Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
23 augusti 2021

Vi har alla samma mål, att bygga bärkraftiga företag

”Det är fantastiskt roligt att träffa så många drivna människor och få ta del av deras drömmar och idéer. Som rådgivare på Almi känns det som om man gör en samhällsinsats varje dag, Sverige behöver fler bärkraftiga företag och att vara med och bidra till det är en ren förmån.” 

 

I drygt 15 år har Fisnik Nepola arbetat med företag i uppstartsfas, de senaste nio åren som startup-rådgivare på Almi. Till Fisnik kommer entreprenörer i alla faser, en del med bara en idé eller vision, andra med registrerade bolag redo för start. Hos Almi erbjuds de rådgivning helt kostnadsfritt, och Fisnik betonar att till Almi kan man alltid höra av sig ”Vi är här för att stötta, jag brukar säga att det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite” 

 

Med hjälp av Almis Starta Smart kan företag i någon form av uppstartsfas få stöttning hela vägen från idé till en verifierad affärsmodell, stödet anpassas helt efter de egna förutsättningarna och kan utföras antingen enskilt eller tillsammans med andra entreprenörer i samma situation. Utöver individuell coaching erbjuds också ett antal workshops i allt ifrån idé och affärsmodell till hur man hittar kunder, en fungerande prissättning och hur man så småningom kan växa och utvecklas i sitt företagande.

 

De flesta som funderar på att starta företag vet att Almi kan hjälpa till med finansiering, men för den som vill få en riktigt bra start kan det vara läge att höra av sig långt innan dess. Hos Almis startup-rådgivare erbjuds det stöttning i allt från att hitta en fungerande affärsmodell till val av bolagsform, prissättning, marknadsföring och personal. Kort sagt, allt man bör ha tänkt igenom innan man startar sin verksamhet.

 

För är det något Fisnik påtalar är viktigt i uppstartsfas, så är det att man har gjort sin hemläxa. Först och främst måste du se till att ha en affärsidé som håller och här handlar det kort sagt om att kunna svara på vad företaget kan lösa för behov, du behöver dessutom ha tänkt igenom hur du ska nå ut med din produkt eller tjänst och inte minst, hur det ska finansieras.

 

Utöver det uppenbara som en hållbar affärsplan och budget handlar det enligt Fisnik till stor del om tajming. Inte nog med att produkten eller tjänsten måste ligga rätt i tiden, minst lika viktigt är att fundera över hur du har det rent personligt. Har du kapaciteten som krävs för att satsa på ett nytt företag just nu och vad gör du om det inte fungerar?

”Det kan uppfattas som att vi ställer lite tuffa frågor ibland, men det är vårt jobb. Vi har alla samma mål, att bygga bärkraftiga företag, och vi vet att det är genom ett rejält förarbete man har störst chans att lyckas.”

 

Ett alternativ Fisnik gärna vill tipsa om är att starta upp sitt företag vid sidan av. För den som har möjlighet att starta upp vid sidan av sitt ordinarie jobb kan det många gånger vara ett bra alternativ, som inte bara ger en ekonomisk trygghet utan också en möjlighet att bygga upp verksamheten i lugn och ro.   

 

Ja det är mycket att ta ställning till om man vill starta eget, men det är absolut inget Fisnik tycker ska få avskräcka, för många är det snarare en utmärk möjlighet att få jobba med det man brinner för och faktiskt är bra på.

”Se till att du har stöd hemifrån, gör din hemläxa och var beredd att jobba hårt, sen är det bara att köra. Behöver du stöd, råd eller bollplank finns vi på Almi här och kan stötta längs vägen”  

Fisnik Nepola


Rådgivare/Finansiering & Start
fisnik.nepola@almi.se

 

 

035-15 38 04

072-516 38 04