Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
“Min företagsresa har gått fem gånger snabbare”
Mirjam Hopstadius , Working Dogstadius AB, om Almis mentorprogram
Inspiration

Att ha ett bollplank som företagare är mycket värt. Mirjam Hopstadius är extra lycklig – hon har två mentorer genom Almi.

– De är som handplockade diamanter som vill lyfta andra tack vare sina egna erfarenheter i livet och som människor.

När Mirjam Hopstadius med familj flyttade till Umeå för tre år sedan när maken fick en drömtjänst inom Polismyndigheten trodde Mirjam, också med chefserfarenhet inom polisen, att det skulle lösa sig med ett nytt chefsjobb i norr.


– Men vilken gubbvärld det var! Inom Polismyndigheten Nord, som täcker halva Sverige, är det bara 13 procent kvinnor i ledande befattningar. Jag sökte en massa tjänster, men kom aldrig vidare, berättar Mirjam.


Hon, med ett rejält driv, kände sig till slut väldigt stukad.

 

– Jag kände att antingen flyttar vi hem till Stockholm igen eller så hittar jag på något helt annat.


Det blev det senare. Under en sen kväll byggde hon upp en affärsplan och snart var nya företaget i tankarna – Working Dogstadius AB.

working-dogstadius
Foto: Instagram Working Dogstadius AB

– Jag är ett maskrosbarn och haft hästar och hundar runt mig i hela mitt liv och har jobbat och tränat med tjänstehundar i 15 år. Därför blev denna inriktning naturlig.


Working Dogstadius är ett hundcenter med erfarenhet av resursstarka hundar som erbjuder kurser och föreläsningar inom kommunikation, hårda spår, personsök och specialsök.


– Nästan alla våra vänner och bekanta var tveksamma när de fick höra om mina företagsplaner och sa att jag “inte kan leva på hundar”. Jag nästan skämdes när jag kom i kontakt med Nyföretagarcentrum och skulle ta 45 minuter av deras tid för att presentera min idé.


Men de trodde på den. Mirjam fick snart en första mentor hos dem som hon hade stöttning av under sitt första år som företagare. Lena Lundqvist gav företaget en bra start med ett stort nätverk som var tacksamt för en inflyttad Mirjam. Lena Lundqvist blev också utsedd till årets mentor det året.


– Efter det året kände min mentor att hon hade gjort sitt och det var dags för mig att ta nästa steg, hos Almi.


Här möttes Mirjam av mentorn Moni Lundström, med en bred erfarenhet från företagande.

Jag hade aldrig någonsin kunnat utvecklas som företagare och person utan detta kontaktnät. Att mina mentorer lyft mig och berättat för andra att jag är bra. Min företagsresa har gått fem gånger snabbare. Alla misstag som mentorerna har gjort slipper jag att göra.
Mirjam Hopstadius

– Jag hade aldrig någonsin kunnat utvecklas som företagare och person utan detta kontaktnät. Att mina mentorer lyft mig och berättat för andra att jag är bra. Min företagsresa har gått fem gånger snabbare. Alla misstag som mentorerna har gjort slipper jag att göra. De är inte bara erfarna, de är även så fina människor med fina värderingar.


När Mirjam var inbjuden hos Almi Nord för att hålla en inspirationsföreläsning träffade hon sin andra mentor, Stefan Almarlind, också knuten till Almi.


– Vi klickade direkt. Jag berättade hur mycket jag tyckte om honom och hans energi. Han hade ingen adept då, men ville ha mig. “Kan man ha två mentorer?” frågade jag och det gick visst. Stefan är helt orädd som jag, vi är väldigt lika. Moni vill stanna upp och reflektera lite mer och jag behöver båda två. Jag har det helt perfekt just nu.

working-dogstadius
Foto: Instagram Working Dogstadius

Ja, hur har det varit med två mentorer?
– Hur är det att inte ha dessa två runt omkring sig? De har gett mig så mycket självförtroende. Jag var rätt vingskadad efter min första tid i Umeå och kände att jag kanske inte är någonting ändå. Men snabbt förstod jag att mina mentorer ser mig som en otroligt stark ledare. Det hade jag aldrig klarat mig utan.
Mirjam som ligger i bräschen i sin bransch har fått lära sig av mentorerna att ta betalt för sig, något som är ovanligt inom hundbranschen där folk ofta jobbar ideellt.


– Det har varit en helt otrolig efterfrågan på våra tjänster och jag har fått bra stöd att sätta rätt prislapp, vilket såklart utvecklat företaget.


Mirjam fick också snabbt rådet att inte bli den som hela företagsnamnet och varumärket byggs runt, utan att Mirjam utbildar nya instruktörer.


– Skulle jag ta emot alla som vill gå kurser hos oss skulle jag jobba 14 timmar om dagen, alla dagar i veckan.

Många nya företagare lägger sig med en klump i magen med frågor som: Kommer det här att fungera? Kommer jag att kunna ta ut en lön? Mina mentorer har varit tydliga mot mig att lita på processen.
Mirjam Hopstadius

Nu har hon istället utbildat fem instruktörer som är klara i höst. Alla är kvinnor.


– Och fyra av dem är yngre som jag vill lyfta mot ledande befattningar.


Genom mentorerna säger Mirjam att hon också haft en skön känsla när hon gått och lagt sig om kvällarna:


– Som tidigare löntagare där du är slav för timman har de fått mig att förstå processer i flödet kring ekonomin i ett företag. Många nya företagare lägger sig med en klump i magen med frågor som: Kommer det här att fungera? Kommer jag att kunna ta ut en lön? Mina mentorer har varit tydliga mot mig att lita på processen.

mirjam-hopstadius
“Jag kommer från häst- och hundvärlden och framför allt i stallet och i ridskolan finns ett outtalat mentorskap. Om inte den yngre tjejen lyckas lyfta upp sadeln kommer den äldre tjejen och hjälper till. Frågan är när det där mentorskapet sedan försvinner. Det som jag nu får som företagsledare. Nu när jag inte “får upp sadeln” är mina mentorer från Almi, Stefan och Moni, där och hjälper till. Jag behöver inte få dåligt samvete eller känna att jag behöver göra något visst för att de ska bli nöjda. De finns där utan krav, säger Mirjam Hopstadius, vd och grundare av Working Dogstadius AB.

Vill du ha en mentor? 

Läs mer om Almis mentorprogram här