Textilföretaget Woolpower visar vägen för framgångsrik tillverkning i Sverige
Woolpower i Östersund, som tillverkar underställ och förstärkningsplagg i sitt egenutvecklade material Ullfrotté, fortsätter att storsatsa. Den nybyggda fabriken står klar och investeringar görs nu i fler maskiner och i att rekrytera mer personal.
– Vi har en mycket positiv utveckling och behöver utöka personalstyrkan med ytterligare ca 50 medarbetare. I december ska vi vara 200 anställda, berättar Daniel Brånby som är delägare.
Processen att växa sattes i gång för flera år sedan. De tidigare lokalerna som Woolpower hyrde av kommunen räckte inte till när företaget behövde expandera för att matcha den ökade efterfrågan. Företaget är unikt, det enda i sin storlek som både stickar och syr alla plagg under ett tak i Sverige och Östersund. Det har man gjort sedan starten 1969.
– Woolpower växer både på den privata marknaden och inom yrkesmarknaden. Dessutom vill vi utöka e-handeln. Vi är i en starkt uppåtgående trend, så beslutet att köpa en tomt och bygga en ny fabrik var rätt väg framåt. Samtidigt tog vi en väldigt stor risk, med stora lån – mitt under en pågående pandemi. Så beslutet var inte helt självklart. Men tack vare en mycket bra relation och dialog med bland annat Almi vågade vi göra satsningen.

Smidigt upplägg med Almi
För att bygga den nya, dubbelt så stora fabriken på 10 000 kvm, behövdes en bra finansieringslösning. Det handlade om en stor investering på många miljoner. Efter ett antal kontakter med olika banker och interna diskussioner syddes ett upplägg ihop tillsammans med bland annat Almi och banken.
– Vi kom ganska snabbt fram till att det var den bästa lösningen. Under åren har vi vid flera tillfällen haft kontakt med Almi och tagit tillfälliga lån. Vi har den här gången haft kontakt med Anna-Lena Nilsson som varit ett otroligt bra stöd under hela processen. Även om förarbetet tog tid och Almi krävde mycket information från oss, så tycker jag att allt gick mycket smidigt. Almi är väldigt professionella när det väl gäller. Utan Almi hade vi aldrig fått igenom finansieringen. Jag är övertygad om att vi kommer att ha mer kontakt med dem i framtiden.
Möjligt att lösa lånet kostnadsfritt i förtid
Allt har gått enligt planerna. Nyligen kunde Daniel ringa till Almi för att meddela att banken nu var villig att ta över hela lånet – efter bara ett år. Anna-Lena berättar att det var ett roligt samtal.
– Såklart är vi jätteglada för att det gått så bra. Det är ett kalasexempel på hur Almi kan komma in och göra svåra affärer möjliga. Positivt för företaget att det går att lösa bort oss kostnadsfritt efter ett år om saker går bättre än planerat eller om den privata marknaden, som i det här fallet, ser en möjlighet att lösa det hela.
Det började med frusna skogsarbetare
Bakom Woolpower står bröderna Daniel och Adam Brånby. Tillsammans äger de familjeföretaget Ekstigen AB där Woolpower är ett av dotterbolagen. I koncernen ingår flera andra företag runt om i landet, exempelvis Gränsfors Bruk, Wetterlings och Svedbro Smide, som tillverkar handsmidda yxor och Tove-kofoten.
Det var deras far Gabriel Brånby som lade grunden för de olika bolagen. Som leverantör av bland annat skyddsbyxor till amerikanska skogsarbetare, upptäckte han att de frös. Gabriel såg att de amerikanska





Vill du ha kontakt med Almi?
Läs mer om Woolpower
September 2022