Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
3 december 2019

Fem fällor -bli produktiv!

Fem fällor -blir mer produktiv!

Det finns saker många av oss gör i tron om att vi är produktiva. Men tyvärr har vissa av dessa saker ibland motsatt effekt. Här listar vi fem vanliga fällor och hur du tar dig ur dem.

1. Du kollar mejlen det första du gör när du vaknar

Du har knappt fått upp ögonen men är redan inne och skrollar bland olästa mejl. Det leder till att du mentalt är någonstans mellan ett mejl om budgeten och ett om rekryteringsprocessen när du egentligen borde fokusera på dig själv och din morgon.

 

Lösning: Vänta någon timme innan du kollar mejlen. Under den tiden hinner du vakna till och själv tänka efter vad du vill uppnå under dagen.

 

2. Du gör allt på samma gång

Du besvarar ett mejl samtidigt som du håller på och filar på en webbtext. Samtidigt blir du avbruten av plingande notiser från telefonen och sms. Aldrig tidigare har människor haft en sådan tillgång till lockande och spännande saker som nu. Tempot är högt och för många blir det allt svårare att verkligen fokusera på något ordentligt. Här snackar vi ineffektivitet.

 

Lösning: Försök koncentrera dig på en sak i taget. Stäng in dig i ett rum och undvik alla blinkande och surrande distraktioner. Stäng av onödiga notiser och undvik att ha webbflikar och dokument uppe som du inte använder.

 

3. Du schemalägger varje minut

För att ta tillvara på din dag så bra som möjligt planerar du upp varje liten minut. Schemat är fullproppat med avstämningar, snabba lunchträningar, telefonsamtal och lunchmöten. Men till skillnad från vad många tror är alltför noggrann planering av din tid negativt för din produktivitet. Du blir mindre mottaglig för din omgivning, kan rent ut sagt bli upprörd över förändringar och riskerar att bli stressad. Inte alls särskilt effektivt.

 

Lösning: Bestäm dig för vilka uppgifter som är viktigast under dagen och fokusera på dem. Och försök att ha luckor i schemat – då kan vad som helst hända! Härligt va?

 

4. Du nöjer dig aldrig

Du har slitit i veckor med ett projekt som äntligen börjar bli klart. Nu ska du bara förbättra den där lilla grejen. Och den där saken kan ju också justeras. Och den där. Känner du igen dig? Då måste du lära dig att nöja dig. För ärligt – du kan bolla saker fram och tillbaka i evigheter, men i slutändan leder det bara till försenade leveranser och frustration.

 

Lösning: Öva på att nöja dig. Och kom ihåg att små detaljer du själv stirrar dig blind på ofta går obemärkt förbi hos den stora massan.

 

5. Du struntar i att ta pauser

Ju mer du jobbar, desto mer får du gjort. Men så är det faktiskt inte. Pauser är superviktiga eftersom du kan jobba mer fokuserat om du också vilar dig mellanåt.

 

Lösning: Testa den så kallade Pomodoro-tekniken: 25
minuters intensivt arbete och fem minuters rast, upprepa fyra gånger och sedan tar du en längre rast. Under den längre rasten kan du till exempel gå en promenad eller göra några enkla stretchövningar.