Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Revolutionerande 3D-printning för en bättre miljö

På Frösön ligger AIM Sweden, företaget som specialiserat sig på additiv tillverkning i titan. Sedan starten 2015 har verksamheten, i nära samarbete med forskning inom 3D-printning på Mittuniversitetet, tagit en världsledande position. En viktig pusselbit för att förverkliga satsningen har varit tillgång till riskkapital.

–  Vi har vårt stora internationella genombrott nu. Sedan starten har vi jobbat för att ha alla processer, kvalitetssystem och resurser i ordning i företaget. Fem års arbete har börjat ge faktiska resultat. Vi började med individanpassade implantat i titan och har nu slagit igenom inom ett område som vi inte hade en aning om när vi startade – molded fiber, berättar Göran Elovsson, vd och en av grundarna.

AIM Sweden är ett av de ledande kunskapsföretagen i världen inom sin nisch. Steg för steg har de etablerat samarbeten med stora, internationella kunder inom ortopedi, flygindustri, energi – och nu högaktuella molded fiber. Molded fiber är formgjuten pappersmassa som kan ersätta engångsartiklar i plast som kaffemuggar, flaskor och matförpackningar.

På ortopediska implantat är vi bättre än de flesta. Men när det gäller vårt koncept för molded fiber är vi helt unika i världen med vår lösning för formverktyg för pappersmassaindustrin.

Bra tajming redan från start

 

Att AIM Sweden grundades var ett resultat av en rad tillfälligheter. Göran Elovsson berättar att han kom i kontakt med forskargruppen vid Mittuniversitetet av en ren slump. Han bodde sedan 30 år i USA och skulle sälja ett ortopediföretag där han var vd. Under den processen besökte han Sverige och blev tipsad av en god vän om Miuns framgångsrika forskning inom 3D-teknik.

 

–  Jag gick dit på studiebesök och fick träffa Mikael Bäckström och Lars-Erik Rännar. Jag frågade dem varför de inte kommersialiserats och erbjöd mig att sätta ihop ett förslag. Tillsammans med Bengt Göran Person, som var deras mentor, byggde vi en plan som presenterades för de övriga i forskargruppen. De sa kör och vi registrerade bolaget i maj 2015.

 

Externa investerare kom in

 

Grundarna arbetade med förberedelser under hela det året och 2016 gjordes en nyemission. Satsningen presenterades för ett 60-tal personer, varav många var investerare. Almi Invest gick in som största externa ägare, förutom grundarna. Idag är Almi Invest en av de fem största externa ägarna och har tillsammans med hela ägargruppen investerat flera gånger.

 

–  Både Almi Företagspartner Mitts och Almi Invests stöd har varit extremt viktigt för att vi skulle kunna göra den här resan. Det gäller inte bara finansiellt utan även andra områden där vi fått idéer och tips för förbättringar. Vi har etablerat ett mycket professionellt samarbete och har en transparent relation. Vi har frekventa uppdateringar och 

Hur ser framtidsplanerna ut?

 

Inom tre till fem år ser Göran Elovsson att AIM Sweden har fortsatt att växa, men fortfarande har sitt huvudkontor med produktutveckling och certifiering av komponenter på Frösön.

 

–  På sikt kommer vi att ha tillverkningsenheter på olika platser som är specialiserade på olika segment och verktyg. Vi planerar en enhet i centrala Europa, i Tyskland, med tillverkning inom molded fiber, där AIM är ursprungsgrupp och tekniskt ansvarig.

 

–  När vi startade var intresset stort för 3D-printning och vårt fokus var på implantat i titan som låg rätt i tiden. Det var bra tajming även där. Men då pratade vi inte om, eller hade någon aning om, molded fiber och hur stort det skulle bli för oss idag, konstaterar Göran Elovsson.

Göran Elovsson, vd AIM Sweden
Göran Elovsson, vd AIM Sweden
– Både Almi Mitts och Almi Invests stöd har varit extremt viktigt för att vi skulle kunna göra den här resan. Det gäller inte bara finansiellt utan även andra områden där vi fått idéer och tips för förbättringar.

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi är ett riskkapitalbolag som investerar i hela landet via åtta regionala riskkapitalbolag samt ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech.

Läs mer om AIM Sweden

Januari 2022