Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
23 september 2021

Länets bästa innovationer 2021 utsedda!

Joakim Sandell, Almi Blekinge samt juryordf., vik. landshövding Helena Morgonsköld samt Adam Backman, Axel Sjöberg, Johan Olsson Stjernberg och Marcus Skoog från ReGlove.
Joakim Sandell, Almi Blekinge samt juryordf., vik. landshövding Helena Morgonsköld samt Anton Sterner och Marika Blad från Seropnics (Carl Sixtensson saknas på bild)

Blekinges båda länsvinnare är nu utsedda och den högtidliga prisutdelning ägde rum tidigare idag på residenset i Karlskrona. Vinnarna mottog pris från vikarierande landshövding Helena Morgonsköld.

SKAPA-priset, instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel är Sveriges största innovationspris och har delats ut årligen i över 30 år. Syftet med priset är att uppmärksamma och ekonomiskt stötta idérika personer så att de kan fortsätta att utveckla sina uppfinningar.

 

Priset delas ut i två kategorier: SKAPA-priset (till den som gjort mest förtjänstfulla insatser när det gäller nyskapande, kreativitet och utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter) samt SKAPA-talang för unga innovatörer (motsvarande kriterier men till en ung person, högst 30 år). 

 

SKAPA-priset 2021 tilldelades Adam Backman, ReGlove med följande motivering:

”Med ett stort hållbarhetsfokus och en produkt som ligger i tiden med sin återvinningstanke har ReGlove lyckats få fram en produkt som kan återvinna engångshandskar och andra ”engångsprodukter” i plast. I dag används hisnande 65 miljarder gummihandskar runt om i världen per månad. Den innovativa produkten skapar även nya engångshandskar på plats hos användaren. ReGlove skapar därmed globala förutsättningar för en mer hållbar värld kopplat till flera av FN-s hållbarhetsmål såsom Hållbar industri, innovation och infrastruktur, Hållbara städer och samhällen, Hållbar konsumtion och produktion samt Bekämpa klimatförändringarna.”

 

SKAPA-talang för unga innovatörer 2021 tilldelades Anton Sterner, Seropnics med följande motivering:

”SeroOne erbjuder ett innovativt sätt att kunna odla egna grönsaker hemma i bostaden. En vara kombinerad med en tjänst utgör ett komplett system som inte behöver vattnas mer än var tredje vecka. Produkten minskar vattenåtgången, den minskar även användandet av bekämpningsmedel och växtnäring samt erbjuder färska grönsaker i hemmet. SeroOne främjar därmed även flera av FN-s hållbarhetsmål såsom hållbar konsumtion och produktion, hav och marina resurser m.fl.”

 

 

Intervju med SKAPA-prisvinnaren Adam Backman, ReGlove

Stort grattis Adam! Hur känns det att vara vinnare av det regionala SKAPA-priset 2021?

Tack! Det känns fantastiskt att få en sådan utmärkelse.

 

Vilken betydelse har priset för dig och dina kollegor?

Det är viktigt att vår affärsidé och hållbarhetstänket bakom affärsidén uppmärksammas för att uppmana fler att ifrågasätta dagens metoder och våga komma med lite galna idéer för att potentiellt bidra till ett mer hållbart samhälle. 

 

Vad skulle en eventuell vinst i riksfinalen innebära?

Det skulle ge oss ett kapitaltillskott som påskyndar produktutvecklingen och kortar ner produktionstiden så att vi snabbare kan få ut produkten på marknaden.

 

Berätta närmare om ReGlove! Hur kom ni på affärsidén?

Vi är ett sammansvetsat gäng alumner från Blekinge Tekniska Högskola, BTH som i samarbete med Stanford University utvecklade systemet. Allt tog fart när vi utvecklade nya metoder för att återvinna förpackningar. Vi upptäckte att vattenlöslig plast går att rena och återvinna flera gånger. I samband med de utmaningar som pandemin förde med sig valde vi att använda återvinningssystemet till att satsa på engångshandskar i stället. Det visade sig väldigt lyckat.

 

Hur ser framtidsplanerna ut?

