Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Elin är byggentreprenören som vill växa smart och hållbart

När Elin Engström fick frågan om att ta över sin pappas byggföretag, kom den som en blixt från klar himmel. Hon hade inte haft en tanke på att jobba i byggbranschen. Idag, två och ett halvt år senare, har hon etablerat sig som en entreprenör med stort driv. 2021 fick hon även priset som Årets nyföretagare på Guldgalan i Östersund.

– Jag blev överraskad av frågan, men svaret kändes självklart. Jag var ganska färdig med mitt dåvarande jobb som kundansvarig på ett IT- och skanningsföretag, där jag under 10 år haft olika roller. Det var ett snabbt beslut, jag fick midsommarhelgen på mig att fundera. Min sambo som vet att jag alltid slutför det jag tar mig an och att jag ser utmaningar som ett sätt att växa sa: Kör på!

 

Elin har alltid gillat att jobba. Med allt möjligt. Efter ekonomiprogrammet på gymnasiet blev det fem säsonger som vägarbetare i Stockholmsområdet. Ett tungt jobb, men det gav pengar till många resor runt om i världen. När hon sen bestämde sig för att ha en bas i livet, gick flytten tillbaka till Östersund. Här träffade hon sin sambo och de har hunnit med att både bygga hus och bilda familj.

 

–  Han hade två barn sedan tidigare och vi har två gemensamma, så det är full fart hemma också.

Satte sin egen prägel

 

När Elin sa upp sig från sitt tidigare jobb hade hon tre månaders uppsägningstid. Hon stannade ytterligare tre månader som konsult för att överlämningen skulle fungera. Under den tiden blev det dubbelt arbete för att samtidigt komma i gång med företaget. Hon tog över verksamheten och bytte namn till E Engströms Bygg & Entreprenad AB.

–  Jag hade bra stöd av pappa och de övriga i personalen. Från dag 1 har jag varit ute i produktion för att lära mig, samtidigt som jag sköter allt det administrativa. Jag är praktiskt lagd och har alltid gillat att snickra på hemmaprojekt. Samtidigt är jag strukturerad och har bra koll på den ekonomiska sidan.

 

Elin såg främst två utmaningar i att ta över byggföretaget. Dels att lära sig att räkna på jobb i en helt ny bransch, dels att vara kvinna och chef inom ett så mansdominerat område. Det första skulle visa sig gå väldigt bra. Uppdragen har strömmat in och de har ibland varit tvungna att säga nej till förfrågningar.

 

–  Det har varit en galen och helt fantastiskt resa hittills. Kunderna har trott på mig. Jag uppfattar att de litar på mig när jag pratar pengar och tidplaner. Men det finns andra i branschen som inte vill ta mig på allvar och försöker sätta mig på plats. Som håller upp en hand mot mig när jag

Foto fr vänster - Jonas, Marten, Simon och Elin.
Almi logga
Tack vare Almi är vi ett av få företag i vår storlek inom byggbranschen som har en plan för att bli hållbara.
Elin Engström, E Engströms Bygg och entreprenad AB.

Almi vill ge bättre förutsättningar för fler kvinnor att driva och leda framgångsrika företag - Läs om Qlara - Projektet medfinansieras av Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen.

loggor region västernorrland, almi och region jämtland

Februari 2022