Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
14 mars 2019

Årets Mind Your Business – en kväll fylld av kvinnligt nätverkande

Torsdagen den 7 februari var det dags för andra upplagan av Mind Your Business i Uppsala. Eventet riktar sig till regionens kvinnliga företagare och dem som står i startgropen att driva eget. Med inspiration från framgångsrika kvinnor, nya kontakter och ett nytt kvinnligt forum hoppas arrangörerna på Almi i Uppsala att fler kvinnor ska våga starta eget företag.

Närmare 130 kvinnor hade rest in från länets alla håll för att delta på eventet Mind Your Business som denna gång arrangerades i anrika Vasasalen på Uppsala Slott. Kvällens värdar Anna Nordström och Leila El-Shaia från Almi välkomnade den förväntansfulla publiken och presenterade kvällen program.

 

Fotograf: Add Light Fotograf Göran Ekeberg AB

Camilla Ahlsson, affärschef på Almi Uppsala var först upp på scen.

- Kvinnliga företag är mer lönsamma och en bättre investering, men värderas ändå 20 procent lägreberättar Camilla och visar upp bekräftande statistik. Något mer som Camilla identifierat är att många investerare ställer vinstfrågor till männen medans kvinnor oftare får frågor om eventuella förluster.

Camilla Ahlsson | Fotograf: Add Light Fotograf Göran Ekeberg AB

”Hacking the female body" var nästa tema för kvällen där Elin Westerberg från Gimi AB pratade produktutveckling med fokus på kvinnokroppen.

- Nästan 100 procent av kapitalet inom Techindustrin går till män idag, säger Elin och tillägger att ”kvinnor står för 40 procent av den globala arbetskraften och kontrollerar 30 triljoner dollar i konsumentköpkraft”.

Därefter presenterar Elin några produkter som utvecklats under de senaste åren, som respektive företag har trott ska passa kvinnor bra, bland annat en rosa bil med eyelinerformade lyktor.

- Strategin kallas ’Shrink it and pink it och innebär att göra produkten mindre och rosa för att den ska passa en kvinnlig målgrupp, förklarar Elin. ”Men nu har kvinnor börjat ta plats och kontroll”, bryter hon av med, och berättar att det finns stor potential i denna industri – för vem är mer expert på denna marknad än vi kvinnor?

 

 Elin Westerberg | Fotograf: Add Light Fotograf Göran Ekeberg AB

Nästa starka kvinna upp på scen var Kima Edell som pratade om ”fördelarna med rörlig media”. Kima inleder sitt framträdande med att visa en parodi där Kima själv spelar kvinna respektive man i en roll som sökande av investeringskapital hos Almi. Med många skratt och kanske hög igenkänning fångar Kima publikens hjärtan och förtydligar att rörlig media inte måste vara perfekt.

 

- En extremt schysst produktion fungerar inte på sociala medier och när det kommer till spridning så kommer in YouTube göra jobbet åt dig, förklarar hon.

Kima hänvisar till sin långa erfarenhet i branschen och berättar att ”skakigt och rörligt oftast ger fler konverteringar än dyra produktioner”.

 Kima Edell | Fotograf: Add Light Fotograf Göran Ekeberg AB

Efter en mingel-paus i foajén med snittar och alkoholfritt bubbel var det dags för kvällens stora dragplåster, Pingis Hadenius att inta scen. Pingis har en bakgrund som civilekonom och journalist bland annat som chefredaktör och aktieanalytiker. Idag driver hon bolagen Economista, Löwengrip Care&Color och Flattered AB tillsammans med Isabella Löwengrip.

 

Pingis Hadenius | Fotograf: Add Light Fotograf Göran Ekeberg AB

I en frågestund på scenen berättar Pingis om vikten av att lära känna sig själv och veta vad man vill innan man startar igång ett företag.

- Vet du vad du vill och kan du se dina begränsningar är det lättare att hitta den roll du vill ha i företaget. När du söker en partner ska det vara någon som kompletterar dig och inte någon som vill göra samma sak som du, säger Pingis.


Samarbetet med Isabella är ett lysande exempel på detta. I deras gemensamma företag är Isabella företagets mediekanal medans Pingis trivs bäst i sin roll som affärsutvecklare.

 

Pingis tips till egenföretagare som vill expandera:

 

  • Fråga dig själv – vad är min roll och vad är jag lycklig med?
  • Välj den roll du trivs med
  • Sök efter en kompanjon som kompletterar dig om du vill växa och utvecklas

 

- Du kan inte vara både VD och designer om du vill växa, avslutar Pingis kvällens framträdande med.