Idag tillverkas de flesta engångshandskar i Asien. De transporteras över jordklotet för att endast användas i ett par minuter, därefter slängas och slutligen brännas eller deponeras. Vi vill under kommande år bidra till lokal återvinning av handskar. Vårt system möjliggör återvinning 7 gånger om med bevarad kvalitet. Målet är att sjukhus och större industrier som är beroende av engångsartiklar ska kunna återvinna "in-house" för att på så sätt kraftigt minska transporter, materialåtgång och klimatpåverkan. 

 

Ge tips till någon som har en spännande, innovativ idé och funderar på att starta företag!

  • Gör en noggrann behovsanalys, löser idén något verkligt problem? Justera idén efter lärdomar. Det är viktigt att vara ödmjuk och inse att ens idé inte är perfekt från början.
  • Behåll en konstant dialog med intressenter och potentiella kunder, låt dem vara en del av produktutvecklingen för att förstå deras behov.
  • Våga vara lite galen, ifrågasätt dagens metoder! Vi är noga med att alltid lyfta fram det positiva med en idé som först kan uppfattas dum eller galen. Positiva aspekter från galna idéer kan leda till något fantastiskt och innovativt.

 

Intervju med SKAPA-talang för unga innovatörer-vinnaren Anton Sterner, Seropnics

Stort grattis Anton, hur känns det att vinna det regionala priset SKAPA-talang för unga innovatörer 2021?

Tack det känns väldigt bra! Priset är en glad överraskning för mig och mina kollegor – vi tycker det är jättekul!

 

Vilken betydelse har priset för dig?
Det betyder att vi har en stark idé, vi brinner verkligen för den och priset stärker vår grund.

 

Vad skulle en eventuell vinst i riksfinalen innebära för dig och ditt företag?

Det skulle möjliggöra flera av våra framtidsprojekt. Aeroponisk odling är en sak vi har i kikaren.

 

Berätta närmare om SeroOne! Hur väcktes affärsidén?

Det började för två år sedan när jag och min vän, Marika började så och odla chiliplantor. Vi är båda utbildade maskintekniker, ingen av oss har trädgård så vi odlade inomhus. Vi var nyfikna och grävde djupt i odlingsträsket. Här insåg vi fördelarna med hydroponisk odling – den tekniken la grunden till vår affärsidé. Vår produkt består av en lampa och en vattenbehållare, allt designat i aluminium. Med hjälp av vår utvecklade teknik kan du enkelt beställa hem fröpluggar och odla grönsaker utan solljus – dessutom behöver du bara vattna var tredje vecka!

Sedan april 2020 utgår vi från Blekinge Business Incubator, BBI. Miljön är och har varit viktig för vår utveckling. Här får vi god stöttning via vår affärsutvecklare Emma. När vi började på BBI tillkom även vår medgrundare och kollega Carl Sixtensson, så nu är vi tre maskintekniker som jobbar med och utvecklar odling.

 

Hur långt har ni kommit hittills?

SeroOne kommer att finnas tillgänglig att köpa kring nyår, andra hydroponiska odlingsprodukter finns på vår hemsida redan nu. Kickstarter.com blir vår försäljningskanal för SeroOne, en crowdfundinghemsida som hjälper oss att komma ut på marknaden, bli kända och få in pengar till verktygskostnader.

 

Som en del i prismotiveringen står: ”Med priset vill man uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och på så sätt bidra till Sveriges utveckling.” 

Har du några framgångstips att dela med dig av?

  • Testa och utmana dina idéer i tidigt skede. Vårt projekt har formats genom de hinder vi stött på och de problem vi löst längs vägen.
  • Framför allt – sök upp likasinnade. Företagsinkubatorer är guld värda för att testa och utveckla idéer!

 

De båda vinnarna kommer att representera Blekinge län i den nationella SKAPA-tävlingen som går av stapeln i Stockholm den 11 november.

 

 

Varmt grattis Adam och Anton och era respektive medgrundare - ett fortsatt stort lycka till hälsar vi på Almi Blekinge!

Bakom Stiftelsen SKAPA står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Vårt system möjliggör återvinning 7 gånger om med bevarad kvalitet. Målet är att sjukhus och större industrier som är beroende av engångsartiklar ska kunna återvinna "in-house" för att på så sätt kraftigt minska transporter, materialåtgång och klimatpåverkan.
Adam Backman, ReGlove
Vi var nyfikna och grävde djupt i odlingsträsket. Här insåg vi fördelarna med hydroponisk odling – den tekniken la grunden till vår affärsidé.
Anton Sterner, Seropnics