Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
3 juni 2022

Almi Värmland tilldelas jämställdhetspriset Geniuspriset 2022

Anna Lundmark Lundbergh, vd på Almi Värmland, tog emot årets pris av Fredrik Larsson, regionstyrelsens ordförande och landshövding Georg Andrén.

Igår gick en av landets största konferenser om jämställdhet av stapeln och Almi Värmland tilldelades Geniuspriset för sitt arbete med jämställdhet.

–  Vi är stolta över att varje dag få arbeta för vårt uppdrag att skapa ökad tillväxt och konkurrenskraft för små och medelstora företag i Värmland och bidra till ökad jämställdhet i näringslivet. Vi träffar 500 företag årligen och vi ser ett ökat intresse från företag att öka jämställdheten av olika anledningar. Där kan vi göra stor skillnad, säger Anna Lundmark Lundbergh, vd Almi Värmland.

 

Totalt var 18 organisationer nominerade och Almi Värmland var en av finalisterna tillsammans med Galleri Mats Bergman och Ellevio. Juryns motivering löd ”Genom ledarskap och initiativ har Almi Värmland lyckats mobilisera och sätta i rörelse ett förändringsarbete som spridit sig i och utanför den egna organisationen genom att mäta och analysera könsskillnader, utveckla kommunikation och rådgivning samt genom att sprida kunskap och verktyg, har dom förändrat sin egen organisation och omvärlden i en mer jämställd riktning. Kvinnor har därmed fått möjlighet att starta företag och utveckla sina idéer. Almi Värmland bidrar på så sätt till ekonomisk jämställdhet och hållbar tillväxt.”

 

– Vi arbetar med jämställdhetsfrågan på många olika sätt, till olika målgrupper och med ett långsiktigt perspektiv för att bidra till ökad jämställdhet i näringslivet. Det är viktigt att förstå att inkludering inte händer av sig själv. Det räcker inte med att rekrytera jämställt. Det är viktigt att skapa en miljö och struktur där alla kan bidra och där allas kompetens används, säger Anna Lundmark Lundbergh.

 

Idag är det få bolag som ägs och drivs av kvinnor. Forskning visar också att det är svårare för kvinnor än män att attrahera finansiering och stöd för företagets utveckling. Några av insatserna som Almi Värmland gjort för att skapa en förflyttning är;

 

  • Styrelseutbildning för kvinnor som lett till att fler kvinnor tagit styrelseuppdrag
  • Investerareventet A-match där både investerare och pitchande bolag är 30% kvinnor, vilket är högt
  • Initiativtagare till Styrelsekartläggning som undersöker hur jämställda styrelserna i Sverige är vilket har lett till att fler rekryterar jämställt och förstår nyttan
  • Vi använder fakta från våra kartläggningar för att få fler företagare att förstå vikten av jämställdhet och mångfald för företagets hållbara utveckling och ekonomiska utveckling.
  • Vi har öppnat upp och genomlyst vår egen verksamhet för att se om organisationen faller i de fällor som forskningen pekar på när det gäller premiering av män och deras entreprenörskap. Observationer har skett i kundmöten. Metoder, tjänster och beslutsprocesser har genomlysts utifrån ett genus-analysperspektiv. Syftet har varit att säkerställa att vi är inkluderande och att vi har säkerställt både kultur och struktur.  

Läs mer om Almi Värmlands jämställdhetsarbete här. 

Vi medarbetare på Almi värmland är glada och stolta över att ha vunnit och få bidra till ökad jämställdhet i näringslivet.

Om Genius

Genius är en av landet största konferenser om jämställdhet. Här träffas människor från hela landet för att inspireras, knyta kontakter och lära av varandra. I år var det 10-årsjubileum med cirka 450 deltagare anmälda. Arrangörer är Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland. Läs mer om Genius 2022 här. 

Om Geniuspriset

Geniuspriset är instiftat för att uppmärksamma och höja statusen för arbetet inom jämställdhetsområdet i Värmland. Vinnaren utses av en oberoende jury och tilldelas myndighet, företag, offentlig- eller annan organisation som arbetar medvetet, långsiktigt och gärna nytänkande för att öka jämställdheten i och/eller utanför sin organisation. Läs mer här om Geniuspriset här.