Jessica Hansson vill ge tillbaka som ny affärschef hos Almi

Almi Halland har fått en ny affärschef: Jessica Hansson. Hon kommer senast från IKEA som nationell affärschef för IKEA för företag (B2B).
– Mitt första möte med Almi skedde redan för drygt tio år sedan när jag drev eget bolag. Nu är det dags att ge tillbaka, berättar hon.
Jessica Hansson ser det som en stor fördel att hon suttit “på andra sidan bordet” och själv fått hjälp från Almi, när hon drev grossistbolag inom badrumsbranschen.
– Ingången där och då var finansiering, men en helt ny värld öppnades upp där vi fick hjälp med både affärsrådgivning, nätverk och mentorskap.
Hon har också varit interimschef i olika startup-bolag där de också fått hjälp från Almi.
Nu senast kommer hon alltså från IKEA och poängterar att hon inte sökte sig bort, utan snarare till Almi.
– Jag kände redan för tio år sedan att en vacker dag vill jag ge tillbaka till Almi och nu är det dags.
Hon har en stor förståelse för företagarnas vardag:
– Du har väldigt många olika hattar som egen och är ofta ensam i dina beslut – du styr över ekonomi, inköp, försäljning, medarbetare, ägarfrågor och då är det viktigt och bra att våga ta extern hjälp. Med passion kommer du långt men tillväxt kommer inte av sig själv, det kostar att växa och ett rörelsekapital är ett måste.
Som ny på jobbet förundras Jessica över vilket utbud och tjänster Almi faktiskt kan erbjuda:
Hon har också förståelse för att företagare sällan har tid över – dagar är fyllda med både utmaningar och möjligheter och tid är pengar.
– Jag har fantastiskt duktiga affärsrådgivare till kollegor som är väldigt uppskattade i mötet med företagen, men det finns en resa innan dess. Vi måste vara där företagaren är – nära verkligheten. Är det något jag tar med mig från IKEA så är det just vikten av att ha din arbetsplats nära verkligheten, att alltid vara på väg och ställa oss frågan varför. Det handlar ju om att skapa en bättre vardag för de många företagen. Och det ser jag som en angenäm utmaning.
Det halländska näringslivet som är väldiversifierat har stått emot pandemin, men Almi har fortsatt en utmaning att tillsammans med företagen vara snabba i omställningen, menar Jessica:
Magdalena Johansson, vd för Almi Halland, ser att Jessica checkar av allt som Almi Halland behöver:
– Dels har hon tidigare varit kund, dels har hon det som behövs för att utveckla och driva kännedomen om Almi framåt. Hon kommer från marknadssidan och har stor erfarenhet av att kommunicera. Dessutom personliga egenskaper och engagemang som kommer oss till godo. En perfect match låter klyschigt, men det är precis vad det är.
Om Jessica Hansson
Ålder: 40 år.
Bor: Helsingborg.
Familj: Man och två söner.
Efter jobbet: “Jag och familjen har fått ett nytt kall – att vågsurfa! Jag är totalt förälskad. Det är svårt i Sverige, krävs gärna full storm och regn. Därför är det extra lyxigt att jobba i Halland med närheten till Varberg och de svenska vågorna. Jag har utmanat mig själv också och anmält mig till Göteborgsvarvet. Jag motionerar ofta och hämtar väldigt mycket energi från andra människor, så det sociala umgänget är stort.”
Om första veckorna på nya jobbet: “Superspännande och lite kill-i-magen, med nya kollegor och nya arbetsuppgifter. Jag kommer in med mängder av energi så kollegorna får se upp, haha.”
Det halländska näringslivet
- Halland har ett rikt och småskaligt näringsliv som gör att man står sig väl i en lågkonjunktur och man är ett av de mest företagsamma länen i Sverige. I det halländska näringslivet finns vilja till utveckling och kraft till förändring, en styrka i mötet med framtiden och de möjligheter och utmaningar som väntar.
- Besöksnäring är en stor bransch och under pandemin har man visat prov på att kunna ställa om fort och kopplat med en fantastisk sommar står man bra rustad inför framtiden.
- Halland är ett lantbrukslän och har dels primärproducenter, dels många framgångsrika bolag kopplade till förädling.
- Hallands tre styrkeområden är hälsoinnovation, grön tillväxt och besöksnäring.
- 16 procent av alla SME-bolag exporterar vilket motsvarar mer än hälften av exportvärdet för Regionen Halland.