Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
18 september 2019

Länets bästa innovationer är utsedda!

Under onsdagen delades prestigefyllda innovationspriser ut vid en högtidlig ceremoni på Residenset i Jönköping.

Stort grattis säger vi till Conny Norman, Robowaste AB som fick ta emot SKAPA priset och Karolina Malmlöw, Sellamigo AB som fick priset SKAPA talang. Prisutdelare var landshövding Helena Jonsson.

Vinnaren av SKAPA priset - Sveriges största innovationspris

Årets vinnare, Conny Norman från Robowaste AB, tilldelades utmärkelsen för sin sorteringsmaskin som ska hjälpa byggavfallshanterande företag att omvandla kostnader till intäkter genom automatiserad sortering.

 

Skapa priset 2019 Jönköping

Juryns motivering:

”Genom att kombinera entreprenörens uppfinningsrikedom och kluriga lösningar med avancerad teknologi och mångårig forskning, har företaget tagit fram en unik produkt som kommer att förändra dess bransch.

Innovationen bidrar till ett mer hållbart samhälle genom en effektiv hushållning av resurser. För kunden kommer denna uppfinning dessutom att kunna skapa intäkter av det som tidigare varit kostnader. Genom innovationshöjd, ett kunnigt och dedikerat team och ett teknikmässigt försprång, kommer denna revolutionerande lösning att skapa värde, inte bara för företag, utan också för samhället i stort."

 

Vinnaren av SKAPA talang - för unga innovatörer

Årets unga pristagare är Karolina Malmlöw, som driver företaget Sellamigo AB. Hon får priset för sin digitala tjänst som förhindrar sadelstölder.

År 2016 lanserades Sellamigo, den globala tjänsten som gör sadlar sökbara med hjälp av sadelns egna ID-nummer. När du registrerar din sadel på Sellamigo.com blir det mycket enklare för dig att hålla koll på din sadel, men också för de som i framtiden vill köpa en begagnad sadel.

 

Skapa talang 2019 Jönköping
Det känns hedrande och väldigt roligt att få ett erkännandet efter allt jobb som jag lagt ner.
Karolina Malmlöw om att få priset

 

  

Juryns motivering:

”Med ett brinnande engagemang, som grundar sig i egna erfarenheter, har entreprenören tagit sig an en viktig samhällsutmaning. Varje år drabbas en stor mängd privatpersoner, föreningar och företag, såväl här i Sverige som internationellt, av ett gemensamt problem.

Med kunskap om den specifika branschen, och en beslutsamhet i att försvåra för den organiserade brottsligheten, har entreprenören skapat en smart, digital och helt unik tjänst som bygger på befintliga branschstandarder.”

 

 

Utmärkelsen SKAPA talang för unga innovatörer är en tävling för personer som är högst 30 år. Priset lanserades 2011 och det är VINNOVA som står bakom det. Bakgrunden är att ungefär 25% av de företag som registreras startas av personer under 30 år. Med priset vill man uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och på så sätt bidra till Sveriges utveckling.

  

Går vidare till den nationella tävlingen

Länsvinnarna får, tillsammans med diplom, 10 000 kronor vardera från Stiftelsen SKAPA samt deltagande i den nationellt prestigefyllda tävlingen.

 

De nationella vinnarna av SKAPA priset delar på en total prissumma på 550 000 kronor och vinnarna av SKAPA talang delar på en totalsumma på 250 000 kronor.

 

Länsvinnarna får även chansen att göra en kort, publik, presentation av sitt projekt som då bedöms av en kvalificerad panel. Ett pitchpris utdelas till den bästa pitchen.

 

Utdelning av priset sker den 14 november i samband med SKAPA Innovationsgala i Stockholm.

 

  

SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer.

Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

 

Läs mer på Skapas hemsida »