Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Pandemin gav en möjlighet att uppfylla drömmen om att starta eget

Lisbeth Andersson har länge velat ha en egen blomsterbutik. När butiken hon arbetat i under 25 år tvingades gå i konkurs tog hon chansen att starta eget i samma lokaler.

- öppnas i nytt fönster

Som så många andra så drabbades även blomsterbutiken Buketten i Jönköpings centrum hårt av coronapandemin. På kort tid blev antalet kunder betydligt färre vilket gjorde att man under våren tvingades försätta butiken i konkurs.

 

Lisbeth Andersson är florist och har arbetat i butiken i 25 år. Hon har länge drömt om att ha en egen butik men det har inte varit rätt tajming tidigare. Nu uppstod en möjlighet och hon såg sin chans att förverkliga drömmen.

Att andra tror på mig och min affärsidé har varit avgörande

Själva affärsidén var Lisbeth redan klar över, men hon ville ändå bolla sin idé med någon och sökte därför upp Nyföretagarcentrum. Nästa steg blev att lösa finansieringen och det kunde Lisbeth göra tack vare sin bank i kombination med lån från Almi.

Rådgivaren på Almi har även varit ett viktigt bollplank som bl a hjälp mig att titta över budget och kalkyler.
Lisbeth Andersson

  

Även hyresvärden har varit positivt inställd. Lisbeth har lyckats förhandla ner hyran vilket spelade en stor roll för hennes satsning. Annars hade hon tvingats letat efter en mindre butikslokal. Hyresvärden har även köpt kylanläggningen som fanns i den tidigare butiken och skänkt till Lisbeth.

 

- Jag gillar den här lokalen. Den har ett bra läge mitt i city och har stora ytor - både i butiken och delen bakom för lager och produktion. Det behövs eftersom vi gör alla arrangemang och binderier själva, säger Lisbeth.

- öppnas i nytt fönster

Kunderna kommer att känna igen sig i den nya butiken

Lisbeth tycker att det är positivt att hon fått börja från scratch. Det ger henne möjlighet att sätta sin prägel på butiken. Den kommer att få en uppfräschning och en lite mer modern stil, men kunderna kommer ändå att känna igen sig. Nu är hon i full gång med målning och tapetsering, inköp av inredning och att etablera kontakter med leverantörer och andra.

 

- Delar av inredningen från den gamla butiken finns kvar. Den har fräschats upp och kommer att återanvänds. Sen har jag kompletterat med annat som tidigare använts i en butik i Linköping. Det känns bra att kunna återanvända och inte behöva köpa allt nytt, säger Lisbeth.

 

Det juridiska namnet på den nya butiken är Lisbeths blomsterbutik AB men det är Buketten som kommer att användas utåt även fortsättningsvis. Det är inarbetat och hennes butik kommer fortsätta att tillhöra föreningen Buketten som bl a innebär bättre inköpspriser hos vissa leverantörer för de som är medlemmar.

Nyöppning i september

Buketten kommer även fortsättningsvis att vara en klassisk blomsterbutik där det finns något för alla. Stora inköpsvolymer gör att butiken kan hålla rimliga priser och Lisbeths långa erfarenhet gör att hon vet vad som säljer och kan anpassa inköpen för att undvika svinn.

 

- öppnas i nytt fönster

Den 25 september öppnar Lisbeth sin blomsterbutik. Den närmaste tiden blir det fullt fokus på att få fart på butiken. Den är en viktig del för att locka människor och få ett fortsatt levande city tror Lisbeth. Butiken har tidigare även fungerat lite som en social mötesplats. Personer möts där och stannar upp och byter några ord med varandra.

 

Efter många år i branschen är Lisbeth känd och uppskattad bland många av de återkommande kunderna. Hon trivs ute i butiken där hon kan bygga relationer med sina stamkunder. Det skapar en personlig känsla och kunderna känner sig sedda och välkomna, menar hon. Förutom Lisbeth kommer det att finnas ytterligare fyra deltidsanställda i butiken.

  

Lisbeths tips till andra som funderar på att ta steget till eget

 

  • Tro på din affärsidé. Känner du dig osäker på om det ska fungera och gå runt så blir det även svårt att övertyga andra.
  • Försök att hålla nere kostnaderna så gott det går tills verksamheten kommit igång ordentligt. Exempelvis genom att förhandla med hyresvärden - eller börja hemma om verksamheten tillåter.
  • Ta hjälp och råd av andra med sådant du inte kan själv.

Är du nyfiken på vad Almi kan göra för ditt företag?

» Välkommen att kontakta någon av våra rådgivare så berättar vi mer!

Fyll i formuläret så blir du kontaktad av en Almi-rådgivare

*
*
*
*
?