Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Vi är Almi Uppsala

Vi vill lyfta fram de ni möter när ni möter Almi Uppsala. ​Intervjuerna med våra rådgivare kommer att publiceras här nedan efter att de publicerats i våra sociala medier. Kan du knappt vänta till nästa intervju är släppt? Välkommen att följa @almiuppsala på Facebook, Linkedin och Instagram.

Inledningsvis vill vi dela med oss av en krönika skriven av vår vd Bengt-Åke Ljudén.

Bild 2 almi.png

”Any day above ground is a good day” är ett citat från diverse skådisar, poeter och sångförfattare  genom åren, oklart vem som började med det. Det var också ett uttryck som cirkulerade på  kontoret under den mest akuta perioden (mitt mars till mitten av maj) av Coronakrisen hos oss  på Almi Uppsala. Vi hamnade på kort tid i normala årsvolymer av krediter som vi skulle hantera  över några veckor. Visst vi ska väl erkänna att det kändes nästan ohanterligt när högarna växte  men uttrycket ”any day above ground is a good day” handlade mer om våra kunders panik i  samtalen vi hade med dem (varav 50% helt nya för oss). Många kunder gick från tillväxt och  framåtanda till att kämpa för att hålla sig ”över ytan” när intäkterna försvann ”över en natt”.

 

Under finanskrisen 2008/9 fick Almi två extra miljarder att låna ut till små och medelstora  företag, nu tre miljarder. Under finanskrisen lånade vi fortfarande ut till mycket som var  framåtriktat, dvs investeringar i utveckling, marknad och produktion. Den här gången lånar vi ut  till drift. Att låna till drift är något både företagare och banker alltid försöker undvika men läget  var unikt. Har då alla företag kunnat låna? Nej, det måste ha funnits en bärkraft innan Corona  och också kunna gå att anta att företaget åter blir bärkraftigt efter Corona. Företaget måste också  ha en balansräkning som klarar en ytterligare skuldsättning. Att veta att entreprenören ibland  kommer till oss som sista utväg och att vi efter att tillsammans simulerat hur resultaträkning,  balansräkning och likviditet kan komma att utvecklas kommer fram till att det inte går att låna  pengar är ett smärtsamt besked att ge.

 

Att få ansvara för Almis verksamhet i en marknad som Uppsala där både företag och  entreprenörskap varit på en fantastisk utvecklingsresa de senaste åren har varit spännande och  roligt. Regionen har myllrat av entreprenörer, innovationer och tjänstebolag och företagen har  varit riktigt vassa på tillväxt och utveckling. Den innovationsförmåga och affärsmässiga ”modighet” som vi sett så mycket av de senaste åren hos våra entreprenörer är egenskaper som  inte ”går ur” en entreprenör utan nu kunnat riktas om för överlevnad och omställning. Hittills  tycker vi att motståndskraften bland företagen har varit god här i regionen. Vissa branscher har  förstås näst intill haft en omöjlig uppgift men i det stora hela ser vi att många börjar få lite mer  luft nu. Det som oroar oss är att orderböckerna inte fyllts på inför hösten för många företag men  också att många företag nu har än mindre krockkuddar/reserver att ta till om inte efterfrågan tar  fart på riktigt. 

   

Sen finns det vinnare i allt detta också. Vi får inte vara rädda för att lyfta fram de företag som gått  bra eller kanske tom bättre än någonsin genom krisen. Med en digital affärsmodell eller att kunna  matcha tydliga nya behov i samhället har många företag kunnat ställa om eller fånga  möjligheterna som situationen har gett.

 

Den omställning vi redan sett bolag kunna göra är en ”preview” på vad jag tror vi kommer att se  under hösten i år och vidare in i nästa år. Att digitaliseringen hoppat över flera år av ledtid är  uppenbar, att kundpreferenser kommer påverkas inte heller svårt att förutse. Hur kommer tex  efterfrågan på ”förflyttning” av människor och varor att se ut framöver? Leverantörskedjor  behöver bli mer robusta med fler och närmare leverantörer, hållbarheten i vårt resande, hur stora  hänsyn är vi beredda att ta?   

I kriser är det lätt att bli kvar i och fokusera på det som hänt istället för att tänka framåt. Ta hjälp av andra och nyttja andras kompetens och perspektiv i ditt företagande. Vi har de  senaste åren coachat många företag i grupp, dvs företag i olika branscher som gemensamt  diskuterar sina utmaningar i företagandet och de insikter och perspektiv som skapas när  företagare pratar med varandra är fantastisk. Har du ingen att prata med (eller vill ha andra att prata med om ditt företagande), välkommen höra av dig! Gäller även om du inte vill/kan/behöver låna pengar utan bara behöver diskutera läget och vägar framåt!   

 

Under sommaren kommer vi att presentera alla våra rådgivare på Almi Uppsala för er. Vi vill lyfta  fram de ni möter när ni möter Almi Uppsala. Även om Almi under våren introducerat sin första  robot i verksamheten så tänker vi att det är i mötet med vår rådgivare/coacher som insikter till  förändring och utveckling kan ske :)   

 

Önskar er en bra och frisk sommar! 

