Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Populärt erbjudande i digital form

Almis vd-grupper där små och medelstora företagare får dela sina utmaningar och erfarenheter är ett uppskattat erbjudande i tillväxtresan. I coronatider har dessa fått flytta in i datorn, en crash course i att mötas digitalt som trots allt blivit en positiv upplevelse för deltagarna.

teams-mote
Mötesdags i coronatider för Almi Östergötlands vd-grupp.

Gruppen med vd:ar i företag på landsbygden i Östergötland, som har fokus på digitalisering skulle ha haft sin första träff på en konferensanläggning i Borensberg i slutet av april. Deltagarna hade sett fram emot både att mötas, dela sina erfarenheter och att bo på hotell och äta en god middag tillsammans.

 

Men med coronaläget insåg Almi att en fysisk träff var en omöjlighet och bestämde sig för att köra kickoffen digitalt över Teams.

 

– Det var bara att dyka in i det digitala och det funkade förvånansvärt bra. Det ska ju inte bara fungera hos Almi, utan internet måste funka hos alla deltagarna och vi alla bor ju på landet. Men det fanns ett stort tålamod, säger Eva-Lena Swenson som driver fårgården Stora Björksved i Värna i Åtvidabergs kommun.

eva-lena-swenson
Eva-Lena Swenson

CLARA REHNSTRÖM, rådgivare och projektledare på Almi Östergötland, leder flera regionala vd-nätverk. När coronapandemin slog till i mars var det viktigaste att kunna fortsätta leverera nytta till företagen.

 

– Vi ville först fortsätta med våra fysiska träffar för det kändes så viktigt att företagen inte tap pade fokus och fortsatte att hålla blicken högt. Men vi hamnade i ett läge där deltagarna kände sig osäkra på att ses fysiskt och istället för att flytta fram mötena ställde vi om till en digital lösning, berättar hon.

 

Träffarna följer i stort samma process och innehåll som vid de fysiska träffarna. Fem till sju företag deltar i varje grupp med två representanter från varje företag. Man träffas en gång i månaden under ett år och föreläsningar varvas med erfarenhetsutbyte i mindre grupper. Vissa av grupperna följer en process där varje deltagande företag har sin dag, lite som Stjärnorna på slottet, där de får lyfta just sina utmaningar och få tips av övriga kring dessa. Andra grupper har ett specifikt fokusområde genom alla träffar, som digitaliseringsnätverket. Gruppträffarna varvas med individuell coaching.

 

– Det händer något när människor möts. Vi är en ganska spretig grupp men vi har likartade bekymmer och möjligheter då vi är verksamma i glesbygd allihop, säger Johnny Nilsson, vd och ägare av den mekaniska verkstaden Stora Mossen Production som också är med i digitaliseringsgruppen.

clara-rehnstrom
Clara Rehnström

MARIA WALLIN DRIVER Mantorps Travshop och deltar i en annan vd-grupp där varje företag har sin dag. Vid senaste träffen var det hennes företags tur och hon valde att fokusera på marknadsföring och sälj, som hon själv har minst erfarenhet av. När coronapandemin kom lade hon snabbt om prioriteringarna och gjorde den uppdatering av sin webbshop som hon hade tänkt att vänta med till i sommar. 

 

– Som värdföretag får man till sig jättemycket tips och idéer, och det ger även mycket att formulera råd till de andra företagarna. Även om vi verkar i olika branscher sitter vi mycket på samma typer av problem beroende på vår storlek.

 

Hon saknar dock att ses på riktigt och den dynamik som kan uppstå då.

 

– Man måste tänka till lite när snacket vid kaffemaskinen inte blir av. Ofta är det värdefullt att lägga in personliga inslag. Det kan vara incheckningsfrågor som handlar om hur man mår eller vad man ser fram emot i helgen. Vi har även låtit deltagare få spela in filmklipp från sin vardag eller dela bilder på något man gillar, säger Clara Rehnström.

maria-wallin
Maria Wallin

DELTAGARNA ÄR ÖVERLAG mycket positiva, och kanske lite överraskade, över att både tekniken och det digitala upplägget har fungerat så pass bra.

