Quicksaves produkter räddar liv: “Kvinnor köper dem till sina män”

Lån, Riskkapital

Quicksave

  1. Behov

    Åsa Magnusson har behövt kapital och stöttning i bolaget Quicksave.

  2. Lösning

    Almi gick först in med lån och nu senast riskkapital från Almi Invest.

  3. Resultat

    Lånet användes för att betala leverantörer. Investeringen från Almi Invest hoppas Åsa ska ge ny energi in i bolaget och är tänkt att användas för att marknadsföra och sälja produkterna.

I Sverige drunknar en människa ungefär var tredje dag. Det är lika många som dör inne av bränder. Under en livräddningskurs såg Åsa Magnusson ett enormt behov av smidigare produkter för att rädda liv.

Hon har nu utvecklat hjälpmedel för både privatpersoner och räddningsaktörer. Almi Invest har valt att investera i bolaget.

2002 skulle Åsa Magnusson få fast jobb på Lugnet i Falun, en av Sveriges största sportanläggningar. Det var ett receptionistjobb, men hon kunde behöva hoppa in som badvakt och behövde därför gå Svenska Livräddningssällskapets utbildning. 

– Det var bara jag, som liten tjej, med ett gäng stora killar. Vår ledare var en brandman från Lidingö som tävlade i triathlon och hade tuffa utmaningar i bassängen för oss varje dag under en vecka, berättar Åsa. 

På fyra meters djup hämtade de dockor och andra saker. Sista dagen kom ledarens kompisar, ett gäng brandmän från Lidingö.

– De vägde inte precis 50 kilo och var 160 centimeter som jag. Vi skulle rädda dem och de agerade som att de var i chock, höll på att drunkna och vi hade inga redskap, mer än den tunga livbojen, minns Åsa.

Åsa Magnusson startade Quicksave 2011 efter år av utvecklingsarbete i samarbete med professionella användare som räddningstjänster och livräddare.
Quicksave har även produkter för dig som har ett aktivt friluftsliv i eller vid vattnet. Du rör dig lätt och obehindrat med Quicksaves smidiga säkerhetsprodukter. Kontrollera alltid CO2-patronerna innan du använder dem.

Fick inte ett diplom

Sista utmaningen var att plocka upp en orange livräddningsdocka som bar jättestora vikter från botten. Det var en utmaning även för de största killarna på utbildningen. 

– Jag vobblade med dockan hela vägen upp till ytan, hade ingen luft kvar och fick lov att släppa den. Jag prövade fem gånger, men lyckades inte. Jag var den enda på kursen som inte fick fick diplom utan bara ett intyg, berättar Åsa.

Hon fick i alla fall jobbet på Lugnet där hon varje fredag mötte räddningstjänsten i Falun som övade i bassängen. De hade räddningsdykare som var vana vid att rädda liv på 40 meters djup.

– Jag tänkte att de kanske har något smidigare redskap som jag kan använda. Men även de hade upplevt problem i vattnet. Jag funderade på hur jag kunde ta fram en produkt för att underlätta för alla. 

En av räddningsdykarna nämnde att det vore bra om man kunde sätta något smidigt runt kroppen att blåsa upp.

Blev årets kvinnliga uppfinnare

Åsa satte igång med sitt projekt. Hon byggde om en flytväst och utvecklade rätt uppblåsbara funktion. Den tekniken fick hon senare patent för.

Själva produkterna utvecklades successivt – till uppblåsbara, användarvänliga livräddningsredskap, livbojar, kastlinor med mera. Idag räddar de liv. 

Första målgruppen var räddningstjänster och livräddare, men när en av Åsas arbetskamrater omkom i en drunkningsolycka utvecklade hon även tre produkter för privatmarknaden.

– Varför ska så många människor omkomma varje år i drunkningsolyckor? frågar sig Åsa fortfarande.  

Hennes resa med bolaget har inte varit spikrak. Allt började bra – Åsa fick stor hjälp från den regionala inkubatorn 2008 och en första investerare 2009.

Åsa utsågs till årets svenska kvinnliga uppfinnare i samma veva, vann en uppfinnartävling på Island och var med i TV4 Nyheterna.

Gud, vad skönt att få med mig Almi Invest! Det är en trygghet att ha dem i ryggen.

