Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
29 november 2019

Älskade, hatade siffror!

Det är mitt i veckan, en onsdag i slutet av ruggiga november. Klockan har redan sedan länge hunnit passera elva på kvällen. Utanför fönstret i köket är det lika mörkt nu som tolv timmar tidigare. Ja, frågan är om solen alls har behagat visa sig idag. Vid köksbordet sitter en envis, överambitiös tonårstjej. Hon tuggar frenetiskt på sin trubbiga blyertspenna med matematikboken framför sig. Linjalen lyser som vanligt med sin frånvaro och det är hennes bestämda uppfattning att spikraka linjer ändå är överskattat, i alla fall när hon argumenterar för att det inte finns någon vits med att ha ordning och reda i för hög utsträckning, såsom att ha koll på sina skolsaker. Det är svårt att utläsa den slarviga texten och de snabba siffrorna som inte på långa vägar ryms inom sina ramar i det rutade kollegieblocket. Hon drar sig till minnes att hon redan som liten uppfattade färgläggning av bestämda fält i målarböcker som lätt provocerande. Resten av huset sover sedan länge men hon har säkert minst ett par timmar till kvar vid bordet. Imorgon är det matteprov, ikväll pluggar hon hela kvällen, precis som de flesta andra kvällarna.

Hon har varit arg eftersom hon vill fatta allt perfekt, utan att ha minsta fel, hon tycker att föräldrarna ska kunna förklara, de är ju ändå vuxna, och nu rinner tårarna nedför kinderna igen…hon hatar verkligen siffror!

 

Min relation till dessa svartvita, till synes nyanslösa krumelurer, har allt sedan kvällarna vid köksbordet fortsatt att inneha statusen ”komplicerad”. När jag sedan valde att läsa vidare till civilekonom höjdes därför familjens samtliga ögonbryn i stor förvåning, inklusive mina egna. Som tur är vittnar inte heller mitt CV det minsta lilla om mina tveksamma känslor inför siffror och jag har fått förmånen att jobba som rådgivare inom finansiering och affärsutveckling här på Almi Nord sedan en tid tillbaka. I min ryggsäck finns bland annat jobb som företagsrådgivare på bank och ekonomiansvarig nedpackad.

 

Jag har insett att min största styrka som rådgivare mycket bottnar i mina egna matematiska motigheter och jag drivs av en ambition att pedagogiskt förklara företagsekonomin, ekonomiska rapporter, trender och förhållanden och att analysera de bakomliggande processerna – för det är där det blir riktigt spännande, det är där de svartvita sifforna får färg och nyanser och vi kan förstå vad som leder till lönsamhet och vad som orsakar problem eller framgång i ditt företagande.

 

Det är lördagskväll, jag står vid spisen och rör i kastruller, hackar och skalar, sippar på ett glas och lägger timmar på matlagning som är mitt stora fritidsintresse och grunnar lite på det som bubblar under locket framför mig. Jag inser att liknelserna mellan matlagning och företagande är många…

Precis som med entreprenörskap och affärsidéer är rätten på tallriken ett resultat av olika tekniker och metoder, kemiska processer, många olika ingredienser av olika färger, former och konsistenser och inte minst av mycket tid, glädje och en gnutta kärlek. Stjälksellerin i grytan är definitivt inte en av mina favoriter, men den är ett måste som bidrar till att skapa en helhet i smakpaletten. Ibland behöver jag testa något nytt, justera eller ändra i receptet helt, experimentera i liten skala och prova på några stackars testkaniner bland vännerna. Ibland lyckas det, ofta får jag tummen ned, och ibland måste jag öva på upplägget på tallriken, anstränga mig lite extra för att tilltala middagsgästerna.    

 

Tack vare de tidigare så hatade siffrorna får jag idag jobba med något jag älskar; människor, organisationsprocesser, att kreativt förenkla och förklara, möjliggöra utveckling med krediter, inspirera, motivera och ge coachande rådgivning till företagare på tillväxtresan. Våra två nya kunderbjudanden ”Visualisera & Simulera din affär” känns klockrena för varje företagare och de blir riktigt spännande att få jobba med framöver. Vi kan också guida dig med en idé, projekt eller företag i ett tidigt skede genom de olika komponenterna i ett bolags ekonomi, i våra startseminarier, särskilt det som heter ”Räkna på din affärsidé”. Ett tips är också att dessa seminarier finns on-line, att delta då tid och möjlighet finns!

 

Jag ser med glädje fram emot att fortsätta djupdyka ned i grytorna och analysera alla de ingredienser som resulterar i de älskade, hatade sifforna på sista raden i just ditt bokslut!

 

Lina Nordström

Rådgivare, Almi Nord