Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Svenska trumljud slår i hela världen

Toontrack Music är en del av det svenska musikundret och förser musikskapare över hela världen med trumljud från världens bästa studior. Framgångsresan började med hembrända cd-skivor i ett sovrum i Umeå.

För dagens musikskapare är datorn ett lika viktigt instrument som gitarren och pianot. Digitaliseringen och allt kraftfullare datorer gör det möjligt för både hobbymusiker och proffs att skapa musik som ackompanjeras av världens främsta musiker.


Umeåföretaget Toontrack utvecklar programvara och ljudbibliotek för musikskapare som omfattar trummor, piano, bas och mixverktyg anpassade för en mängd genrer från hårdrock och country till jazz och gospel. Trummorna spelas in i världsledande studior runt om i världen slag för slag, och med ett ljud som därmed är svårt att skapa i en hemmastudio. Vd Peter Knutsson förklarar varför man har valt att satsa på just trummor:


– Det är ett stort åtagande att få in trummor i en låt och få det att låta bra. Akustiken och rummets storlek har stor betydelse för hur trummorna låter, sen krävs det erfarenhet från inspelningar, det vill säga skickliga personer bakom mixerbordet. Hemmastudior har oftast inte utrymme eller resurser att ordna detta.


Med Toontracks trumprogram låter det lika bra som om det hade spelats in i Los Angeles eller London, menar Peter Knutsson:


– Vi spelar in trumljud i världens främsta studior med hjälp av välrenommerade producenter. Förra året spelade vi till exempel in ett ljudbibliotek i Air Studios i London tillsammans med Eddie Kramer, som var med när Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Beatles och Rolling Stones spelade in några av rockmusikens mest omtalade skivor.

Mattias Eklund (t.v.) spelar in ljud­bibliotek tillsammans med musik­producenten ­Eddie Kramer, som bland annat har samarbeten med storheter som Beatles och Rolling Stones på sitt cv.

Nyligen släppte man också GOSPEL EZX, ett tilläggsprogram till trumprogrammet EZdrummer2, inspelat i Nashville med sjufaldigt Grammy­belönade Danny Duncan. Inspelningen gjordes även med gospeltrummisen Calvin Rodgers. Toontrack har dock sina rötter i en helt annan genre, nämligen thrash metal.


Företaget grundades 1999 av Mattias Eklund och Henrik Kjellberg, som själva jobbade som låtskrivare och producenter. Tillsammans med Fredrik Thordendal, grundare av Meshuggah, tog de fram en metod för att spela in trummor, slag för slag. På den tiden fick man använda en sampler* för att spela upp ljuden.


– Det lät bra. Så bra att de tänkte ’det här går ju att sälja’.


Och det gjorde det. Från kontoret i sovrummet hemma hos en av grundarna i Umeå sålde de ljudbibliotek på cd-rom-skivor som man brände själva. Produkten fick namnet Drumkit from Hell och uppmärksammades i den internationella branschtidningen Sound on Sound.

Vi utvecklar de produkter som vi själva tycker låter bra och som vi tror folk ska gilla.
Peter Knutsson, vd Toontrack Music

Tack vare Sound on Sound och ”word of mouth” bland musiker och producenter över hela världen spreds kännedomen om produkten. Försäljningen tog fart och företaget gick vidare och fortsatte med att utveckla en programvara för trumljud för olika genrer, Superior Drummer, och därefter en programvara för låtskrivare, EZdrummer.


– Erik Persson kom från dataspelsbranschen och var med och tog fram produkten EZdrummer, som var banbrytande såtillvida att den var enkel att använda, hade färdigmixade ljud och att användaren såg trumsetet från trummisens vy. Programmet var även bestyckat med ett bibliotek av trumrytmer – eller Midi grooves – för olika stilar som rock, metal, country med mera. Användaren kunde enkelt skapa ett unikt trumkomp till sin låt.


Nästa milstolpe på framgångsresan kom 2008 när Toontrack ville expandera i USA.


– Då var vi fortfarande ganska små och omsatte kanske 20 miljoner kronor. Vi hade en bra relation med Almi i Umeå och behövde finansiering för en satsning där vi ville komma ut bättre till butiker och handlare. Att vara med i ett distributionssystem och bygga nätverk krävde investeringar. Vi ansökte om, och blev beviljade, Almi Företagslån och vi fick även stöd av Tillväxt­verket för ett produktutvecklingsprojekt.

Peter Knutsson tackar musikproducenten Eddie Kramer för bra samarbete.

I dag har företaget 40 medarbetare i fem länder och fortsätter att rekrytera. Som en av de första aktörerna på marknaden med den här typen av programvara har Toontrack sett till att mönsterskydda sina produkter. Omsättningen har rusat till 140 miljoner kronor med gott resultat, och i stort sett all försäljning sker via nätet.


Men en sak är sig lik – kärleken till musiken som en gång födde idén.


– Våra anställda är både musiker och datorkunniga, vi utvecklar de produkter som vi själva tycker låter bra och som vi tror folk ska gilla. Vår framgång baseras på att vi har hållit oss till den typ av produkter vi kan. Inom ramen för det har vi experimenterat och då är det bra att det finns stöd från aktörer som Almi och Tillväxtverket. Deras processer var smidiga och de var bra att ha att göra med.

Vår framgång baseras på att vi har hållit oss till den typ av produkter vi kan. Inom ramen för det har vi experimenterat och då är det bra att det finns stöd från aktörer som Almi och Tillväxtverket.

Visionen framåt är att utveckla fler ljudbibliotek och andra instrument; förra året togs ett stort steg då EZbass lanserades. I dag har Toontrack fem programvaror: EZbass, EZdrummer, EZkeys, EZmix och Superior Drummer och närmare 300 expansionsprodukter i form av ljudbibliotek, Midi och så kallade preset pack.


– Vi ska fortsätta att utveckla produkter som leder till att fler börjar göra musik och att fler kommer i kontakt med hur mycket man kan skapa. Alla musiker kan använda våra produkter. Det ska låta så bra som möjligt och vara så enkelt som möjligt.


Pandemin har gjort att många människor fått tid över för att utveckla sina intressen, som musikskapande. SVT har aldrig tidigare fått in så många bidrag till Melodifestivalen som i år. Framtiden ser ut att marschera i takt till Toontrack.

Mattias Eklund grundade Toontrack för 22 år sedan tillsammans med Peter Knutsson.

Om Toontrack

Grundat: 1999.
Produkt: Mjukvara för musikproduktion.
Grundare: Mattias Eklund och Henrik Kjellberg.
Vd: Peter Knutsson.
Almis roll: Lånefinansiering för affärsutveckling och expansion på nya marknader.