Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Tillväxtföretaget Rentalux i Timrå deltog i vd-grupp: ”Nu förstår vi vitsen med extern kompetens i styrelsen.”

Ett företag som vuxit fort är Rentalux i Timrå. De hjälper företag i Europa att hitta tillfälligt boende till sina anställda ute på arbeten runt om i Sverige. Nyligen passerades det stora målet att ha 1000 personer inbokade per dag. Men en snabb tillväxt ställer nya krav på struktur och strategiskt ledarskap. Något som Clariza och Fredrik Kerttu, duon bakom företaget, insåg ganska snart.

Fredrik och Clariza startade Rentalux tillsammans för tio år sedan. Det började med att de hyrde ut en del av den fastighet i Stockholm där de själva bodde till andra företag. Efter några år flyttade de verksamheten till Timrå, som är Fredriks hemtrakter, och tog först över Vivansborg (f d Folkets hus) på 3000 kvm. De hittade en nisch med stor potential och köpte fler fastigheter för att satsa vidare på uthyrning av bostäder till utländska företag, främst inom infrastruktur- och olika byggprojekt. 2017 hade de en omsättningsökning på hela 400 procent på ett halvår.

 

–  Vi insåg att vi behövde en företagsrådgivare och blev uppfångade av Almi Mitt i precis rätt läge. Sedan dess har vi haft ett ovärderligt stöd och bollplank i Pellas (Per Andersson) när det gäller både ekonomiska och strategiska frågor. Han har coachat oss i hur man ska tänka när företaget växer och varit till stor hjälp i förändringar som behövde göras. När vi växte så snabbt drog vi lite i handbromsen för att skapa bra rutiner, strukturera verksamheten i olika bolag och bland annat bygga en plattform för uthyrning och logistik, förklarar Clariza.

 

 

Clariza och Fredrik Kerttu, Rentalux
bild: Clariza och Fredrik Kerttu, Rentalux.

Vd-grupp för att stärka ledarskapet

 

Fredrik har drivit företag sedan 20-årsåldern, men för Clariza var företagandet en ny erfarenhet. Hon är i grunden socionom och har sina rötter i Mexiko. Nu ansvarar hon för koncernens ekonomi och administration. Som ett led i att lyfta bolagets ledarskap till nästa nivå har Clariza och Fredrik även deltagit i Almis vd-grupp med skuggstyrelsefokus.

– Att vara med i en skuggstyrelse gav oss insikter i hur det är att ta in extern kompetens i en styrelse.

–  Vi träffade andra företagare som, trots att de befinner sig i helt andra branscher och har andra produkter, stod inför samma problem som vi. Det är lätt att känna sig ensam i sin bubbla. I skuggstyrelsen kunde vi stötta varandra och få ärliga svar. Det blev så tydligt att personlighet och erfarenhet är viktigare än att kunna en viss bransch, konstaterar Fredrik.

 

Clariza vill också poängtera vilka möjligheter det finns för företagare att få kostnadsfri stöttning och att det har varit värdefullt för dem.

 

–  Vi rekommenderar alla att söka till Almis kurser och rådgivning. Vi skulle inte vara där vi är idag utan dem. Jag brukar berätta för mina kompisar i Mexiko att i Sverige hjälper myndigheterna företagen att utvecklas och växa. De tror inte att det är sant!

Vi insåg att vi behövde en företagsrådgivare och blev uppfångade av Almi Mitt i precis rätt läge.
Rentalux vann Almis Tillväxtliga i Västernorrland 2018 fr vänster Clariza Kerttu, Pellas Per Andersson, Almi, Fredrik Kerttu.
almi logga
Vi rekommenderar alla att söka till Almis kurser och rådgivning. Vi skulle inte vara där vi är idag utan dem.
Clariza och Fredrik Kerttu, Rentalux

November 2021