På Ås Trädgård växer nya idéer fram!
Jorun Olsson är grönsaksodlare – och musiker. För tre år sedan tog hon över Ås Trädgård formellt, men redan 2012 gick hon in mer aktivt i företaget. Idag har hon satt sin prägel på verksamheten och format ett spännande koncept som innefattar mycket mer än grönsaker!
När Jorun tog steget in i föräldrarnas företag var det ingen främmande plats. Här hade hon vuxit upp och sommarjobbat sedan tonåren. Hon började överta allt fler delar inom företaget såsom butik, personalansvar och försäljning. Till slut var det hennes sambo som tyckte att det var dags att satsa på riktigt. Hon drev ju redan det mesta.

– Att den stora torkan slog till i juli det året, med akut behov av bevattning, var en helt ny erfarenhet även för mina föräldrar och krävde mycket arbete dygnet runt. Så det var en spännande början.
Kravodlat och småskaligt
Flera år av hårt arbete och många lärdomar senare har Jorun nu fått ordning på sin tillvaro som företagare. Hon har ett välskött företag med stabil kundkrets. Men trots hennes långa erfarenhet var det många nya saker att lära sig, från att planera växtföljd på de olika fälten och plantera för kommande skördar till att hantera traktorer och redskap på gården.
– Idag har jag cirka två mil kål, en och en halv hektar potatis, lika mycket morötter, betor, grönsaker, lök och självplock av jordgubbar och blommor. Kravodlat och småskaligt, men samtidigt ganska stort. Det är en fantastisk miljö att leva och arbeta i. Under högsäsong är vi 6–7 personer som jobbar här och i år hade vi 70–75 ungdomar som rensade ogräs. Det mesta av allt som odlas säljs i gårdsbutiken, men även till vissa Ica-butiker och restauranger som efterfrågar lokalproducerat.
Ekonomikurs tog bort ångest
Att sköta företagets ekonomi var helt nytt för Jorun. Här förstod hon tidigt att hon behövde hjälp. Genom Näringslivskontoret i Krokom fick hon kontakt med Mariann Halvarsson som är rådgivare på Almi Mitt.
– Med Mariann som coach gick jag en online-utbildning i bokföring. Nu kan jag både förstå och analysera siffrorna. Det är lite speciellt med ett företag som ger intäkter halva året och bara har kostnader andra halvan.
Jorun berättar att det var skönt att ha någon att prata med och gå på djupet i ekonomin. Det har också haft betydelse för framtiden, både företagets och den egna hälsan.
- Vad som är ett måste – till exempel vårt nya bevattningssystem – och vad som kan vänta. Om jag fortsatt att vara rädd för ekonomin hade jag inte fungerat så länge till. Nu har jag fått en mer hållbar arbetssituation.
Musik och matupplevelser
Med en karriär som musiker och musiklärare i bagaget och aktiv som körledare kändes det naturligt att ta med sig lite av det in i företaget. Dessutom med en sambo som jobbar med musik på heltid.
– Det började med en 4:e adventkonsert där vi tackade för säsongen 2012. Något som var väldigt fint och uppskattat, och som blivit en tradition. Efter det har vi haft flera gästkonserter kombinerade med matupplevelser, exempelvis 7-rätters med 100 gäster i packlokalen. Det hoppas jag kunna göra igen.
Under åren har även flera kockar bjudits in för att tillaga mat med råvaror från gården. Intresset har varit stort och exempelvis pop up-restaurangen Det gamla garaget har haft fullbokade pizzakvällar.
– Jag har lärt mig att se Ås Trädgård som ett paket med flera delar som kan utvecklas. Där allt hänger ihop, folk som kommer hit för att plocka själv, handla i butiken, stanna för att äta, trivas. Nu saknas bara ett riktigt kök för att kunna satsa mer på matlagning och förädling. Men det får bli senare. Man måste ha lite framtidsdrömmar också.


Tycker du också att företagets
ekonomi är svår att förstå?
Hör av dig till mig:
070-336 04 43


Här kan du läsa mer om Ås Trädgård
September 2021