Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Från ord till handling
en serie korta program från Almi
Tips och råd

Från ord till handling - titta när det passar dig!

”Från ord till handling” är en serie korta program från Almi där vi pratar om hållbarhet, eller rättare sagt pratar om hur man går från att bara prata, till att faktiskt göra saker.

Många kan tycka att det känns svårt med hållbarhet, kanske till och med lite förvirrande eller rörigt med hur man gör hållbarhetsfrågan till en del av verksamheten.

 

Och det är syftet med den här serien, att hjälpa dig gå från ord till handling genom att prata med människor som redan gjort det.

Hur kommunicerar man hållbarhet? 

Många tycker att en av de svåraste sakerna när det kommer till hållbarhet är kommunikationen. Hur mycket ska man säga, och hur ska man säga det? 
 
Det är temat i det är avsnittet där vi söker konkreta tips på vad man ska göra, hur man ska göra och - kanske lika viktigt - vad man inte ska göra för att behålla trovärdigheten.

 

Till detta avsnitt har vi bjudit in: 
Anna Högberg, vd på kommunikationsbyrån Futerra som har fokus på hållbarhetskommunikation. 
Barakat Ghebrehawariat, demokratiagenten som under lång tid arbetat med mångfald ur ett kommunikationsperspektiv.  

 

Klicka på Play för att titta på avsnittet. 

Hur är man en attraktiv arbetsgivare?

Frågan om att bli en attraktiv arbetsgivare hamnar i topp när Almis kunder företagen har gått igenom hållbarhetsworkshop.

 

Men HUR får man en sund arbetsplats och vad ÄR en sund arbetsplats? Och vad har att vara en attraktiv arbetsgivare med hållbarhet att göra?

 

För att få svar på dessa frågor har vi bjudit in:
Monica Halldin, vd Orcana. I över 25 år har hon varit vd, chef, processledare, förändringsledare och rådgivare inom skilda miljöer, branscher och kulturer. 


Miki Tabakovic, Market Store Manager IKEA Jönköping. IKEA har de senaste åren hamnat i topp när det kommer till att vara Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Vad kan vi lära från dem?

 

Klicka på Play för att titta på avsnittet. 

Tjäna pengar på hållbarhet

Ett företag som inte jobbar med hållbarhetsfrågan riskerar att bli irrelevant i framtiden och därmed olönsam. Genom att få in hållbarhet i affärsverksamheten skapar du nya intäktsströmar vilket kan öka lönsamheten. I detta avsnitt får du konkreta tips hur man kan göra lönsamheten hållbar.

 

För att få svar på detta har vi bjudit in: 

Matilda Jarbin, hållbarhetschef GIAB, är expert på cirkulär ekonomi och hållbarhet kopplat till lönsamhet och affärer.


Irmeli Eriksson, kund- och affärsutvecklare Almi, har mångårig erfarenhet inom finansbranschen i olika roller och befattningar och har en bred kompetens inom finansiering för företag. 

 

Klicka på Play för att titta på avsnittet. 

Globala målen – världens affärsplan för vår framtid

De flesta känner till att FN:s globala mål finns, några vet vilka de är, färre vet hur de ska använda dem praktiskt i sitt företagande.

 

Syftet med de globala målen är att: “Minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen.” Det kan kännas både oprecist och svävande. Samtidigt är målen det mest ambitiösa och viktigaste som tagits fram. Så därför är målen temat i det här avsnittet.

 

För att få svar på dessa frågor har vi bjudit in:
Gustav Stenbeck, vd Mestro, är miljöaktivisten som blev riskkapitalist. Han jobbar med fullt fokus på att kombinera lönsamhet och hållbarhet för att skapa både dagens och morgondagens vinnande bolag.


Kaj Török, hållbarhetschef MAX Burgers. 2020 utsågs Kaj av Aktuell Hållbarhet till Sveriges bästa hållbarhetschef, och har varit en av drivkrafterna bakom MAXs hållbarhetsarbete för att nå FN:s globala 1,5-gradersmål.

Vill du och ditt företag: 

  • kickstarta ert hållbarhetsarbete
  • identifiera nya affärsmöjligheter
  • identifiera hållbarhetsrisker
  • få koppling till relevanta hållbarhetsmål inom ramarna för Agenda 2030
  • få underlag för information, marknadsföring och varumärkesbyggande insatser med koppling till hållbarhet
  • få ett kunskapslyft i hållbarhetsfrågan och få möjlighet att involvera medarbetare och/eller nyckelpersoner
  • få underlag för en initial hållbarhetsstrategi för bolaget
  • få finansiering till din gröna satsning

Vill du komma igång? Genom Framtidsgeneratorn utvecklar du ditt företags hållbarhetsarbete och rustar för framtiden. 

 

Mer om hur du kan framtidsrusta din verksamhet

efs-logga.jpgFramtidsgeneratorn är en del av "Hållbara Intraprenörer", ett projekt finansierat av Europeiska socialfonden, som ska bidra till strategisk kompetensförsörjning genom stöd till kompetenshöjande insatser inom hållbar utveckling för yrkesverksamma i små och medelstora företag.

Finns även som podd!

Om du inte har tid eller möjlighet att titta på avsnitten så finns även Från ord till handling som podcast. En gäst per avsnitt och avsnitten är cirka 15 minuter - perfekt att lyssna på när du tar dig till jobbet, tränar, städar, påtar i trädgården eller bara när du vill ha en trevlig och inspirerande stund! 

 

Du hittar avsnitten här: 

Spotify 

Apple Podcast

Acast

Mer om gästerna i programmen

Matilda Jarbin är utbildad hållbarhetsstrateg och har de senaste sju åren arbetat som Hållbarhetschef på GIAB. Hon är expert på cirkulär ekonomi och hållbarhet kopplat till lönsamhet och affärer.
Matilda Jarbin är utbildad hållbarhetsstrateg och har de senaste sju åren arbetat som Hållbarhetschef på GIAB. Hon är expert på cirkulär ekonomi och hållbarhet kopplat till lönsamhet och affärer.