Öppnar dörrar för tillväxt

Almis tillväxtprogram för etablerade företag har blivit en veritabel succé. En av de peppade deltagarna är Jonna Hermansson, VD för Norje Smidesfabrik:

- Det här programmet överträffade helt klart mina förväntningar. Jag hade inte trott att det skulle vara så givande. Det var värt varenda investerad minut och krona.

Tillväxtprogram för etablerade företag är till för att hjälpa ambitiösa företag att förverkliga sin tillväxtpotential respektive hantera kraftig tillväxt. Almis certifierade affärsrådgivare gör en metodisk genomlysning av de deltagande företagen och bidrar med ögon utifrån på såväl organisation och ledarskap som affärsmodell och marknadsmöjligheter. När ett eller flera utvecklingsområden har identifierats kombineras individuell coachning av nyckelpersoner med matchning in i en strategigrupp av företag med vitt skilda verksamheter – men med samma chans till tillväxt.

- Vi behövde öka vår omsättning och lönsamhet och därför tvekade vi inte att gå med i Almis tillväxtprogram säger Jonna Hermansson. Vi har stått på ungefär samma omsättning och vinst under flera år och kom liksom inte längre. Det var kännbart att vi behövde få en bättre vinst för att möta de investerings- och kompetensbehov vi har samt täcka kostnaden för de ökade lagkraven på verksamheten

Öppenhjärtiga tips och råd
Anrika Norje Smidesfabrik ingick under 18 månader i en strategigrupp om fyra deltagande företag. Med jämna mellanrum träffades man hos ett av företagen, lyssnade till föreläsare, utbytte kunskaper och erfarenheter samt diskuterade värdföretagets utmaningar. Det gav snabbt idéer kring hur man skulle agera för att ta vara på möjligheter och undvika fällor.
- Vi hade stort utbyte av varandra, säger Jonna Hermansson. Alla delade med sig av sina tankar. Faktum är att vi har fortsatt hjälpas åt och även blivit samarbetspartners.
Almi intervjuar också olika personer på företagen om målbilder. På så vis får behoven styra så att man kan väljer rätt föreläsare, rätt processledare och rätt fokus för varje diskussion.
Viktig input utifrån
Längs resan hände mycket konkret i företagen, och vid varje träff kunde åtgärder checkas av. För Norje Smidesfabrik ledde medverkan till ett förändrat arbetssätt inom försäljningen. Dessutom gav det självinsikt och mod att höja priset på företagets unika specialprodukter.
- Tack vare all input utifrån ser vi på vår verksamhet med nya ögon. Vi var lite hemmablinda, men har nu fakta nog för att kunna fatta rätt beslut i våra tillväxtplaner.

Jonna Hermansson, som är VD i tredje generationen i familjeföretaget, avrundar med en rekommendation till andra företag som av någon anledning står och stampar i sin utveckling.

- Alla borde få möjlighet att delta i tillväxtprogrammet. Det rör om rejält i grytan och är oerhört givande.
FAKTA
Företagsnamn: Norje Smidesfabrik AB
Etableringsår: 1943
Antal anställda: 48
Omsättning: cirka 60 miljoner kronor
Produkter: Redskap till hjullastare, traktorer och truckar
Kunder: Entreprenörer, industri och lantbrukare

Här kan du följa, ta del av och bidra till dialogen kring företagande.
Följ oss på Facebook

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Vi finns på LinkedIn

Här finns information för dig som vill vara med och arbeta med framgångsrika företag.
Besök oss på LinkedIn