Nästa steg - säsong 3

Podden där riktiga företagare ger vettiga råd utifrån sina egna erfarenheter

1. Om konsten att hitta rätt parhäst

Livet som företagare än ensamt och många drömmer om en parhäst. Frågan är hur var man hittar någon som kan hjälpas åt att dra det tunga lasset och hur man vet vilken häst man ska satsa på? 

Lyssna på avsnittet på: 

Spotify
Apple Podcast
+ i alla andra poddappar

2. Lyssna och lär dig mer om att hitta balansen

Balans i livet beskrivs ofta som en uppdelning mellan jobb och fritid men det är lättare för en anställd än för någon som driver sitt företag. För entreprenörer kanske det är viktigare att se till att det är en bra mix mellan arbete och återhämtning?

Lyssna på avsnittet på: 

Spotify
Apple Podcast
+ i alla andra poddappar

Tre tips från Almi

  1. Fråga dig själv vad balans innebär.
    Hur definierar du balans? Företagare har många olika roller på sitt företag. Hur hittar du balans utifrån alla de roller du har?
  2. Det finns olika skeden i företagandet.
    Vad är en rimlig balans i början, när man startar upp, eller i en expansionsfas? Behoven varierar med företagets utveckling.
  3. Intentionen att skapa balans kan vara ett viktigt mål i sig.
    Små saker kan betyda mycket, som att äta och dricka regelbundet och att boka in tid för sig själv i kalendern. Små saker som man kanske inte tänker på så mycket när man är överväldigad, men som faktiskt kan hjälpa till med välmående på balansen.

3. Ny som vd

När ett bolag plockar in en ny vd utifrån uppmärksammas det ofta i media och man talar om att de har hundra dagar på sig att sätta sin prägel på verksamheten. I verkligheten kommer de flesta vd:ar inifrån och är väl bekanta med organisationens utmaningar. Det gör att den som redan har en idé om vad som måste ändras har en fördel och att det sunda förnuftet blir ett trumfkort.

Lyssna på avsnittet på: 

Spotify
Apple Podcast
+ i alla andra poddappar

Tre tips från Almi

  1. Att inte ha för bråttom.
    Ta dig tid att lyssna in, innan du sätter igång. “ Det är inte de första hundra dagarna som spelar roll, utan det är hela uppdraget och då hinner man lyssna”.
  2. Bygg förtroende.
    Att vara vd är långsiktigt och man måste kunna stå för de beslut man fattar och kunna genomföra dem.
  3. Lita till din egen förmåga.
    Att vara verkställande innebär att varje dag arbeta med det som är viktigt. Det visionära är inte det viktigaste.

4. Lyssna och lär dig mer om att ta betalt för din tid

Att ta bra betalt för sin egen tid är något många företagare kämpar med. Hur gör man för att det ska bli mindre generande, för att våga säga att man är värd si eller så mycket?

Lyssna på avsnittet på: 

Spotify
Apple Podcast
+ i alla andra poddappar

Tre tips från Almi

  1. Tala pris med kunderna.
    Våga ställa frågor om prissättningen och är det jobbigt att prata om det — våga säga det också.
  2. Du behöver inte ha alla svar.
    Låt kunden berätta vad den behöver så kanske du kan möta kunden och berätta att du har just det att erbjuda.
  3. Fråga om kundens företag.
    Information om organisationen och hur deras team tänker kan ge viktiga pusselbitar för att kunden ska kunna känna sig trygg i beslutet att anlita dig.

5. Starta vid sidan om

Att starta företag vid sidan om sitt ordinarie arbete kan leda till att man blir sin egen på heltid. Men det är många steg på vägen och en del att tänka på. De viktigaste frågorna är om du har tiden som krävs och idén som håller?

Lyssna på avsnittet på: 

Spotify
Apple Podcast
+ i alla andra poddappar

Tips från Almi

  1. Kolla vad avtalet säger.
    Om man kommer på en uppfinning eller idé och vill dra igång företagandet ska man först kolla avtalet med arbetsgivaren. Det finns något som heter Lagen om arbetsgivarens rätt till arbetstagares uppfinning.
  2. Tydlighet är A och O.
    Stäm av med familjen innan du drar igång. Att starta eget påverkar både tid och ekonomi. Till exempel kan din sjukpenninggrundande inkomst sjunka dramatiskt.
  3. Se till att ha en plan B.
    Om det skulle gå dåligt gäller det att kunna kliva ur sitt företagande utan stora skulder. Bestäm vad äventyret får kosta och när det är läge att avsluta.

6. När är det läge att peka med hela handen?

Hur leder man sina anställda på bästa sätt? Vi har träffat ett företag där de anställda förväntas peka på sig själva och ett annat där ägaren bara pekar med handen när det gäller värderingsfrågor.

Lyssna på avsnittet på: 

Spotify
Apple Podcast
+ i alla andra poddappar

Tre tips från Almi

  1. Förankra lagom
    Låt alla vara med och förankra besluten men var tydlig med att det är du som ledare som tar ansvaret för det.
  2. Bestäm takten
    Lyssna på allas argument innan ni går vidare tillsammans, men var tydlig med när det är dags att börja gå.
  3. Var sak har sin tid
    Bestäm när det är dags att sluta förankra och sätta igång att arbeta.

7. Att sälja på export

Det är många med höga mål och stora drömmar som drömmer om att få sälja sina produkter till utlandet, men som tvekar för att det känns som något som bara storföretag gör. 

