Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Kerstin Arnemo - en stor förebild bland företagare

Almi har i projekt Qlara ställt frågan till kvinnor som driver företag i Jämtlands och Västernorrlands län om de har någon förebild inom företagande. Det visade sig att ett namn nämndes oftare än andra – Kerstin Arnemo. Men vem är hon egentligen och vad har hon gjort?

Kerstin Arnemo är företagare sedan 29 år tillbaka, med ett långt och brett CV. Hon har erfarenhet från många olika områden, som företagskonsult, projektledare, ägare i ett producerande företag, aktivt styrelsearbete och inhopp som akut vd bland mycket annat. Under åren har hon byggt upp ett stort kontaktnät. Idag driver hon två egna bolag och är styrelseordförande i GODA AB (Mörsjö Deli) och Jämtkraft AB.

Kerstin Arnemo

Så hur känns det att vara en förebild för många kvinnor?

 

– Verkligen hedrande och roligt att andra ser mig som en förebild. Det hade jag ingen aning om. Men jag har alltid varit genuint nyfiken och intresserad av hur det går för andra företagare.

 

Kerstins företagsresa startade när hon var föräldraledig från jobbet på näringslivskontoret på Östersunds kommun och fick en fråga från Bräckes näringslivskontor om de kunde få köpa hennes tjänster.

 

– Tanken hade funnits innan men då blev det självklart, jag ska ju vara företagare! Det har varit utmanande och ganska tufft, men jag har valt en väg som passar mig och det har varit otroligt roligt.

 

Saker som sticker ut lite extra

 

Under sin långa karriär är det några erfarenheter som varit extra roliga. Hennes tid som ägare av Östersunds Automatsvarvning, ett bolag som tillverkade produkter i metall, är en av dem. Ett annat exempel är de fyra åren som projektledare i norr för Styrelsekraft, som drevs via Almi och Näringsdepartementet för att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelser.

 

–  Här fick jag träffa många duktiga, kompetenta ledare som fortfarande finns i mitt nätverk. Sedan är det min roll som företags-

Tankar om jämställdhet

 

Inom projektet Qlara arbetar Almi Mitt med att fördjupa och förstå kvinnors drivkrafter och behov, samt göra riktade insatser för att stödja fler kvinnor att driva och utveckla sitt företagande. För utvecklingen mot ett mer jämställt företagande går långsamt. Faktum är att kvinnor äger och driver framgångsrika företag i lägre utsträckning än män. Kvinnor söker inte heller i lika stor utsträckning lån, riskkapital och utvecklingsmedel som män.

 

–  Det här visar att det finns gamla strukturer som vi behöver göra upp med. Otroligt tråkigt att det fortfarande är så. Kvinnor behöver känna att de är vanliga företagare och bli tagna på allvar. Det handlar om att fler måste bli medvetna om sina värderingar och hur man uttrycker sig. När jag skulle ta ett stort företagslån för ett antal år sedan fick jag frågan om jag ”pratat med min man om det här”! Som tur var hade jag andra bankkontakter att vända mig till. Att låna pengar är dessutom en känslig situation. Det är fortfarande så att kvinnor som drivit företag länge och behöver finansiering kan få höra ”du borde göra så här och så här”, medan män får kommentaren ”det här ser bra ut!”. Det är viktigt att tänka efter, för egentligen tror jag inte att någon vill vara ojämnställd eller menar illa.

Verkligen hedrande och roligt att andra ser mig som en förebild. Det hade jag ingen aning om. Men jag har alltid varit genuint nyfiken och intresserad av hur det går för andra företagare.

 

Kerstin Arnemos bästa tips till företagare:

 

1.   Utveckla ett professionellt nätverk, försök ta dig tiden att träffa och   prata med andra företagare för det är avgörande.

 

2.   Tänk på att vara uthållig, det tar tid att bygga ett företag så du behöver orka länge.

 

3.   Du måste kunna beskriva och sälja in en bra idé. Om du inte kan sälja något innan det finns, kommer du inte att kunna göra det sen heller.

qlara logga
loggor region västernorrland, almi, jämtland härjedalen
Projektet medfinansieras av Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen.

September 2021