Pernilla Åberg

Värmlandsboxen vill skala upp för lokala matproducenter

Lån, Affärsutveckling

Värmlandsboxen AB

  1. Behov

    Värmlandsboxen tog kontakt med Almi när de såg att de kunde växa, men behövde finansiering.

  2. Lösning

    Almi gav finansiering och även affärsutveckling och tjänster inom hållbar utveckling.

  3. Resultat

    Hela Värmlandsboxens idé ligger i det hållbara och med Almis hållbarhetstjänst fick de konkreta verktyg att jobba vidare med sitt hållbarhetsarbete.

Pernilla Åbergs företagsresa startade på en lunchrast när hon och en kollega brainstormade bland affärsidéer. En blev verklighet – Värmlandsboxen.
Sex år har snart gått och företaget har nu vuxit.

Pernilla Åberg har tills för ungefär sex år sedan alltid varit anställd – men också alltid haft ett entreprenöriellt förhållningssätt.

– Många har trott att jag har varit en del av ägarstrukturen på bolagen där jag har jobbat. Jag har en marknadsbakgrund och också arbetat mycket med utvecklingsfrågor.

Så hade Pernilla den där lunchrasten med kollegan Madeleine där de insåg att de båda hade böcker med företagsidéer antecknade.

Innehåll i Värmlandsboxen, bland annat mjöl, chips, trattkantarellchutney, äppelcidervinäger och hallonsaft.
Idag har Värmlandsboxen ett 60-tal producenter knutna till sig. “Vi ser oss väldigt mycket som en startup fortfarande”, säger Pernilla Åberg.
Paket Värmlandsboxen Ruds gård

– Vi förenades i det och undersökte tillsammans våra olika idéer. Vi var båda mammor till barn som hade klasskassor och kände att det borde finnas något annat än tysk salami och strumpor att sälja. Man borde kunna sälja lokalproducerat till klass- eller föreningskassorna.

Resultatet? De tog fram Värmlandsboxen – hållbara och närproducerade presentboxar för lag och klasser.

– Jag sa till Madeleine: “Vill du starta det här företaget så är jag med dig!” Hon sa ja. Det var ingen prestige, funkar det inte så spelar det ingen roll. Vi kastade oss ut och då hade vi ju i alla fall tagit hand om våra idéböcker, säger Pernilla.

De började att sälja till lag och klasser, men insåg snabbt att boxarna även var smidiga att sälja som företagspresenter.

– Det är uppskattat att få presenter med lokalproducerat innehåll.

De tog fram ett visuellt och grafiskt material för lådan med skogsstjärnan som är Värmlands landskapsblomma.

De har alltid haft en tydlig idé om att göra något som kunde bli skalbart med ambitionen att växa och redan efter två-tre år hade de lyckats bygga upp ett stabilt bolag.

Då hörde Ola Sundgren av sig och ville gå in som delägare. Detta passade bra då Pernillas medgrundare Madeleine valde att satsa på sitt andra konsultföretag.

Almis rådgivare om Värmlandsboxen

"De har också en mycket bra hållbar affärsidé, verkar i en nisch som är rätt och är jättenoga med att göra det ordentligt. Vi brukar prata om tillväxtförmåga – när du skapar en affärsidé som håller och kan växa vidare. Det har Värmlandsboxen." Sebastian van den Bergen är rådgivare hos Almi.

Sebastian van den Bergen är rådgivare hos Almi.

Pernilla och Ola har tillsammans skalat upp företaget under åren.

– Det finns en del utmaningar med att skapa tillväxt. Vi jobbar med småskaliga producenter som brinner för kvalitet i produktionen och man vill inte alltid skala upp så mycket vilket har varit utmanande för oss. De har inte haft produktionskapacitet när vi velat växa, berättar Pernilla.

De har försökt lösa utmaningen genom att inte lova kunderna specifika producenter till boxarna utan använder det som finns tillgängligt.

– Vi har istället skapat tillit i att ändå alltid leverera kvalitet och jobbat med upptäckarglädje när mottagaren öppnar lådan. Och när nya kunder hittar favoriter blir det merförsäljning för producenterna vilket gynnar dem.

De insåg också att de behövde vidga det geografiska perspektivet och använda producenter lite längre ifrån än Värmland.

Idag har de igång en e-handel för återförsäljare, men snart även för slutkonsumenter.

Innehåll i Värmlandsboxen, bland annat äppelcidervinäger, rapsolja, chips, choklad och morotsmarmelad.
Hållbarhet är i stort fokus hos Värmlandsboxen. Nästa steg är att ännu mer jobba med den sociala hållbarheten. “När vi jobbar med producenterna ser vi hur viktigt det är att de värderar sin tid. Det är också vårt argument för att de ska sälja via oss”, säger Pernilla Åberg.

När Ola och Pernilla såg att de började växa och gå framåt tog de kontakt med Almi.

– Vi kände att vi kanske ska ha med oss mer kapital in i resan.

Pernilla kände till Almi sedan många år, genom sitt konsultbolag som hon drev parallellt.

– Jag visste att det sitter väldigt bra och kompetent personal hos Almi.

Även om syftet var att få stöd i finansieringen har de fått mer från Almi – bland annat del av Almis tjänster inom hållbar utveckling.

– Hela vår idé ligger ju i det hållbara, så inför hållbarhetsworkshopen kände vi lite: “Vad mer finns det att säga?” Men det var verkligen bra för oss att stanna upp, reflektera och få med oss konkreta verktyg, berättar Pernilla.

De vill jobba ännu mer med mätbarhet och tittar nu på hur de bäst mäter effekter av att handla från deras producenter och sortiment.

De har även värdesatt den stöttning som funnits hos Almi:

– Ola har en bred erfarenhet av tillväxtföretag, men även om man har den kompetensen inom bolaget är det fantastiskt att få någon utifrån som ställer frågor. Vår rådgivare Sebastian har verkligen varit ett stort stöd för oss.

Dessutom fick de Almis Mikrolån och Gröna lån, där de ännu inte nyttjat det gröna lånet.

– Det har funnits där som en garanti. Vi har vetat att det går att använda och det har gjort att vi vågat och kunnat gå framåt. Lånet har borgat för att våga ta lite fler steg.

Fakta: Värmlandsboxen AB

Grundades: Vintern 2017.  

Ägare: Ola Sundgren, Pernilla Åberg och Kristina Ahlstedt.  

Säte: Karlstad och Kil.  

Erbjuder: Presentboxar med närproducerade varor av lokala producenter. De riktar sig till företag, föreningar och klasser.  

Anställda: Tre.  

Webb: varmlandsboxen.se/

Pernilla Åberg, medgrundare av Värmlandsboxen.