 

Bengt-Åke Ljudén 

VD Almi Uppsala

ALMI UPPSALA PRESENTERAR...

Bild 3 david.png

Först ut att bli presenterad är vår rådgivare David Jonson. David är just nu ansvarig för satsningen Digitalisering 2020. Digitalisering 2020s insatser skapar insikter och inspiration för ett företags digitala nyläge.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?

- Att ge företagare nya infallsvinklar och förutsättningar för utveckling av företaget. Mina fantastiska och kompetenta kollegor bidrar till min förmåga och mina insatser. Så om jag ska beskriva det i en mening så är mina kollegor och vårt arbete tillsammans med våra kunder “det bästa” med jobbet!

VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?
- Richard Branson måste nämnas. Han utvecklar genom uppfinningsrikedom, mod och genuint intresse för verksamhet, medarbetare och inte minst planeten.

VILKA ÄR DINA TOPP TRE BÄSTA UTFLYKTSMÅL I UPPSALA I SOMMAR?

- Café Victoria i Botaniska trädgården, Trollsjön utanför Tierp och USIF padelbanor utomhus.

DAVIDS BÄSTA TIPS TILL FÖRETAG SOM:

- Behöver tänka nytt och ställa om sin verksamhet för att möta framtiden.


FÖLJ​ ✔​  UTVECKLA ​✔​  FÖRÄNDRA ​✔

 

Omvärldsbevaka, lyssna in dina kunder och håll utkik var nya spännande behov uppstår. Följ hela din marknad och se din potential till att följa, utveckla och förändra din verksamhet.

“Ta dig tid att engagera både medarbetare och kunder för att förstå behov och möjligheter.”

Ta gärna kontakt med mig eller någon av mina kollegor för att komma igång eller att komma vidare. Många gånger är det till stor nytta att få inspel av en rådgivare från Almi Uppsala.

Hälsningar,

David Jonson

Bild Anette.png

Näst på tur att presenteras är Anette Widén som är rådgivare hos oss på Almi Uppsala inom framför allt innovation, digitalisering och internationalisering, men även inom andra områden.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?

- Det bästa med mitt jobb är att i dialogen med engagerade företagare vara med och hjälpa till och att det är så varierande med att få inblick i många olika branscher och områden.

 

VILKA ÄR DINA BÄSTA TIPS TILL DE SOM VILL TA EN IDÉ/UPPFINNING TILL MARKNADEN?

- Mitt bästa tips till de som vill ta en idé eller uppfinning till marknaden är att göra noggranna undersökningar om marknaden – och att våga involvera andra!

 

VILKA ÄR DINA TOPP TRE BÄSTA UTFLYKTSMÅL I UPPSALA I SOMMAR?
- De bästa utflyktsmålen i Uppsala i sommar är Ultunas trädgårdar, promenadstråk längs Ekoln vid Skaris-Lurbo och fina vandringsleder som vid Jälla t ex.

 

Hälsningar,

Anette Widén

Mikael ramno-webb-almi.png

Vi är stolta över att presentera näste man till rakning, nämligen Mikael Ramnö som är Affärschef och rådgivare på Almi Uppsala.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?

- Att få träffa och lyssna till spännande företagare och deras idéer och samtidigt kunna få bidra till deras och regionens utveckling.

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?

- Alla de ”vardagliga” entreprenörer som skapar företag som utgör ryggraden i det svenska näringslivet!

 

VILKA ÄR DINA TRE BÄSTA TIPS FÖR HUR MAN SKA TÄNKA KRING:

- Rådgivning och stöd längs företagsresan? 


1. Ta hjälp och råd tidigt! Det finns många som gjort “de enkla” misstagen som är värda att undvika.

2. Ha flera rådgivare som inte tänker som du själv Olika perspektiv är ofta stärkande och nyttigt! 3.Ta hjälp av experter inom faktaområden Exempelvis när det kommer till ekonomi, juridik etc. Se till så att saker blir rätt från början.

 

VILKEN LÅTTITEL BESKRIVER HUR DET KÄNNS EFTER ETT MÖTE MED ALMIS RÅDGIVARE?

”Don’t stop me now”, Queen. Känslan av inspiration, driv och viljan att lyckas hoppas jag våra kunder ofta har med sig från möten med någon av mina kollegor. Dessutom kanske tidernas bästa låt!

Hälsningar,

Mikael Ramnö

Linus Andersson-webb-almi.png

Linus Andersson har många bollar i luften, många av dem i internationellt luftrum. Linus är både rådgivare på Almi Uppsala med ​fokus på internationalisering, samt projektledare för Regional Exportsamverkan i Uppsala län.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?

- Att jag får träffa och bidra till många spännande företag i regionen som är mitt uppe i eller planerar för en internationell expansion.

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?

