Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
20 november 2020

Länets bästa innovation 2020 heter Multi4!

Årets innovation i Jönköpings län är ett diagnosticerings- och behandlingsverktyg för urinblåsecancer som väsentligt kommer att korta vårdtiden för drabbade patienter.

Det är Miden Melle-Hannah som utvecklat Multi4 och i Morgonsoffan den 20 november fick hon ta emot priset som delades ut av Almi tillsammans med Science Park.

Miden Melle-Hannah

   

Juryns motivering:
Årets innovation är en ny produkt som stödjer nya, förbättrade metoder i syfte att minska både tidsåtgång och resursförbrukning på en stor internationell marknad. Genom flera nya och patenterade tekniker kan den nuvarande processen förkortas både i antal insatser och framförallt i den totala tidsåtgången.


Med en stor drivkraft och ett starkt team kommer innovatören bakom årets innovation inom kort möjliggöra en kortare och patientvänligare behandling och väsentligt lägre vård- och behandlingskostnader.

 

En innovation som kan förbättra cancerpatienters liv

Multi4 är ett patenterat provtagningsinstrument som ska underlätta och effektivisera provtagningsprocessen och borttagning av urinblåscancer. Verktyget håller på att testas på grisar och därefter väntar klinisk prövning på patienter.

 

Förhoppningen är att instrumentet ska kunna börja användas kliniskt och globalt inom en snar framtid. Längre fram kan instrumentet även komma att användas vid diagnostisering av flertalet andra cancersjukdomar.

 


Miden Melle-Hannah är specialist i urologi och kirurgi samt medicinsk utvecklingschef inom kirurgisk vård inom Region Jönköpings län.

   

Idén till Multi4 föddes för ca åtta år sedan när jag var tvungen att ge en av mina patienter beskedet att hans operation hade ställts in pga att operationen innan hade dragit ut på tiden.
Miden Melle-Hannah

   

Patienten, som hade väntat en hel dag på fastande mage, fick gå hem igen och vänta på en ny operationstid. Då började Miden fundera på hur ett i grunden ganska enkelt ingrepp skulle kunna göras enklare och mer tidseffektivt för att undvika att patienter behövde vänta så länge i onödan.

 

Multi4 har vunnit flera priser

Tidigare i år fick Miden ta emot det internationella priset Quality Innovation Award som delades ut i Tel Aviv den 5 februari.

Läs mer här

 

Multi4 är även vinnare av Skapa priset i Jönköpings län som delades ut på Residenset den 6 oktober.
Läs mer här

 

Tre finalister

Efter en tuff urvalsprocess, med många spännande innovationer, utsågs till sist tre finalister och meningen var att vinnaren skulle korats på Jönköpingsgalan i mars.

 

 

Årets två andra finalister var:

  • Purplepoint - Niclas Fridén & Peter Hasselqvist, M2M Solutions AB 
  • Svero smart hoist - Anders Hallåker & Håkan Magnusson, Svero Lifting AB

 

Här kan du läsa mer om de andra finalisterna. 

 

 

Syftet med priset Årets innovation är att belöna kreativa idéer som omsätter nya möjligheter i praktiken. Det delas ut till ett företag som - med ny teknik, hög ambition och drivkraft - visat på god tillväxtpotential.

 

   

Att utveckla innovationer tar tid

Miden Melle-Hannah vände sig till Almi första gången 2012.

 

Under åren har hon fått olika typer av stöd och rådgivning i utvecklingen av innovationen genom Almi och projekten P.U.M.A. och VISAM Arena.

Finalist: Purplepoint - Niclas Fridén & Peter Hasselqvist
Finalist: Svero smart hoist - Anders Hallåker & Håkan Magnusson