Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
17 september 2021

Banbrytande innovationer på årets A-match

Nästa generations smarta textilier, framtidens livsmedel och innovativa, digitala lösningar inom finans och säkerhet – det är bara några av affärsidéerna som sökte kapital den 15 september då det populära investerarforumet A-match gick av stapeln.

Tio innovativa bolag stod redo på Karlstad Congress Culture Center för att pitcha sin idé och ta in kapital. Bolagen stod för ban­brytande lösningar med fokus på hållbarhet och digitalisering inom en bredd av branscher, så som skoglig bioekonomi, med-tech, textil, finans och säkerhet. Företagen som pitchade var Acorai, Blue Ocean Closures, Bowter, Ebbas Alger, Exagard, Goozo, Gårdskapital, Ineq Solutions, Kapsu och LunaMicro.

 

Det värmländska företaget Ebbas Alger har som enda odlare i norra Europa tagit fram en unik stam av livsmedelsalgen spirulina och anpassat den tropiska arten till nordiskt klimat. Företaget är i skapandet av ett unikt premiumvarumärke med stor potential i en växande bransch inom superfood. 
- Med rätt partner kan vi expandera inom en tokhet bransch och möta efterfrågan på hållbart odlad superfood, både i Sverige men även internationellt, säger Ebba Olsson, VD.

Ebbas Alger.

Skarpa pitcher 

 

Precis som förra året stod företagen på scen på Karlstad CCC och investerarna deltog digitalt. Under sju minuter fick varje företag chans att pitcha och förklara varför de söker ägarkapital och partners, något som de slipats i med hjälp av eventets pitchcoacher.

 

-  De två dagarna har varit intensiva men jätteroliga. Det har varit extremt lärorikt, dels när det kommer till presentationsteknik men också hur man sätter ihop en pitch, säger Ebba Sundström, marknadschef och kundansvarig på Gårdskapital som kopplar samman proffessionella investerare med lantbruksföretag som vill låna pengar för att öka sin hållbarhet och lönsamhet.

 

- Vi har pitchat på andra event men jag skulle säga att A-match är unikt från mitt perspektiv. Här lärde jag mig att kombinera bolagets styrkor och mina egna drivkrafter och känslor i pitchen. Vi har fått mycket feedback från pitchcoacherna och eventet känns väldigt proffsigt, säger Nate Robinsson, innovatör och grundare LunaMicro som erbjuder nästa generations smarta textilier, initialt för sport-, skydds- och arbetskläder. Företaget har utvecklat en teknik som transporterar fukt med en liten elektrisk ström, en innovation som bygger på patenterade forskningsresultat från Linköpings universitet. 

 

Eventets programledare och en av pitchcoacerna var näringslivsprofilen Helena Rimfjäll Wiktelius.

-  Kvalitén var extremt hög på bolagen i år med en optimal mix av affärsidéer och personligheter. Vi är tuffa som pitchcoacer och sätter stor press på företagen. Det är oerhört viktigt att företagen får blomma ut i sitt varför så att investerarna verkligen känner varje individs vision och passion, vilket är tuffare att få fram när eventet är digitalt. Viljan och nyfikenheten att nå sin fulla potential var beundransvärd under resans gång, säger Helena.

 

Ebba Sundström, Gårdskapital.
Nate Robinsson, LunaMicro.

Attraktivt investerarevent

Det är fjärde gången som A­-match genomförs och vid det här laget har det blivit känt för sitt proffsiga arrangemang med väl genomförda pitchar och faktiska investeringar som följd. Bakom A-match står aktörerna Almi Värmland, Almi invest, Nordea, Sting Bioeconomy och Karlstads universitet. Alla aktörer lyfter behovet av ett investerarevent i Värmland och ett kvitto på att det fungerar är att det attraherar både lokala och nationella bolag och investerare. I år var dryga 100 investerare anmälda. Efter pitcherna kunde investerarna  boka möte genom en app direkt med bolag de fann intressanta. 

 

-  Intresset är stort och både antal och bredd på investerare har ökat för varje A-match. I år ser vi att vi har fler investerare från övriga Sverige och antalet kvinnliga investerare är fortsatt hög, säger Anna Lundmark Lundbergh, VD Almi Värmland. 

Bakom A-match står aktörerna Anna Lundmark Lundbergh Almi Värmland, Ulf Green Almi Invest, Per-Ola Eriksson Nordea, Victor Isaksen Sting Bioeconomy och Patrik Bångerius Karlstads universitet.