningar och göra olika scenarios för prissättning.
Slutmål: Impact exit
Det var i sina tidigare konsultroller som de fick sin affärsidé.
– Vi såg ett behov av att snabbt få igång och stötta bolag som arbetar för ett hållbart samhälle, säger Anneli.
Addiona strävar efter att vara inne i bolagen i upp till fem år och aktivt stötta dem under deras första tillväxtfas.
– Efter oss är det dags för bolagets nästa fas. Vi för samtal med kapitalfonder som är intresserade av impact-bolag, men vi ser att en impact exit även kan innebära försäljning till andra bolag för att accelerera deras hållbarhetsarbete. Vi kallar det att göra en impact exit och det är en viktig anledning till att vi valt att investera, säger Anna och Anneli fortsätter:
– Vårt mål är att se till att de bolag vi investerar i fortsätter att växa och bidra till ett hållbart samhälle även efter att vi har lämnat dem. Vi vill vara med och skapa en verklig positiv förändring i kedjan av ägande och kapital genom vårt arbete med Addiona.
Fann rätt målgrupp genom Almis Hållbarhetsdialog
Addiona kom i kontakt med Almi där Anna och Anneli började med att göra en Hållbarhetsdialog.
– Vårt arbete är djupt förankrat i de globala målen enligt Agenda 2030 och principerna i Parisavtalet. Vi tror på att investera i bolag som aktivt arbetar för att uppfylla dessa mål och principer, men är ambitiösa och söker och skapar ytterligare utifrån sin egen verksamhet. Det var genom Almis Hållbarhetsdialog som vi fick mer kläm på Agenda 2030 och insåg att det faktiskt är det här vi vill ska hända. Det blev tydligare vilka investeringar vi vill göra, hur vi vill jobba och med vilka! Almi hjälpte oss att komma vidare i våra tankar, säger Anneli.
Sedan Hållbarhetsdialogen har de också fått kontinuerlig coachning och affärsutveckling hos Almi.
– Det är otroligt viktigt att vara coachningsbar både som företag, person och vi som grupp. Det är viktigt att ta ansvar för sin egen coachbarhet även när du är affärsutvecklare själv och hjälper och stöttar andra, säger Anna.
Addiona ser också ett behov av att fylla på den egna kompetensen i den föränderliga värld vi lever i.
– Hos Almi får vi utmanande frågor och nya insikter kring exempelvis regelverk och företagsutveckling, säger Anneli.

Samskapandet är nyckeln
Inflödet av intressanta bolag att investera i är stort.
– Ingen vet och kan allt men alla vet och kan något. Addiona vill vara en pusselbit på resan! Vi ser samskapande som en egen kompetens som vi ständigt utvecklar och vill bygga fler runt, säger Anna.
Förutom bolag så etablerar Addiona samarbeten med andra vars pusselbit passar väl in i den gemensamma tron på framtidens behov.
– Idag arbetar vi till exempel med den ideella föreningen Klimatkollen kring klimatdata bland annat och har ett samarbetsavtal med konsultföretaget 2050 kring klimatberäkningar, säger Anneli.