Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Ashley från USA kickstartade sitt företag i Östersund

Hon startade sitt företag precis när pandemin bröt ut, dessutom inom ett yrke som inte är särskilt etablerat ännu. Flera utmaningar att hantera med andra ord. Men Ashley Renlund, som är stresspedagog, har läget under kontroll.

- Det har varit en lite ängslig process att starta upp, men plötslig under våren fick jag flera uppdrag.

Ashley Renlund är ursprungligen från USA. Det var under sin masterutbildning i kommunikation 2008 som hon gjorde en praktiktermin på amerikanska ambassaden i Stockholm. Två år senare flyttade hon till Sverige och sedan 2018 är hon bosatt i Östersund med sin man Peter och deras två söner. Nu driver hon sitt företag Stress Resilient med inriktning att stödja, inspirera och utbilda individer att skapa hälsosamma och välfungerande liv för sig själva, sina familjer och i sina organisationer.

De första åren i Sverige lärde jag mig svenska, jobbade i mataffär och som yogainstruktör. Jag blev mer och mer intresserad av det som i Sverige kallas utmattning.

- Det är inte en diagnos i andra länder. Så 2017 kompletterade jag mina tidigare utbildningar och blev diplomerad avspänning- och stresspedagog med kognitiv inriktning.

 

Tanken på att starta eget kom när Ashley var föräldraledig med andra barnet. Frågan var bara var i världen de skulle bo. Eftersom de är friluftsmänniskor och gillar vintersporter, framför allt skidåkning och klättring, föll valet på Östersund. 

 

 

- Det var ett jättebra beslut. Vi hade besökt Peters släkt i Verdal och reste genom Östersund. Då bestämde vi oss direkt för att det var en perfekt plats för oss. Inom sex månader hade vi både flyttat, fått jobb och startat företag.

 

Kickstartade med Almi

Genom ett tips från en samarbetspartner hoppade Ashley på ett uppstartsprogram via Almi som heter Kickstarta ditt företag. Här mötte hon både andra i samma situation och fick verktyg för att skapa en bra grund i företaget.

 

–  Vi gick igenom frågor som jag inte tänkt på, immateriella tillgångar, vad som är av värde i företaget, hur jag ska paketera och ta betalt. Jag fick en bättre struktur och annat perspektiv på framtiden, var jag vill vara om tre år. Det blev även tydligt vad jag behöver fokusera på för att få en bra balans mellan att jobba med det material jag har och utveckla nya samarbeten.

 

Under programmet har Ashley haft regelbundna samtal med Sven Brückman som är rådgivare på Almi. Genom att ha någon att bolla frågor med har hon kunnat komma vidare, sätta nya mål, hitta sin drivkraft och få ny motivation.

Det här är några av de tips hon vill ge till nystartade företagare:

 

  • Överskatta inte vad du hinner på en dag och underskatta inte vad som kan göras under ett år. Ha en rimlig nivå på dina förväntningar.
  • Hitta verktyg för att klara motgångar utan att ta det personligt. Se misslyckanden som en del av lärandet.

  • Se till att ha andra att prata med, det kan vara kompisar eller andra företagare i samma situation. Här har det underlättat mycket för mig att ha en coach från Almi.

  • Ha tålamod att fortsätta på din linje, se det ur ett längre perspektiv. Det har varit en utmaning för mig, tufft men roligt, eftersom jag alltid vill hitta något nytt.

Ashley Renlund
Ashley Renlund, Stress Resilient
Jag fick en bättre struktur och annat perspektiv på framtiden, var jag vill vara om tre år.
Almi logo

Behöver du "Kickstarta ditt företag"?

Visste du att Almi kan stötta dig som företagare med allt detta:

 

Lån & övrig finansiering

Affärsutveckling

Mentorprogram

Digitalisering

Innovation

 

Vill DU bli kontaktad?

Almi vill ge bättre förutsättningar för fler kvinnor att driva och leda framgångsrika företag - Läs om Qlara - Projektet medfinansieras av Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen.

loggor region västernorrland, almi och region jämtland
Åreskutan

Läs mer om hennes företag Stress Resilient

Augusti 2021