- Alla som ser personalen som ett av sina viktigaste verktyg för att leverera värde till kunder och bygga långsiktigt hållbara företag. Då måste man investera i personalen och deras utveckling och skapa hållbara arbetssituationer precis som man investerar i andra delar av verksamheten. Det är ett ständigt pågående arbete att skapa delaktighet, ge förutsättningar och kompetenser för självledarskap och för medarbetare att kunna hantera förändringar som ökad digitalisering, automatisering, distansarbete och andra trender som jag tror blir viktiga i framtidens företagande.


“De som lyckas får engagerade medarbetare som bidrar till både företagets och kundernas utveckling. Jag tycker mycket av den här strävan stämmer in på Almi och många företag som jag möter.”

 

VILKA ÄR DINA TRE BÄSTA TIPS TILL FÖRETAGAREN SOM VILL EXPANDERA INTERNATIONELLT?

1. Dra nytta av digitaliseringen i den internationella tillväxtstrategin. Allt fler köpbeslut tas online, både B2C och B2B. Det går att skapa mycket kunskap och kontakter även utan att resa och online kan man vara nära kunden även om man är geografiskt långt bort.

2. Ensam är sällan stark, ta stöd av partners, samarbeten i värdekedjor och nätverk som kan ge värdefulla insikter, marknadskunskap, affärskontakter och trygga finansieringen för större affärer och snabbare tillväxt.

3. Se till att ha en plan eller hypotes kring hur ni vill arbeta och var beredd på att omvärdera eller justera vartefter marknaderna förändras. Internationella värdekedjor kan snabbt förändras och påverkas t.ex. av förändringar i valutor, handelsavtal, fusioner eller större teknikskiften. Omvärldsbevakning är därför viktigt för att hela tiden kunna fatta välinformerade beslut.


SKRIV EN LÅTTITEL SOM MOTIVATION TILL DEN SOM VILL TA STEGET UT PÅ DEN INTERNATIONELLA MARKNADEN!

“Having fun - Exploring, building global value chains“ Haha… jag gör nog bäst i att hålla mig till att lyssna på musik, spela och sjunga har jag aldrig varit bra på.

Hälsningar,

Linus Andersson

Mikael-nordberg-webb.png

Näst på tur att presenteras är Mikael “Micke” Nordberg som är rådgivare hos oss på Almi Uppsala.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?

- Alla möten med fantastiska företagare och att få följa ett bolags resa och utveckling genom åren. Så många olika branscher och företag med helt olika typer av inriktningar och ambitioner!

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?

- Richard Branson (Virgin) och Ronnie Pettersson (Art Clinic). Två företagsledare som vågar ge sig in i nya områden genom att utmana och sätta kundupplevelsen i fokus. Förstår man vad som är viktigt för kunden och kan utforma en verksamhet som genomsyras av det så når man framgång. Dessa personer vågar dessutom utmana branscher och befintliga rutiner och standarder.


“ATT VÅGA gillar jag att se i ett företagande och att vara beredd på att omgivningen har synpunkter men ändå stå stark i sin övertygelse.”

 

VILKA ÄR DINA TRE BÄSTA TIPS TILL FÖRETAGAREN SOM VILL EXPANDERA INTERNATIONELLT?
1. Förståelse

Att förstå varför du vill expandera internationellt.

 

2. Kontakter

Att verkligen tänka till på vilka kontakter och relationer som kan hjälpa dig med det du behöver hjälp med.

 

3. Flexibilitet

Att vara flexibel, det kommer att dyka upp möjligheter du aldrig trodde fanns. Vilka ska du agera på och gå vidare med och vilka ska du ”förkasta”? Det är lätt att bli smickrad och springa på allt som dyker upp, men det blir sällan bra. Men att vara för rigid och fast i sin plan är inte heller bra.

 

SKRIV EN LÅTTITEL SOM MOTIVATION TILL DEN SOM VILL TA STEGET UT PÅ DEN INTERNATIONELLA MARKNADEN!

- Min låttitel för den som vill ta klivet ut på den internationella marknaden måste bli ”Journey to the unexpected”. Du kan vara övertygad om att det inte blir som du har tänkt, men det är väl det som är det som gör livet spännande och utvecklande. Fullt av nya möjligheter väntar på denna resa. Go for it! GO NOW!

 

Hälsningar,

Mikael Nordberg

olle-webb-almi.png

Låt oss presentera Olle Jonsson som är rådgivare hos oss på Almi med inriktning mot innovationer i tidiga skeden.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?

- Att man får se så många nyskapande idéer och förslag på förbättringar för mänskligheten både i stort och i smått. Man får träffa kreativa människor som ofta ”brinner” för sin sak och har starka visioner om framtiden. Detta stimulerar min egna inbyggda nyfikenhet och önskan om att kunna hjälpa till med göra världen lite bättre.

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?

- Jag vill inte nämna något företag med namn eftersom jag har så många bra företag som jag stött på i mycket tidigt skede som sen utvecklats till livskraftiga och internationella bolag. Jag gillar bolag som tidigt har en drivande eldsjäl, som verkligen tror på sin idé men ändå är villig att snabbt anpassa bolagets utveckling till föränderliga situationer i omgivningen och i marknaden.


