Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
23 maj 2019

Vinnande idéer vid Mötesplats Lycksele

För sjunde året i rad avgjordes inofficiella DM i idéer under Mötesplats Lycksele. Domare var som vanligt deltagarna på konferensdelen som röstade fram de tre starkaste koncepten. Det här året drog Crage, Copow och Craftmaker flest röster.

Mötesplats Lycksele arrangeras 2019 för sjunde året i rad - en delvis deltagarstyrd konferens där seminarier, kreativa workshops, prisutdelningar och nya möten fyller agendan under två intensiva dagar arrangerad av Region Västerbotten för näringsliv, offentlig sektor, akademin och allmänheten. 

Utvecklingsverkstaden på Mötesplats Lycksele utgör finalen för Region Västerbottens årliga innovationsprocess – Innovationsloopen – som under våren involverat en rad företag och organisationer för att lösa samhällsutmaningar. 

Det tre starkaste bidragen 2019 som röstades fram är:

  • CRAGE: Utslitna höftleder är en ny folksjukdom, och höftledsimplantat är en vanlig operation inom den svenska vården. Tyvärr är även uppföljande operationer ganska vanliga, på grund av att den nya höftkulan tenderar att lossna från sin skål vid mindre trauman. Innovationen CRAGE ska på ett enkelt sätt lösa detta svåra och oerhört kostsamma problem genom att via en krage hålla höftkulan på plats.

 

  • CRAFTMAKER: Craftmaker erbjuder länets snickeriindustri ytterligare ett verksamhetsben att stå på. Tjänsten kombinerar modern teknik – 3D-skanning och 3D-printing i trä – och låter spillmaterial från dagens verksamhet bli nya detaljer av snickarglädje, ramar, stuckaturer osv i helt unika serier.

 

  • COPOW: CoPow för samman människor med liknande inställning, övertygelse och visioner – från hela världen. Tjänsten ”matchar” engagerade människor med potential, inte olikt moderna dejtingappar, och skapar på så sätt nya samarbeten. CoPow arrangerar även fysiska träffar med idéer och visioner i fokus.

 

De tre vinnande idéerna belönas med ett stipendium på 15 000 kr från Almi för att möjliggöra vidareutvecklingen av koncepten genom marknadsöversikt och nyhetsgranskning.

Teamen bakom de tre vinnande idéerna i finalen i utvecklingsverkstäderna vid Mötesplats Lycksele, Copow, Crage och Craftmaker tillsammans med prisutdelare Torbjörn Edvall, Affärschef Västerbotten, Almi Nord.