Tolv kvinnor startade smart
Tolv nya företag med unga kvinnor i spetsen. Det blev resultatet när entreprenörer tog chansen att förverkliga sina affärsdrömmar med hjälp av pilotprojektet Starta smart som Almi initierat tillsammans med SEB och YEoS.
Sverige lyfts ibland fram som ett av världens mest jämställda länder, men när det gäller företagande har vi en bra bit kvar. Knappt 28 procent av Sveriges företagare är kvinnor, vilket gör att Sverige hamnar först på 20:e plats jämfört med andra EU-länder.
Det vill Almi vara med och förändra.
Almi erbjuder sedan tidigare Starta smart, ett erbjudande för företagare i ett tidigt skede som vill gå från idé till verifierad affärsmodell. Erbjudandet baseras på forskning om startup-metodik och bygger på workshoppar i grupp.
Nu har Almi, tillsammans med YEoS – Sveriges ledande nätverk för unga entreprenörer – och SEB, nyligen genomfört ett pilotprojekt där tolv kvinnor mellan 18 och 35 år fick testa Starta smart workshop. Tanken är att pilotprojektet ska utvärderas och sedan kunna genomföra med andra banker och samarbetspartners.
Kvinnorna träffades vid sju digitala gruppmöten under vintern och fick även vägledning i att utveckla sina affärsidéer, skriva affärsplaner, göra budgetar, pitcha sina idéer och testa dem på riktiga kunder.
En av deltagarna är Therese Olander, hon har frilansat i mediebranschen de senaste åren men länge närt en dröm om att starta eget. När en annons om att söka till Almis nya Starta smart-projekt dök upp i hennes Instagramflöde såg hon sin chans att göra slag i saken.
– Jag och två vänner hade precis börjat prata om att starta en adoptionsportal för hundar. Vi såg att det var många som skaffade hund under coronapandemin, men många inser inte hur stort ansvar det är att ha hund. Vi märkte att det fanns en lucka och ville skapa en sida som matchar ihop hundar med nya hem utifrån hundarnas behov.
Tack vare att Therese blev antagen till pilotprojektet fick hon snabbt många av de verktyg som krävs för att starta ett nytt företag, men också mycket inspiration.
– Det var som att dra ur en propp ur badkaret, det bara forsade ut idéer. Vi fick utveckla våra affärsidéer med hjälp av Almi och det gjorde att vi kom framåt väldigt snabbt. Vi fick också lyssna på andra kvinnliga entreprenörer som har lyckats, vilket var jätteinspirerande.
Drömmen är att fler kvinnor tar steget ut i entreprenörsvärlden, och Starta smart är en fantastisk språngbräda till att göra det. Ett par veckor efter att programmet var avslutat registrerade Therese och hennes affärspartner Matching Paws AB, och nyligen lanserades företagets hemsida matchingpaws.se.
– Nu är det bara att försöka nå ut till våra kunder. Målet är att bli Sveriges största matchningsportal för hundar som behöver nya, trygga hem. Vi tror att behovet kommer att vara stort när pandemin är över. Även om pilotprojektet är slut är samarbetet mellan deltagarna inte det.
Numera stöttar de varandra via en gemensam Facebooksida.
– Vi hurrar åt varandras framgångar och bollar idéer. Det känns som att vi har gjort en resa ihop, trots att vi aldrig har träffats. Men så fort pandemin har lagt sig ska vi ses på riktigt.
En annan deltagare som fick bra skjuts av projektet är Mira Thimmayya. Hon hade redan hunnit registrera sitt bolag Stockholm Malmö Relations AB och få sitt första uppdrag när projektet drog i gång.
– Som egenföretagare är det viktigt att ta sig tid att tänka igenom affärsplan och liknande, men jag fick göra det medan jag jobbade med min första kund. Jag fick verkligen bra stöd av projektet. Det var skönt att prata med likasinnade, framför allt andra tjejer eftersom jag nästan bara hade manliga kunder just då.
– Det kan låta klyschigt, men det sker något magiskt när kvinnor samlas i en tillåtande miljö utan att behöva konkurrera. Det var en väldigt bra energi i gruppen och de som drev programmet hade också en otrolig glöd. Jag hoppas verkligen att de får fortsätta med det här och erbjuda det här programmet för fler, både kvinnor och män.
Mira Thimmayya arbetar numera på heltid med sitt företag, vars idé är att hjälpa företag att komma in på nya marknader. Under projektet uppskattade hon särskilt att få lyssna på andra entreprenörer som delade med sig av sina företagsresor.
– Det är viktigt att se att det finns förebilder som har gjort samma resa och som det har gått bra för. Nu framöver kommer vi i gruppen fortsätta hålla kontakt och se andra ta steg framåt, och det blir alla stärkta av. Som egenföretagare är det lätt att känna sig ensam, särskilt i dessa tider, därför är det väldigt givande att lyssna på andra, men också att få dela med sig av sina egna erfarenheter.
Entreprenörer i Sverige 2020

Nätverk och förebilder är två bidragande faktorer till att just kvinnor lyckas, menar Charlotta Strand som har ledsagat deltagarna tillsammans med Marlen Bakke, båda rådgivare på Almi. De kan konstatera att projektet gav full pott: tolv nya företag av tolv möjliga. De positiva utvärderingarna visade också att det gick hem.
– Att få vara en del av en satsning som ligger så nära sitt hjärta är fantastiskt. Vi hoppas kunna fortsätta med det här projektet även i andra delar av landet, säger Charlotta Strand.
En viktig nyckel till projektets framgång är enligt Charlotta Strand att man la mycket tid på att deltagarna skulle få lära känna varandra och att skapa ett tryggt klimat.
– Gruppen strävade efter att inte bara dela framgångar, utan också motgångar och det fick många att släppa garden. Vi arbetade också med reflektioner och grupparbeten i smågrupper, vilket bidrog till att gruppen blev tajt ganska snabbt.
– Det finns också forskning som visar att entreprenörskap ofta är manligt kodat, så därför bytte vi ut bilder och ord som var manligt kodade, säger Charlotta Strand och fortsätter:
– Nätverk och förebilder är två nycklar till att kvinnor lyckas, och det har kvinnorna fått genom det här projektet.
Fakta
Andelen nya företag ledda av kvinnor ökade med 1 procentenhet 2019 jämfört med 2018 och utgjorde därmed 33 procent av de nystartade företagen i Sverige.
Fördelat efter bransch och kön leddes 75 procent av företagen i branschgruppen ”andra serviceföretag och personliga tjänster” av kvinnor. Inom bygg och anläggning samt transport och magasinering leddes drygt 90 procent av företagen av män.