VILKA ÄR DINA BÄSTA TIPS TILL DE SOM VILL TA EN IDÉ/UPPFINNING TILL MARKNADEN?

- Ta reda på om det finns en marknad över huvud taget för din idé eller uppfinning. Innan du köper en dyr marknadsundersökning och det är en konsument produkt eller tjänst du tagit fram, gör gärna en liten enkel undersökning själv genom att fråga dina vänner eller släktingar, som du kan lita på och som kan ha sekretess, om du tror att de skulle köpa din lösning och i så fall hur mycket de skulle vara villiga att betala. Nu får man ta i beaktande att dina närstående kanske är lite för ”snälla” mot dig men försök få dem att vara väldigt objektiva. Du kan även vända dig till Almi, vars medarbetare alla har sekretess, och fråga dem om vad de tror om en marknad och prisbild för din produkt eller tjänst. Om inte det finns något intresse bland alla dessa så kanske det är svårt att hitta en större marknad för din lösning och kanske du bör tänka om….


Googla gärna efter liknande lösningar eller konkurrenter som din produkt eller tjänst. Googla då inte bara på svenska utan det mesta hittar du om du använder engelska ord eller även meningar som formulerar problemet. Ett tips också är att vid Googling med engelska ord även lägga till ordet ”patent” så hittar du ofta de flesta patent inom området. Använd gärna Google ”bilder” eller ”images” så kan man lättare och snabbare se om det finns nåt som liknar din idé.

VILKA ÄR DINA TOPP TRE BÄSTA UTFLYKTSMÅL I UPPSALA I SOMMAR?

- På våren gillar jag att åka ut till Dalkarskärret, där kan man promenera runt, och se det rika fågellivet som brukar finnas där. Jag gillar hela strandområdet kring Kungshamn-Morga med fina ekhagar, klippor och härliga badställen. Det finns även, på cykel- eller gångavstånd, en skön oas mitt i Stadsskogen som heter Valltjärn som är en underbar picnic-plats med grillmöjligheter, bänkar och bord mm.

 

Hälsningar,

Olle Jonsson

Almi uppsala-karin.png

Näst på tur att presenteras är Karin Södergren, rådgivare inom affärsutveckling och Uppsalas projektledare för Smart Tillväxt, ett EU-finansierat samverkansprojekt med syfte att stödja små och medelstora företag.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?
Alla spännande bolag jag får möjligheten att träffa, att få inblick i deras verksamhet och vardag, där vi får följa dem och vara en liten del i deras utvecklingsresa.

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?

Då jag är född och uppvuxen i Sandviken så måste jag säga Sandvik AB. Att få följa ett företag som är så starkt förknippat med en ort och har så stor påverkan för alla som bor där. Samtidigt som det är ett bolag som omsätter 100 miljarder, har 40 000 anställda och säljer till 160 länder. Jag tycker det finns mycket stolthet och genomförandekraft i bruksandan!

 

HUR TYCKER DU ATT MAN SKA TÄNKA NÄR DET KOMMER TILL:
- Att ta in extern kompetens i företaget, hur många “hattar ska man ha själv?

Det där är ju lite lurigt, ibland kan du klara av att ha väldigt många hattar och roller, där du utan problem hoppar mellan olika uppgifter. För att i nästa läge känna att du fastnar och inte kommer vidare på grund av det. Jag tror man bör se över det med jämna mellanrum. Att våga ta in extern kompetens hjälper dig att lyfta blicken och se på ditt företag och din situation med lite nya ögon.

 

VILKEN SPORT TYCKER DU BÄST SYMBOLISERAR FÖRETAGANDE?

Då säger jag segling! Du behöver ha koll på vindarna och teamet, förmågan att agera när vädret är optimalt men också vid kraftig storm och helt vindstilla dagar.


Hälsningar,
Karin Södergren

Almi-uppsala-pia.png

Låt oss presentera ytterligare en stjärna på Almi Uppsala, nämligen Pia Bürén som arbetar som rådgivare och är involverad i Almi Uppsalas internationaliseringsprojekt, strategiprogram, mentorprogram och CFO-forum.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?
Att få möta människan/människorna bakom alla fantastiska och spännande företag och idéer. Att verkligen få vara en del av näringslivet i vår region och självklart alla skratt och den dagliga dosen av ny kunskap!

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?
Jag tänker på Hanna Stjärne i vårt närområde, men också på alla de företagsledare som i dessa tider har ”svängt om” och vågat tänka nytt, provat ”ny mark”, wow, imponerande!!

 

VILKA ÄR DINA TRE BÄSTA TIPS FÖR HUR MAN SKA TÄNKA KRING:
- Rådgivning och stöd längs företagsresan? När, och med vad, ska man alltid ta hjälp?

