Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
4 maj 2022

Paprtect vinnare Årets innovation 2022

Paprtect har tagit fram en patenterad lösning som gör det möjligt att uppnå både hög servicegrad och en minimerad smittspridning via pekskärmar. Stort grattis till entreprenörerna Stefan Alvarsson, Ola Thorwalls & Erik Elwing.

 

Motivering

"Årets vinnare är en innovation i tiden. En innovation som berör ett område där samhället som helhet påverkas. På ett framgångsrikt sätt har pristagaren gått från idé till innovation - redo att möta marknaden och sätta Jönköpings län på kartan på sin resa ut i världen."  


Mer om innovationen och teamet
På pekskärmar i offentliga miljöer finns mycket som vi inte ser – och som vi helst inte vill veta om. Dessa skärmar är nämligen hem för mängder av bakterier och levande organismer, som fastnar på våra fingrar för att sedan spridas vidare. Pekskärmar kan inte heller rengöras med kemikalier, vilket gör det svårt att sanera dem ordentligt. Paprtects idé föddes i samband med Covid19-pandemin, som ett sätt att minska smittspridningen vid användning av dessa skärmar. Innovationen är dock inte begränsad till att bara begränsa detta virus, utan är giltigt för mycket annat som man inte vill ha på fingret också. 

 

Det snabbfotade teamet bakom innovationen har på kort tid hunnit ta fram och testa en lösning som applicerar ett skydd av återvunnet papper på fingret, som sitter på när pekskärmen används. Skyddet är förpackat i en så kallad “dispenser” (lokalt producerat av återvunnen plast) som automatiskt matar ut skyddet och klär på fingret. Innovationen har redan hittat ut till de stora snabbmatskedjorna, som även varit involverade i framtagningen och testning av produkten. Innan året är slut kommer alla ha haft Paprtects produkt på sitt finger. Innovationen föddes och utvecklades på Vättersnäs i Jönköping.