 

– Jag upplever att Almi gjorde det så proffsigt med en digital check innan mötet. Om någon innan corona hade sagt till mig att vi skulle sitta en hel dag i ett digitalt möte skulle jag ha varit ganska skeptisk men det gick bra med tydlig struktur och flera pauser, säger Nina Luhtanen, partner i företaget HR support.

 

Generellt, säger Clara Rehnström, kräver de digitala mötena mer förberedelser av processledaren.

 

– Man behöver korta ner kunskapsdelen och ge mer utrymme för gruppdiskussionerna. Programmet behöver vara väl genomarbetat med många pauser. Och man behöver tänka till för att få högt engagemang och deltagande av företagen. Vi trodde först att det skulle vara utmanande att få till diskussionerna i mindre grupper, men vår erfarenhet är att så länge tekniken är med oss så funkar det väldigt bra även i det digitala formatet, säger Clara Rehnström.

Man behöver korta ner kunskapsdelen och ge mer utrymme för gruppdiskussionerna.
Clara Rehnström

HENNES TIPS TILL ANDRA som håller i VD-grupper är att lägga tid i början så att deltagarna känner sig trygga med tekniken. För videosamtalen använder Almi Teams och testar nu andra plattformar för såväl VD-grupper som andra erbjudanden.

 

Är det då något som deltagarna tycker blir bättre i de digitala mötena än i fysiska?

 

– Kanske att man får tid att reflektera själv också på ett annat sätt än när man sitter i ett mötesrum, säger Johnny Nilsson.

 

– Jag tror att man blir lite mer uppgiftsfokuserad och mindre relationsinriktad på digitala möten. Så det blir kanske effektivare på ett sätt, säger Nina Luhtanen.

nina-luhtanen
Nina Luhtanen

ATT VI BEFINNER OSS mitt i coronakrisen med fortsatt stor osäkerhet om framtiden påverkar förstås även innehållet i mötena. Men det får inte helt ta över, menar Clara Rehnström.

 

– Vi låter alla komma till tals under incheckningen med var de befinner sig just nu. Och därefter försöker vi att hålla det program vi satt. Det finns en tid efter corona och tanken med nätverken är att ta en paus från det man är i hela dagarna och lyfta blicken lite, säger hon.

 

Hon är övertygad om att både Almi och resten av samhället kommer att prioritera annorlunda när det gäller professionella möten även när coronapandemin lagt sig.

 

– Vi kommer kunna mixa fysiska och digitala träffar på ett mycket bättre sätt. När man jobbar med företag på landsbygden och samlar företag från hela länet lägger vi tillsammans mycket tid på resande. Digitalt har vi ju också andra möjligheter att sätta ihop nationella vd-grupper, säger Clara Rehnström.

johnny-nilsson
Johnny Nilsson

HON TROR DOCK att det är viktigt att ses fysiskt i uppstarten så att man lättare kan knyta personliga relationer och minska barriären att lyfta luren.

 

Johnny Nilsson tror också på många fler digitala möten i framtiden och att coronapandemin har tvingat in många i en nyttig crash course. Han levererar en omvänd syn på när det fysiska mötet kommer vara mest värdefullt.

 

– Det kanske är bättre att ha de första träffarna digitalt än att gå åt andra hållet. Nu kommer det bli extra s spännande att så småningom ses i verkliga livet, säger Johnny Nilsson.

Vi är en ganska spretig grupp men vi har likartade bekymmer och möjligheter.
Johnny Nilsson

VD-grupp
– lär av andra i samma situation

Att leda företag kan vara ensamt men många frågor är gemensamma för entreprenörer som leder företag. I en vd-grupp hjälps deltagarna åt att hitta lösningar på olika utmaningar och kan lära av varandra inför olika vägval. Att ta del av andra vd:ars erfarenheter är både stimulerade och leder till utveckling.

 

Läs mer om vd-grupp här