Strategisk rådgivning, mentorskap och/eller inspiration är ALLTID nyttig från någon utomstående. Jag tycker att en årlig ”besiktning” av bolaget med någon utomstående som arbetar med företagsfrågor skulle gynna många bolag, oavsett vad man står inför.

 

VILKEN LÅTTITEL BESKRIVER HUR DET KÄNNS EFTER ETT MÖTE MED ALMIS RÅDGIVARE?

 

I’m So Excited - Pointer Sisters & I Can See Clearly Now - Johnny Nash

 

Hälsningar,

Pia Bürén

Almi-uppsala-anders.png

Vi är stolta över att presentera Anders Smedsaas som är rådgivare hos oss på Almi Uppsala. Anders jobbar med rådgivning och finansiering och befinner sig i huvudsak ute hos kund.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?
Kundmötet ger alltid en extra energikick och det är en ynnest att få möta regionens duktiga företagare i med & motvind. Jag brukar skoja och säga att jag jobbar med företagsmassage, knådar bolag på olika sätt till förväntat välmående.

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?
Jag har ingen speciell förebild men har en förkärlek till de företagsledare som törs leda sina verksamheter med ”amore”. Att driva sin verksamhet med själ & hjärta samt att hen har mod att stå för blottläggning i alla de frågor som berör ett företags utveckling och tyvärr ibland även avveckling. Det skapar tillit som är den i mitt tycke yttersta formen av förtroende.

 

HUR TYCKER DU ATT MAN SKA TÄNKA NÄR DET KOMMER TILL:
- Att ta in extern kompetens i företaget, hur många “Hattar” ska man ha själv?
Extern kompetens i antingen det operativa eller i det strategiska är alltid en stor investering oavsett. För mig är arbetet inför en sådan rekrytering 80% av jobbet och därför också svårt att genomföra för det finns alltid annat att fokusera på. Nästan alla företag jag möter har sagt ”jag skall bara” innan det arbetet kan starta.

 

Frågor som jag tycker är viktiga att klarlägga i förväg är:
Ägaren/ägarnas vilja ska vara noggrant genomarbetad samt dokumenterad i ett ägardirektiv och som är mer än en ”pappersprodukt”, hur ser bolagets strukturkapital ut d v s hur mycket av bolagets processer är definierade och noggrant dokumenterade så att en extern kraft kan förstå vad/hur som pågår, hur ser en ombordstigning ut för en extern kraft så att hen hittar rätt så snart det bara går samt det kanske viktigaste: hur ser alla dolda processer ut d v s det som ”sitter i väggarna” hur påverkar det?

Mitt tips brukar vara att om man har svårt att få till det förberedande arbetet så är det effektivt att ta hjälp utanför bolaget.

 

VILKEN SPORT TYCKER DU BÄST SYMBOLISERAR FÖRETAGANDE?

Jag vill svara: Att driva ett framgångsrikt företag är väldig likt att spela Cornhole – banalt enkelt, att tillsammans med likasinnade få kasta påsar med majskorn, med en tydlig spelplan där alla känner sig trygga och ett mål som är alldeles uppenbart för samtliga.

 

Å andra sidan, tycker jag att företagande och olika sportgrenar har mycket som går att jämföra. En enmansföretagare kan likställas med en skicklig bergsklättrare som väljer sin väg när hen står nedanför berget men oftast får följa det som är förutsättningarna en bit längs leden en bit upp på det mycket befintliga berget.

 

För företaget med fler i organisation så tycker jag att det påminner om många lagsporter t ex handboll, fotboll. Lagbygget är helt avgörande, lagledaren viktig att ge olika insatser beroende av var laget befinner sig i utveckling, framgångarna är beroende av hur pass väl laget har koll på det gemensamma målet inför varje match. 

 

Hälsningar,
Anders Smedsaas

almi uppasala christer.png

Låt oss presentera Christer Edström som är kreditchef hos oss på Almi Uppsala. Vid sidan av ansvaret som kreditchef arbetar Christer även med egna lånekunder.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?

Man får träffa så många spännande entreprenörer i en mängd olika branscher som befinner sig i olika skeden på sin tillväxtresa. Detta gör att man lär sig något nytt varje dag om så väl människor, verksamheter och branscher.

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?

Jag har inget företag eller företagsledare på rak arm som jag ser upp till men ett par intressanta företag för mig är Klarna och Spotify.

 

VILKA ÄR DINA TRE BÄSTA TIPS TILL FÖRETAGAREN I RÅDANDE SITUATION MED CORONA?

 

  • Se över dina intäkter och kostnader i ditt företag och korrigera det du kan och gör det snabbt
  • Kan du ställa om din verksamhet så att du kan generera intäkter på annat sätt?
  • Om du behöver finansiering för situationen – förbered dig genom att ta fram aktuella siffror och gör en realistisk prognos med ett resonemang runt den.

 

VILKET ÄR DITT BÄSTA MOTIVATIONSCITAT?

