Fönster mot byggsektorn

Chatarina Svensson bytte IT-branschen och ett liv på resande fot mot Ilanda och fönsterföretaget Göte Wass. Det visade sig vara ett lyckat byte. Företaget växer så det knakar och framtiden ser ljus ut.

Chatarina SvenssonGöte Wass har funnits i nästan 40 år, men Chatarina Svensson har bara varit ägare och vd i två år. Att hon, en kvinna från IT-branschen, tog över företaget var inte helt okontroversiellt.

– Jag var verkligen en katt bland hermeliner, säger hon. Men efter elva år som säljare på resande fot kände jag att det var dags för förändring. Jag ville vara på en enda plats och bygg- och fastighet har alltid legat mig varmt om hjärtat; det går liksom hand i hand med inredning och hemmafix. När jag såg en annons om att företaget var till salu slog jag till.

Göte Wass säljer fönster, dörrar, garageportar och förrådsdörrar, och erbjuder också montering. I glasmästeriet spröjsar och glasar de fönster efter kundernas önskemål och så har de ett eget plåtslageri.

– Att vi kan erbjuda hela alltet, från själva fönstret till montering av det och byggstädning, är en styrka och gör oss mindre priskänsliga. När vi är klara kan kunden gå hem och sätta upp gardinerna, säger Chatarina Svensson.

Kunderna är både privatpersoner och byggbolag i Karlstad och kranskommunerna. Att köpa ett etablerat bolag ser Chatarina Svensson som en stor fördel.

– Det var liksom bara att hoppa på snälltåget och rulla vidare. Fast jag tog hjälp av Almi i början. De var med och finansierade köpet och det kändes tryggt att kunna diskutera marknaden och hur det är att driva företag med dem, och få en bild av riskerna. Jag hade mycket nytta av dem under det första året.

Sälj och marknadsföring är fortfarande viktiga drivkrafter för Chatarina Svensson och hon ser positivt på framtiden.

– Det är kul och sporrande att se när företaget växer månad för månad, men visst är det tufft att driva eget också. För första gången på två år ska jag ha semester nu i jul, för jag har inte vågat tidigare. Och liksom alla egenföretagare tittar jag med oro på utvecklingen i Europa. Det gäller att vara förberedd. Jag hoppas fortsätta växa mot byggbolagen och i vår är planen att anställa ytterligare en plåtslagare och en lärling. Så visst ser det bra ut.

Information om Göte Wass

Namn: Göte Wass i Ilanda AB.
Etablerat i: Ilanda, utanför Karlstad.
Antal anställda: En fast och två timanställda.
Omsättning år 2011: Cirka 6–7 miljoner kronor.
Drivkraft: "Jag är en säljare som tycker att det är kul att göra affärer. Att se hur ens eget företag växer månad för månad är roligt och ännu roligare är det att det går bra och att jag är kvinna."

Följ oss

Vi finns på LinkedIn

Besök oss på YouTube

På vår YouTube-kanal kan du inspireras av våra framgångsrika företag.
Besök oss på YouTube

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom framgångsrikt före-tagande och annat aktuellt som händer hos oss.
Prenumerera på våra nyhetsbrev