Lyssna på avsnittet på: 

Spotify
Apple Podcast
+ i alla andra poddappar

Tre tips från Almi

  1. Identifiera marknaden.
    Moving Floor hade bland annat stöd av ett advisory board, en rådgivande grupp erfarna personer som på olika sätt kunde bidra till företagets utveckling. De gav bland annat råd i hur man kunde borra djupare i kunskaperna om marknaden.
  2. Besök mässor.
    Här kan du besöka potentiella samarbetspartners och bjuda in dem till din egen mässmonter.
  3. Gör hemläxan.
    Ta kontakt med lokala rådgivare i exportfrågor och berätta om planerna. Ett annat tips är att också kontakta Business Sweden

8. Generationsskifte i företaget

Det är långt ifrån självklart att familjeföretag går i arv. Drivkrafterna att ta över har förändrats mycket de senaste årtiondena. 

Lyssna på avsnittet på: 

Spotify
Apple Podcast
+ i alla andra poddappar

Tre tips från Almi

  1. Prata om förväntningar.
    Den enskilt största fallgropen är att man inte pratar med varandra. Att man från två håll, en köpare och en säljare, inte diskuterar hur man tänker och att det finns underliggande förväntningar som man inte talar om.
  2. Kommunicera om framtiden.
    Det är viktigt att reda ut hur parternas tankar går och hur de ser på rollerna, förväntningarna och framtiden för företaget, konstaterar Stina.
  3. Beskriv ägarbytet noga.
    Ett annat fel är att man inte beskriver ägarbytet tillräckligt tydligt. Stina poängterar att det är av respekt för alla inblandade att man pratat igenom om bestämt sig att hålla sig till det.

9. Rådvill? En mentor kan ge företaget skjuts

En mentor är ett smart sätt att lära sig av andras misstag och samtidigt få ta del av perspektiv på hur de gjorde för att övervinna problem som liknar de du står inför. 

Lyssna på avsnittet på: 

Spotify
Apple Podcast
+ i alla andra poddappar

Tre tips från Almi

Mentorer som kan behövas vid olika skeden, som till exempel: 

  1. Blåslampan.
    En mentor som sätter deadlines som man får svara upp till. Här kan man få stöd och struktur.
  2. Specialisten.
    En bit in i företagandet kan det handla om att man vill ha en specialist. Någon som har specifika erfarenheter och kontaktnät.
  3. Från en annan bransch.
    Det kan vara viktigare att hitta en person med rätt engagemang snarare än en som prickar i alla boxar på önskelistan. Fördelen är att en sådan mentor kan ge nya perspektiv.

10. Offentlig upphandling

Många företagare verkar tro att offentlig upphandling är komplicerat och svårt att vinna men det handlar egentligen bara om att läsa och ifrågasätta underlagen på rätt sätt. Vad är en vinnande strategi och vad kan upphandlingarna egentligen ge? Och hur vinnder man dem?

Lyssna på avsnittet på: 

Spotify
Apple Podcast
+ i alla andra poddappar

Tre tips från Almi

  1. Börja i tid.
    Man har ofta 30 dagar på sig och det är mycket att göra. Läs igenom underlaget noga och ställ frågor kring upphandlingen.
  2. Förstå processen.
    Lär dig hur anbudet utvärderas. Ofta är det inte bara priset som spelar roll. Det kan ofta utgöra en femtedel av totalpoängen. Andra faktorer är förmåga att leverera och kompetens.
  3. Vänta med inlämningen.
    Det kan vara klokt att vänta med att lämna in anbudet till slutet av upphandlingstiden. Då hinner du se alla frågor och svar som kommer in, vilket kan leda till nya insikter.

Podden där riktiga företagare ger vettiga råd utifrån sina egna erfarenheter

Nästa steg är en podd om hur det känns att leda ett företag som är på väg att ta nästa steg, med lärdomar och råd från företagare som redan tagit klivet du funderar på.

I varje avsnitt träffar programledaren Per Grankvist ett eller två företag som haft liknande utmaningar och som delar med sig av sin erfarenhet utifrån avsnittets ämne. Tyngdpunkten ligger alltid på vad de lärt sig, inte vilken slags verksamhet de har.

Dessutom medverkar en expert från oss på Almi i varje avsnitt som ger råd kring hur du ska tänka i den fråga varje avsnitt handlar om.

Prenumerera på Nästa steg så du inte missar några avsnitt! 

Du finner den på Spotify, Apple Podcaster och i alla andra appar där poddar finns.

Per Grankvist

En sak jag lärt mig är att när man växer snabbt så hamnar man i en slags skitzofrent läge, där man när någon svarar hur det går svarar “kanon!” men samtidigt känner att alltihop kan gå sönder precis närsomhelst.

 

Företagandet jag är intresserad av handlar inte om i idéerna i sig utan om hur man förverkligar dem, om att alltid tänka på nästa steg, att prova nytt och ta ett steg i taget, om att lyckas och misslyckas, om att plocka fram datorn på helgen medan ungarna kollar film för att man måste fixa en grej ingen annan kan lösa, men också om lyckan att se när saker funkar utan att man själv är närvarande.

 

Podden heter Nästa steg och i varje avsnitt träffar jag företagare som redan tagit det där steget som du funderar på, de som ligger ett steg före. Och om du prenumererar nu, så kommer du inte missa chansen att lära dig av dem.

Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet och programledare för Nästa steg.