”It’s Just a Hill – Get Over It”

 

Hälsningar,
Christer Edström

Almi-uppsala-camilla.png

Vi är stolta över att presentera Camilla Ahlsson är affärschef hos oss på Almi Uppsala. Camilla träffar entreprenörer i alla branscher och faser och stöttar dem till framgång.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?
Att tillsammans med mina fantastiskt kompetenta och härliga kollegor vara med och stötta våra entreprenörer till framgång. Vi träffar entreprenörer i alla branscher och faser - det är utvecklande och väldigt motiverande!

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?

Det finns så många som gör ett fantastiskt jobb på olika sätt. Jag imponeras särskilt av Max Burgers innovativa hållbarhetsarbete. Max arbetar konsekvent med att minska klimatavtrycket genom att minska utsläppen och är idag klimatpositiva. Gröna burgare, klimatmärkt meny och klimatkompensation är några exempel. Max jobbar även fokuserat med mångfald i sin rekrytering på ett genomtänkt sätt. Ett familjeägt företag som växer och som på vägen vill göra världen lite godare.

 

VILKEN SPORT TYCKER DU BÄST SYMBOLISERAR FÖRETAGANDE?

Alpin skidåkning! Skidåkaren måste ha fart för att kunna svänga, parera för isfläckar, snöhögar, krön och passera portarna på rätt sida med siktet inställt mot målet. Det kräver styrka, bra position, balans och mod!

 

Hälsningar,

Camilla Ahlsson

Bild sven-eric.png

Sven-Eric är rådgivare hos oss och arbetar främst med finansiering och rådgivning till företag som vill utvecklas. Läs mer om Sven-Eric och ta del av hans bästa tips till dig som ska, eller funderar på – att söka finansiering.

EN FÅGEL VISKADE ATT DU JOBBAT PÅ ALMI TIDIGARE...

- Hur kom det sig att du kom tillbaka till Almi?

I min förra roll på bank har jag följt Almis utveckling löpande och den strategi som är satt de senaste åren känns spännande! Almi har en viktig roll på marknaden som jag gärna är med på.

 

VAD SKILJER SIG MED ALMI NU JÄMFÖRT MED DÅ?

Finansieringsdelen är sig lik. Precis som under tidigare kriser har Almis rådgivare gjort ett stort arbete med bland annat brygglån och amorteringsbefrielser. Den stora skillnaden är de rådgivningserbjudanden som nu är fler och mer riktade dit man kan göra skillnad.

 

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?

Att träffa företag i olika faser och olika branscher. Man får en bra insikt i de problemställningar som varje bransch och fas har. Samtidigt är en stor del av dessa lika för alla branscher och att kunna hjälpa en företagare att lyfta blicken och ta del av andra erfarenheter är häftigt.

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?

Jag tycker i grunden att alla som driver ett företag och särskilt med anställda, är värda att se upp till. Man måste ha en vilja lite utöver det vanliga. Om jag ska nämna ett bolag så är det SH Bygg. Lars Svensson och hans ledningsgrupp har fokus på hållbarhet ur många

aspekter och gör ett starkt arbete i en tuff bransch.

 

VAD HAR DU FÖR TIPS TILL DEN SOM SKA SÖKA FINANSIERING?

Kom så tidigt som möjligt! Ska du göra en investering eller en marknadssatsning är det bra om alla finansiärer involveras så tidigt som det bara går. Annars är ett tips som gäller oavsett finansiering eller inte att ha ordning på sin redovisning så att man lätt kan se hur läget ser ut just nu. Finansieringsrådgivare vill gärna ha bilden klar för sig och gillar inte osäkerhet. Var inte rädd att tala om vilka risker som finns utan fokusera på vad du gör för att minimera dessa.

 

VILKEN TYP AV FINANSIERING KAN MAN SÖKA VIA ALMI?

Det finns ju både rena lån och garantier som man kan söka från Almi. Inom koncernen finns också Almi Invest som kan gå in med ägarkapital. De vanliga lånen är Mikrolånet för mindre företag samt Export- Innovations- och Företagslån som är komplement till bankfinansiering.

 

Välkommen att kontakta mig om du är nyfiken på att ta reda på mer om vilka finansieringslösningar som skulle passa just dig och ditt företag!

 

Hälsningar,

Sven-Eric Junebjörk

Almi_FB_Haris_Citat_1200x628px_NY.png

Låt oss presentera Haris Camo som är rådgivare med inriktning mot finansiering hos oss på Almi Uppsala! Haris har många strängar på sin lyra och går just nu sista året på masterprogrammet inom redovisning och finansiering med inriktning ekonomistyrning vid Uppsala Universitet samtidigt som han jobbar deltid hos oss.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?

Det bästa med mitt jobb är mina kollegor! Tillsammans har vi lång erfarenhet och kunskap inom många olika områden och kan stötta varandra. Det är också spännande att få träffa kunder, företagare och entreprenörer där vissa projekt innebär fokus på nystartade företag och andra mer riktade till etablerade företag. Det är ett väldigt varierande jobb.

 

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?

