Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Sitt bättre - må bättre

  

Kristina Lasan har mer än 10 års erfarenhet från friskvårdsbranschen. Där möter hon dagligen klienter med spända muskler, huvudvärksproblematik, stelhet och låg energi. Gemensamt för dem är att många har stillasittande arbeten.

 

Kristina ville hitta ett sätt att gå till roten av problemet i stället för att bara dämpa symptomen och det var så idén till Spina Chair föddes. En check tillsammans med rådgivning från Almi gjorde att hon vågade ta steget att satsa på sin idé.

 

 

Kristina Lasan är utbildad massageterapeut i djupgående muskelmassage, yogalärare och driver studion Yogabeat i Jönköping. Kristina berättar att åtta av tio människor någon gång får ryggsmärta och att sjukskrivningar orsakat av värk i rygg och nacke är ett växande problem.

 

Det finns många anledningar till att man får ont i kroppen men några av dem är svaghet och/eller stelhet. Kroppen är gjord för rörelse och som kontorsarbetare är man stilla väldigt många timmar om dagen och är därför mer utsatt. Även om man tränar en del på fritiden så är det svårt att kompensera för allt stillasittande och därför behöver man göra förändringen där man är den största delen av tiden - dvs på jobbet.

 

Sitt ordentligt!

Affärsidén med Spina Chair bygger på att få människor att må bättre, att minska sjukskrivningar orsakade av allmän ryggsmärta och att förändra samhällets syn på att sitta ’ordentligt’. För Kristina innebär det att sitta på alla sätt som din kropp är byggd för.

  

  

Tanken med Spina Chair är att man ska byta position ofta och på så sätt få in naturliga rörelser under hela arbetsdagen. Man kan exempelvis sitta i skräddare, squat, på knä men också helt vanligt med båda fötterna ner. Kroppen kommer att tala om för dig när du ska byta position.

 

Det finns många andra s.k. ergonomiska kontorsstolar på marknaden men det som skiljer Spina Chair från dessa är möjligheten att byta mellan olika sittpositioner. Det ökar blodcirkulationen och flexibiliteten från höfterna ner i hela underkroppen och samtidigt stärks ryggen då det kortare ryggstödet bidrar till mer användning av bålen.

 

  

Det kändes jättebra att ha någon utifrån att bolla mina tankar och frågor med.
Kristina Lasan

  

Kontakten med Almi snabbade på processen

Tillsammans med en rådgivare från Almi gick Kristina igenom sin affärsmodell och nästa steg framåt.

 

- Vi tittade bl a på min budget, hur marknaden ser ut och jag fick även tips för att komma vidare med att hitta tillverkare. Det kändes jättebra att ha någon utifrån att bolla mina tankar och frågor med, säger Kristina.

 

En check stod för delar av kostnaderna för att ta fram konstruktions- och ritningsunderlag samt prototyptillverkning. Under åtta intensiva testveckor fick 16 personer i olika åldrar och kroppar testa Spina Chair. Samtliga testpersoner har kontorsjobb och responsen blev mycket positiv.

 

 

Så här sa några av testpersonerna i en utvärdering efter att ha provat stolen under en vecka:

 

"Jag kände direkt att jag fick bättre hållning - både i rygg och i nacken."

 

"Jag gillade verkligen att jag kunde sitta hur jag ville, men ändå på ett bra sätt. Var så himla flexibel."

 

"Jag upplevde stor skillnad. Mycket mer mjuk i höftpartiet och rygg."

 

 

Positiv respons på marknaden

Hållbarhet och kvalitet är viktigt för Kristina och hon är stolt över att hela stolen är 'made in Småland'. Efter några finjusteringar av sits, ryggstöd och hjul kunde den färdiga produkten lanseras i juni och finns nu att beställa genom företagets webbshop. 

 

- Responsen har varit över förväntan! De som har lånat stolen har inte velat lämna tillbaka den och tycker det känns jobbigt att gå tillbaka till sin traditionella kontorsstol.

Vi har redan fått in nio beställningar som kommer att levereras i slutet av augusti, säger Kristina.

 

 

Läs mer om Spina Chair »

 

 

  

Grundare och ägare av Spina Chair Kristina Lasan
Kristina Lasan är grundare och ägare av Spina Chair. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med människokroppar som behandlande massageterapeut och yogalärare.

En check kan hjälpa till att snabba på utvecklingen i ditt företag exempelvis genom att ta in extern kompetens. Checken täcker 50% av de externa kostnaderna.

 

Läs mer vem som kan söka en check och till vad »

Prenumerera på Almis nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om våra aktiviteter, få tips samt inspiration från andra företagare.

Jag vill bli kontaktad!

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig.
Det är förutsättningslöst och kostnadsfritt.
*
*
*
*
?