Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

”Vi har fått en större tro på oss själva”

De leder företag inom helt olika branscher, men känner ändå igen varandras utmaningar. Under drygt ett år har företagsledare från länet peppat, inspirerat och lärt av varandra genom Almis vd-grupp.

Fr V: Eva Wiksten Fastighets Aktiebolaget Rawi, Monica Helin aMHigo, Jimmy Eriksson Anläggningsmetodik i Luleå, Matts Rehnström Clean Stream, Nicklas Stenberg Almi rådgivare, Mari Wigren Ångbryggeriet Kök & Bar i Piteå

Monica Helin leder Sävastföretaget aMHigo och jobbar med utredning och boende inom socialtjänst. Jimmy Eriksson driver A-metodik i Luleå, ett teknikkonsultföretag inom infrastruktur och anläggning. De är två av sju vd:ar som precis haft kick out efter ett år i Almis vd-grupp.

Jimmy-och-Monica.jpg

- Det som slog oss först var att vi hade väldigt lika tankar och bekymmer. De flesta av oss sitter som vd i våra egna bolag, och vi var alla i det läget att vi växer. När man startar ett mindre bolag blir man lite fast i verksamheten. Men hur utvecklar man bolaget, hur ska man ta språnget och släppa kontrollen? Alla de frågorna tycker jag att vi känner igen oss i och har resonerat kring, säger Monica Helin.

 

Jimmy-och-Monica-2.jpg

Programmet inleddes med kick-off och uppstartsmöte förra hösten. Därefter har vd:arna deltagit på föreläsningar och utbildningar, men även övat på att själva leda styrelsemöten i form av en skuggstyrelse med de andra deltagarna. Syftet är att kunna bolla verkliga frågeställningar kring sin verksamhet och att få prova olika roller i styrelsearbetet.

 

- Det har varit nyttigt att fundera över sakerna man gör som liten företagare. Vad vi ska ha för roll som ägare och i styrelsen, och vad ska jag göra i min anställning för att maximera nyttan i min kunskap? Ibland ser man inte skogen för alla träden, man begraver sig i sin verksamhet. Det här har varit ett sätt att få verktyg och struktur för att kunna lyfta blicken, säger Jimmy Eriksson.

 

Jimmy.jpg

Jimmy Eriksson, Anläggningsmetodik i Luleå

Vad tar ni främst med er från programmet?

- Att vi peppat varandra och fått känna igen oss i varandra, men också fått en större tro på oss själva, säger Monica Helin.

- Det har varit intressanta och inspirerande föreläsare där man fått något guldkorn med sig varje gång, säger Jimmy Eriksson.

 

Vd-grupperna har den högsta kundnöjdheten inom Almi, hela 98 procent av tidigare deltagare kan tänka sig att rekommendera programmet. Även Monica Helin och Jimmy Eriksson rekommenderar andra att ansöka, framför allt de som leder företag i en växande fas.

 

- Många som startar företag gör det under premisserna att nu ska jag köra ett år och se vad som händer. Sen har det gått fem, sju och nio år, och så blev det som det blev. Det är lättare att säga vad gps:en ska vara inställd på, istället för att säga åk inte hit. Jag tror att företag som är i sin uppstart har mycket att vinna på programmet, men även befintliga företag som redan är på rull, säger Jimmy Eriksson.

 

Vad har Almi betytt för just ert företag?

- Jag tycker det är en jättebra regional resurs överlag. Både att man kan få utbildning och hjälp att räkna kalkyler, men framförallt att de ordnar så att vi träffas och får stöd i varandra. Att man inte känner sig så ensam som man ibland kan vara som vd, säger Monica Helin.

 

Monica.jpg

Monica Helin, Sävastföretaget aMHigo

Nicklas Stenberg är rådgivare på Almi Företagspartner Nord och ansvarig för vd-grupperna. Han försöker mixa olika personer, företag och branscher när han sätter ihop varje grupp.

- Olikheterna är ett framgångskoncept, då blir det bra dynamik i mötena. Det kan vara bra att ha någon som är lite tvärtom sig själv för att få ett annat fokus. Om ett företag är i tillväxtfas kanske man behöver en ordförande med fokus på ordning, reda och struktur. En del tänker mycket i siffor medan andra jobbar mer med hjärta. Det är mixen av olikheter som är styrkan i en styrelse.

 

Vad hoppas ni att vd-grupperna ska ge deltagarna?

- Vi hoppas att det ska skapa insikt och insyn i styrkan av att ha en styrelse. Vårt ledord på Almi är tillväxt, och den här typen av företag slår ofta i taket när det börjar bli 15-20 anställda, de har inte växtkraft att se utanför sin bubbla. Med hjälp av en styrelse blir man berikad och får ett helt annat sätt att driva verksamheten strategiskt, säger Nicklas Stenberg och fortsätter:

- Dessutom blir det ett jättefint utbyte mellan deltagarna. Man bygger tillit och förtroende för varandra, och många fortsätter umgås efter utbildningen och väljer faktiskt in varandra i sina styrelser.

 

Text och bild: Norr Media

Almis tjänster riktar sig till företag som står inför eller befinner sig i en tillväxtfas eller har ett förändringsbehov. Vd-grupperna, som har en mix av digitala och fysiska möten, är en del av Almi Nords projekt ”Digitala kontoret”.

 

Projektet syftar till att stärka konkurrenskraften med fokus på digitalisering och finansiering, då dessa är centrala tillväxtutmaningar hos små och medelstora företag. Genom Digitala kontoret ökar Almi den digitala rådgivningen för att nå ut till fler företag i Norr- och Västerbotten. Medfinansiärer är Region Norrbotten och Region Västerbotten.

Vill du delta i en vd-grupp?

Nicklas.jpg

Kontakta Nicklas Stenberg,

Almi Företagspartner Nord:

073-085 79 01 eller

nicklas.stenberg@almi.se.