Elon Musk, Teslas grundare och vd. Han är den nya generationens vd. Han är vardaglig som person men är nära sin publik och sina kunder och är synlig i sociala medier. Jag inspireras av hans tankar och idéer som ligger till grund för olika val som han gör.

 


HUR ÄR DET ATT KOMBINERA DINA STUDIER MED DITT JOBB HOS ALMI?

Det funkar jättebra, just nu jobbar jag ungefär 20%. Min utbildning är väldigt kopplad till mitt jobb och det är kul att jobba extra och få erfarenhet av det praktiska, samtidigt som jag kan applicera det som jag lärt mig i min utbildning på jobbet. Det är väldigt flexibelt och jag fördelar min tid beroende på hur seminarium och inlämningar ser ut framåt. 

 

 

VAD HAR DU FÖR TIPS TILL FÖRETAGAREN SOM INTE VARIT I KONTAKT MED ALMI TIDIGARE, VARFÖR ALMI?

Almi har experter inom många områden och blir framförallt en partner i frågor och områden som har med företagande och affärsutveckling att göra. Allt ifrån t ex hur man ska finansiera investeringar, till hur man ska marknadsföra sig digitalt. Även om man inte tror att man behöver extern hjälp så finns det alltid utvecklingspotential. Tillsammans med Almi kan man göra en analys för att se vilka utvecklingsmöjligheter som finns. Oavsett var företaget står idag så vet man inte var man står imorgon, därför är det alltid bra att ha en partner på resan.

 

 

HUR KAN MAN UTVECKLA SIG SOM FÖRETAGARE?

Det är viktigt att inse att man inte behöver göra allting ensam. Det är värdefullt att ha kontakt med någon som man kan bolla olika frågor med. Detta bör vara en partner utanför banken. Almis rådgivare fokuserar på affärsutvecklingsfrågor och vi finns alltid tillgängliga för företagare i länet. Som företagare finns det också många bra event eller webinars som kan vara av intresse. Almis event är främst digitala och det gör att de är tillgängligt för alla, oavsett var du befinner dig. Spana in kommande event på www.almi.se/uppsala/kalendarium

 

Hälsningar,

Haris Camo

 

 

Bild Ulf.png

Vi är glada över att presentera Ulf Åkre som är rådgivare med inriktning mot finansiering hos oss på Almi Uppsala.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?

Kunderna och kollegorna rakt igenom! Det är så härligt att träffa människor som har idéer och mod, som vågar satsa på sig själva. Tillsammans hjälper vi företagare att realisera sina drömmar vilket är jättekul och jag är glad att få vara en del av det. Det har inspirerat mig så mycket att jag själv dragit igång en egen verksamhet, jag blir inspirerad av de som satsar och bara kör!

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?
Jag ser upp till personer som besitter vissa egenskaper. Företag och företagare som har mod, en tydlig vision och sund inställning till sina medmänniskor som samtidigt vågar stå för något. Om jag ska nämna någon så är det Richard Branson. Han känns öppen och modig, på gränsen till galen. Jag ser upp till de som är öppna för människor och möjligheter, som stärker människor, får dem att springa med pepp och ger möjligheter till att de ska växa.

 

VILKET ÄR DITT BÄSTA MOTIVATIONSCITAT?

“Sluta aldrig gå framåt”. Det kan gå sakta och det kan krävas utveckling och nya vägar, men framåt ska jag. Fortsätter man gå så kommer det att lösa sig. En annan favorit är “All who wanders are not lost.”


VAD HAR DU FÖR TIPS TILL DEN SOM SKA SÖKA FINANSIERING?
Mitt bästa tips är att börja tidigt i processen. Gör en ärlig budget för vad ni kan tänkas behöva och hur verkligheten ser ut. Sök kompetens tidigt! Om du inte vet eller har kunskap om något, ring och fråga! Almi finns, banker finns. Du behöver inte ha allting klart för att söka hjälp.

 

VAD HAR DU FÖR KLOKA RÅD TILL FÖRETAGARE DÄRUTE?

 

Var inte rädd för att ställa frågor

Var inte rädd för att ringa och ställa frågor! Du behöver inte ha en lösning på allt, bjud in till dialog så kan du få värdefulla tips. Sök finansiering tidigt även om du inte har kommit igång eller har alla svar till 100%.

 

Sätt mål och en realistisk budget

En realistisk budget tillsammans med drömmar och visioner är viktigt. Dina drömmar ska konkretiseras ner i realistiska siffror. Be om feedback, eller gör saker tillsammans med andra. Människor kan vara världens smartaste men i vissa fall när man nämner ekonomi och moms blir en del handfallna. Men bara man sätter sig ner och tar hjälp så blir det lätt överkomligt!

 

Reflektion och att snegla i backspegeln

Målsättning är viktigt, vad ska tillväxten ge? Samtidigt är det viktigt att ta sig tid för reflektion och snegla i backspegeln. Hur nära kom jag budgeten? Krossade jag den, eller nådde jag inte hela vägen fram? Många springer bara framåt, men det är viktigt att reflektera över var du siktade och var du började, för att kunna utveckla och utvärdera.

