Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
6 oktober 2021

Luleåinnovation nominerad i Sveriges största tävling för startups

I final bland 15 andra företag tävlar Luleåbaserade Nowa Drops med sin hållbara innovation i Venture Cup, Sveriges största tävling för startups och nya affärsidéer. Nowa Drops är ett klimatsmart pulver som omvandlar kranvatten till flytande hygienprodukter och lanseras inom kort på Kickstarter.

Tommie Lögdahl. Foto: Staffan Westerlund

”Det känns otroligt stort att vi är finalister bland så många andra spännande bolag. Att vi är nominerade tror jag främst beror på vår cirkulära affärsmodell som tacklar den globala plastkrisen och att produkterna har en internationell potential att hjälpa människor leva mer hållbart”, säger Tommie Lögdahl, grundare av Nowa Drops.

 

I somras fick entreprenören och Luleåbon Tommie Lögdahl ta emot priset Impact Maker på regional nivå för sin lösning; ett växtbaserat pulver som kunden blandar med kranvatten som blir till en full flaska med hand- och duschtvål. Utvecklingen har pågått under tre års tid för att skapa framtidens hygienprodukter som reducerar plastavfall och eliminerar vattentransporter med mål att bidra till FN:s globala mål - Hållbar konsumtion. Almi har varit med på resan genom affärsutveckling och finansiering. Nowa Drops är det enda företaget i Norrbotten som direktkvalificerades till Sverigefinalen som avgörs på torsdag den 7 oktober 2021. Alla tävlande gör om på nytt om priserna Impact Maker, Best Traction, Beyond Academic och Game Changer. I år har man även chans att vinna Publikens Pris. På grund av rådande pandemi kommer Sverigefinalen genomföras digitalt. Under eventet kommer de anmälda ha möjlighet att påverka vilket bolag som ska vinna Publikens Pris. Tävlingen livesänds och är öppen för allmänheten, anmälan sker via Venture Cups hemsida.

 

Nowa Drops-pulver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nowa Drops-pulver. Foto: Christian Gustavsson

Plastförpackningar för engångsanvändning är enligt FN en av världens största miljöutmaningar i modern tid. Endast 9% av allt plastavfall som någonsin producerats har återvunnits. Ungefär 12% har förbränts, medan resten - 79% - har hamnat på soptippar eller ute i naturen. Majoriteten av flytande produkter som tvål och schampo består till största del av vatten, en del upp till 80% och är fyllt i plastförpackningar som efter användning blir till avfall. Globalt sett innebär detta enorma mängder vatten som transporteras och miljontals plastförpackningar som orsakar föroreningar. God hygien är en viktig del i människors liv och de flesta använder hygienprodukter dagligen men som tyvärr är utformade för slit och släng-samhället.

 

”Varför frakta en massa vatten när vi redan har det hemma? Med Nowa Drops behöver kunden aldrig mer köpa eller slänga en plastflaska igen. Genom att blanda pulvret med kranvatten i den påfyllningsbara flaskan kan vi tillsammans eliminera de onödiga transporterna av vatten, reducera plastavfallet och minska klimatavtrycket. Det känns väldigt roligt att intresset är så stort och jag ser verkligen fram emot finaldagen och vår kommande lansering”, säger Tommie.


Företagsbeskrivning
Nowa Drops är ett europeiskt varumärke som grundades 2019 i Luleå av Tommie Lögdahl, med en ambition att designa produkter som minskar på världens plastavfall och gör det enkelt för människor att leva hållbart. Nowa Drops skapar och utvecklar produkter inom hygien och kroppsvård som på ett nytt tillvägagångssätt bidrar till en hållbar konsumtion. De första produkterna är planerade att lanseras via crowdfunding under 2021. www.nowadrops.com