Cirkulär affärsmodell
– för planeten och din lönsamhet
Den 10 april 2025 inträffade Sveriges Overshoot Day – dagen då vi förbrukat vår andel av jordens resurser för hela året. Från och med nu lever vi på övertid, ur ett resursmässigt perspektiv.
Det visar tydligt att vi alla – både individer och företag – behöver tänka om. Vi behöver börja använda våra resurser mycket smartare. Ett viktigt steg är att fler företag ställer om till en cirkulär affärsmodell. Lär dig mer här!
Det handlar inte bara om miljön – det handlar också om affärsnytta
Att ställa om till ett mer hållbart och cirkulärt företagande är inte bara bra för planeten – det kan vara riktigt bra för affärerna också. Här är några konkreta fördelar:
- Minskade kostnader
– genom att ta tillvara på det du redan har. - Nya intäktsmöjligheter
– till exempel genom uthyrning, service eller försäljning av renoverade produkter. - Starkare varumärke
– allt fler kunder efterfrågar mer hållbara alternativ. - Bättre framtidssäkring
– hållbarhet blir mer och mer ett krav, både från lagstiftning och marknaden.
Varför är det viktigt att agera nu?
För att vi ska nå de globala hållbarhetsmålen och skapa en långsiktigt livskraftig ekonomi, behöver fler företag börja tänka cirkulärt och ställa om till en cirkulär affärsmodell. Att arbeta med företagets hållbara utveckling är inte längre något "extra" – det är en nödvändighet för att vara relevant i framtiden.
Så om du som företagare funderar på hur du kan utveckla ditt erbjudande och samtidigt göra något positivt för både klimatet och din egen ekonomi – då är det dags att börja tänka cirkulärt.
Inspireras av andra företagare
Bland Almis kunder finns många företag med cirkulära affärsmodeller. Inspireras till exempel av Marah Esmaeil och företaget Din Bildemontering i Örkelljunga som demonterar uttjänta bilar och återvinner metaller, glas och plast. Dessutom säljer de begagnade bildelar för att minimera avfall och maximera återanvändning.
Anna Hellström och Linda Stoltzhammar i företaget Comfydence är också förebilder inom cirkularitet. De lanserade den första svenska menstrosan 2020 som minskar användning av mensskydd.
Just textilier är en stor hållbar utmaning. När Jade Bouledjouidja insåg att hennes forskning lett fram till en helt ny teknologi för textilåtervinning grundade hon företaget Renasens. Idag omvandlar deras teknik kostnadseffektivt blandade textilier till högkvalitativa fibrer. Utan att det kräver vatten. Efter stöttning från Almi är Renasens nu redo att kommersialisera tekniken.
Så kan Almi hjälpa
Vill du ha mer inspiration för hur du och ditt företag kan använda jordens resurser på ett smart sätt? Läs här eller boka ett möte med Almi här.