 

Fler kvinnliga företagare borde söka finansiering!
Det är färre kvinnor än män som söker finansiering. Det finns många grymma kvinnliga företagare som vågar satsa, och fler borde det bli! Kom ihåg att allt inte behöver vara perfekt för att du ska kontakta oss. Det finns mycket stöd att få, både när det gäller affärsutveckling och finansiering. Varför inte boka ett förutsättningslöst möte eller samtal? Det är en bra startpunkt för att få tips på hur du kan komma vidare.

 

 

Hälsningar,

Ulf Åkre

Bild ywonne.png

Näst på tur att presenteras är Årets Marknadsförare 2020, vår egen marknadskommunikatör Ywonne Bölja. Ywonne ansvarar för Almi Uppsalas kommunikation och hon jobbar även med utveckling av en del projekt, både regionalt och nationellt. Hennes hjärta klappar lite extra för just kompetensförsörjning och varumärkesfrågor.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?
Att få möjligheten att få träffa alla fantastiska företagare, entreprenörer och innovatörer. När man får möjligheten att träffa så många olika personer inom olika branscher och stadier är det fantastiskt när man hittar kopplingar och kan sammanföra personer och bolag som man känner skulle ha nytta av varandra. Min drivkraft är att lyfta fram och visa upp våra fantastiska och intressanta bolag, Uppsala län har ett framgångsrikt näringsliv som vi kan vara riktigt stolta över!

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?

Det finns många personer med bra egenskaper som jag beundrar men Michael Dell är en person som gjort ett djupt intryck på mig. Han har skapat en unik affärsmodell som fler borde ha kopierat och han ser medarbetarna som det största värdet i bolaget. Som anställd upplevde man friheten att vara intraprenör med sina idéer. De erfarenheter som erhölls genom att arbeta nära kunderna gjorde att nya idéer kom till som sedan kunde användas för att utveckla bolaget. Dessutom var Michael personlig och ödmjuk vid sina besök hos de olika kontoren.

 

VILKEN SPORT TYCKER DU BÄST SYMBOLISERAR FÖRETAGANDE?

Egentligen vilken lagsport som helst. Oavsett hur många som finns på spelplanen så finns det plats för stjärnor på alla positioner. Har man de bästa på varje position, litar fullt på deras potential och att man som lagledare ger förutsättningar som får dom att lira som ett lag - då är man en vinnare.

 

Hälsningar,

Ywonne Bölja

 

Bild Joakim.png

Vi är stolta över att presentera Joakim Fichtel som är rådgivare hos oss på Almi Uppsala. I rollen som rådgivare träffar Joakim företagare i alla faser och branscher och han arbetar särskilt med rådgivning kring innovations- och digitaliseringsfrågor och generell förnyelse i företag.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?
Att möta företagsledare med komplexa utmaningar, där vi på Almi kan bidra med våra resurser och vår samlade kompetens och erfarenhet. Bredden av frågor är utmanande och som rådgivare lär vi oss varje dag något nytt av våra kunder och av varandra.

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?
Alfred Nobel ­– för hans uppfinningsrikedom och det arv han lämnade efter sig som har bidragit till utveckling och främjande av vetenskap i Sverige och i världen.

 

VILKA ÄR DINA BÄSTA TIPS TILL DEN SOM VILL TA EN IDÉ/UPPFINNING TILL MARKNADEN?

1. Hitta dina idealkunder och lyssna på dem.
2. Säkra ägande av idén/uppfinningen.
3. Omge dig med duktiga människor och våga be dem om råd.

 

Hälsningar,
Joakim Fichtel

Bild Mehran.png

Vi är stolta över att presentera näste man till rakning, Mehran Tehranchi, som är rådgivare hos oss på Almi Uppsala. Mehran jobbar främst med företag och företagare som befinner sig inom startfasen.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?
Att träffa nya företagare och att få vara med på deras företagsresa!

 

VILKET FÖRETAG ELLER VILKEN FÖRETAGSLEDARE SER DU UPP TILL?

Jag ser upp till IKEA och deras grundare Ingvar Kamprad. De hade ett nytänkande kring affärsidén och de revolutionerade möbelbranschen med sitt koncept. IKEA har även ett genuint mångfaldsfokus och har en bred kundkrets inom alla områden.

 

VILKA ÄR DINA TRE BÄSTA TIPS TILL FÖRETAGAREN SOM BEFINNER SIG I UPPSTARTSFASEN AV SIN ENTREPRENÖRSRESA?

Brinn för din affärsidé
Ha en idé av vad du vill uppnå
Fokus framåt: var är du inom tre år när det gäller din företagsresa?


OM DU SKULLE BESKRIVA ALMI SOM EN BILMODELL, VILKEN HADE DET VARIT?

Almi är som en Ferrari – färg, prestation och snabbhet!

 

Hälsningar,

Mehran Tehranchi