Åsa Magnusson, grundare och delägare av Quicksave

Pantsatte hus och hem

Hon fick också göra något som hon tycker mycket om – att vara ute på mässor och bland återförsäljare och visa upp produkterna.

– Sedan tyckte min investerare att jag lade för mycket pengar på utveckling och hotade med att sätta bolaget i konkurs. Jag fick köpa ut honom med en miljon kronor och pantsatte hus och hem. Jag fick lån från banken och Almi för att klara av att betala tillbaka skulderna till mina leverantörer. 

Åsa lärde sig läxan att skriva ett mer utförligt aktieägaravtal. 

– Det stod aldrig i vårt hur min investerare skulle få tillbaka sina pengar. Det är jätteviktigt att ha med.

Åsa skrämdes inte av detta utan tog 2012 in två nya investerare, som hade konstruktörer i bolaget. Året därpå reste hon runt en tredjedel av tiden och sålde produkterna. Det märktes i omsättningen som steg direkt.

Almi Invest om Quicksaves potential:

“Vi investerade i Quicksave AB för att vi tror på Åsa och att hennes produkter har en plats på marknaden. Användningsområdena är många som till exempel för människor i båt, på skridskor, på snö- och vattenskoter samt mot den privata och den professionella marknaden med sjöräddning bland annat. Jag är själv båtmänniska och ser den stora nyttan med QS-bojen och QS-lifeline. Quicksave borde kunna visa vägen mot ett säkrare och modernare alternativ på hav och sjö.”

 


Marie Andersson, Investment Manager hos Almi Invest

Marie Andersson, Investment Manager hos Almi Invest

Både drake och Almi Invest investerade

Därefter ville investerarna satsa mer på försäljning via webben, medan Åsa såg större nytta av att åka ut och dema produkterna. 

Det blev ett nytt utköp av investerare, men denna gång kostade det Åsa 100 000 kronor.

– Sedan dess fortsatte jag att kämpa vidare med egna medel. Men så såg jag att Draknästet sökte entreprenörer och jag behövde hjälp. Jag kände mig så trött och tänkte att jag ger det en chans.

Åsa och Quicksave var med i säsongen som sändes i SVT i oktober 2022. Hon fick med en drake, Shervin Razani. Bolaget värderades då till tre miljoner kronor och Shervin investerade 300 000 kronor för tio procent.

– Under 2023 hörde även Marie på Almi Invest av sig och jag kände: “Gud, vad skönt att få med mig Almi Invest!” Det är en trygghet att ha dem i ryggen.

Kvinnorna köper mer än män

Quicksave har även fått ett nytt lån beviljat av Almi. Pengarna finns alltså där, men Åsa känner ändå att hon står och stampar lite grann just nu. Hon skulle behöva en säljare som får ut produkterna. Åsa ser att produkterna för privatmarknaden har stor potential, men har märkt utmaningar med att få butiker som återförsäljare:

– Det är jättesvårt. Jag har varit nära att få in produkterna på flera ställen, men jag märker att butikerna har tuffa tider. 

Åsa själv behöver jobba med annat för att få ekonomin att gå ihop.

– Just nu har jag slut på idéer. Jag behöver få in någon mer person som orkar driva det vidare och vet hur man gör. Det är ganska svårt att sälja säkerhet. Folk tänker att de inte drunknar, speciellt de mest drabbade – män över 60 år. 

Åsa har märkt att hennes målgrupp snarare är fruarna eller döttrarna till männen.

– Jag får veta hur produkterna räddar liv. Exempelvis en man i Åre som hade åkt skridskor och fick hjälp av produkten när han gick under isen. Han hade fått sitt flytbälte av frun. I Småland var det en annan man som var med ett stort gäng och isfiskade. Han hade också fått sitt bälte från frun, berättar Åsa.

Fakta: Quicksave AB

Grundades: 2011 av Åsa Magnusson 

Ägare: Åsa, Shervin Razani och Almi Invest

Säte: Falun

Är: Ledande tillverkare i Sverige av professionell uppblåsbar livräddningsutrustning

Kunder: Quicksaves produkter är tillgängliga i många länder och används av räddningstjänster, kustbevakning, sjöräddning, sjöpolis och livräddare runt om i världen, men används även av privatpersoner

Omsättning: 154 000 kronor 2023 (brutet räkenskapsår, september 2022 till augusti 2023)

Webb: qsave.se

Följ Quicksave på: Facebook och Åsa på LinkedIn