Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Att vara mentor ger mycket tillbaka

Han växte upp i familjeföretaget Lundstams Återvinning och har varit verksam där under hela sitt liv. Från att köra lastbil några år innan han tog sin ekonomexamen till att så småningom ta över vd-rollen och idag vara en aktiv styrelseordförande. Lars Lundstam har kort sagt gjort en egen livslång företagsresa. Sedan några år tillbaka delar han med sig av sina erfarenheter till andra entreprenörer genom Almis mentorprogram.

– Det har varit både roligt och utmanande att vara bollplank till adepterna. Hittills har jag varit mentor tre gånger. De har kommit från skiftande branscher där var och en haft väldigt olika utgångspunkter.

När Lars fick frågan från Almi befann han sig i en fas där han lämnat över till en extern vd och arbetade mer med att utveckla företaget på andra sätt. Det fanns utrymme för att engagera sig i olika frågor inom näringslivet och att ta på sig roliga uppdrag. Som att vara mentor.

Vilken roll har du som mentor haft under det år ni träffats?

– Jag har lyssnat och agerat utifrån deras behov. Ibland har de vetat vad de vill ha stöttning med. Andra gånger har jag tagit rollen som lärare och sagt att ”tills nästa träff ska du ta reda på eller fixa det här”. Utmaningen är att inte komma med lösningar, utan att de själva tänker och fattar besluten. Jag kan känna igen mig väl i deras situation, att behöva ta olika steg för att utveckla företagandet.

Kan du se några gemensamma frågor?

– De har behövt någon som bollplank för att kunna fokusera framåt. Entreprenörer har ofta tusen idéer. Det gäller att skala ner, ta hand om sina idéer och jobba långsiktigt. Att ta hjälp utifrån för att få struktur, till exempel sätta en affärsplan och ta in kompetens i styrelsen.

Vad har det gett dig att vara med?

– Det har varit en positiv upplevelse att lära känna dem. Man måste tycka att det är roligt att engagera sig och glädjas när det går bra för andra. Det är ju ingen ersättning, så man ställer upp gratis.Men när de är nöjda med min insats som mentor är det ett kvitto som räcker för mig.

Vill du veta mer om mentorprogrammet?

Magnus Bjurling, rådgivare Almi Mitt berättar mer här.

 

Lars Lundstam, styrelseordförande Lundstams Återvinning AB Foto: Anna Wilhelmsson

Har du något tips till andra som funderar på att bli mentor?

Tänk på var du själv befinner dig i livet, att du har tid så det inte känns jobbigt.


Att följa någon på den här resan fyller vardagen med liv och många positiva intryck.

Man måste tycka att det är roligt att engagera sig och glädjas när det går bra för andra.
Lars Lundstam, styrelseordförande Lundstams Återvinning AB

Har du frågor?

Kontakta någon av våra rådgivare i respektive län.

 

Magnus Bjurling, Jämtland

Mars 2021