Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
25 maj 2021

Calmius evé - couture för alla

Två ämnen som vi på Almi jobbar med löpande, som är en stor del i allt företagande idag är internationalisering och hållbarhet. Två ben att stå på när det kommer till att framtidssäkra sitt företag. 
Ett företag som jobbar aktivt med båda dessa områden är Calmius evé och vi fick chansen att ställa ett par frågor till systrana Amanda och Linnea, som startat och driver företaget, för att få veta mer. 

- öppnas i nytt fönster

1. Vilka är ni?
- Det är jag, Amanda Calmius tillsammans med min syster Linnea Calmius som grundat Calmius éve.

 

2. Vad erbjuder Calmius evé?
- Vi skapar klänningar inom bröllop och fest och vill göra couture tillgängligt till alla. Både med fysika och digitala provningar.

 

3. När startade ni?
- Tankarna på Calmius éve började hösten 2019 över en sushilunch på "Kattrumpan", sedan startade vi aktiebolag våren därefter. Men tankarna om ett eget klädesmärke har funnits hos mig i 10 år.

 

4. Hur fick ni idén?
- Jag ville från början bli couturedesigner och sy upp en klänning åt gången åt kunder i Kalmar eller i närområdet.
Men min syster Linnea kom in med en större vision och tänkte att fler borde få tillgång till couture. Inte bara dem som bor nära en couturedesigner. Då väcktes idén om att göra bröllopshandeln digital.

 

5. Var tanken från början att tillverka utomlands eller hur/när uppstod den?
- Ja, så fort vi bestämde oss för att satsa större så kontaktade jag Almi som ett första steg. Vi ville hitta en fabrik och ett par
tygproducenter från Europa och hade hört att Almi kunde detta.

 

6. Hur och när kom ni i kontakt med Almi och EEN?
I december 2019 hade vi vårt första möte med Dennis och Sofie på Almi i Kalmar. Då presenterade Sofie EEN (Enterprise Europe Network) för oss och sa att det var som "tinder" fast för företag. Vi skrev ett inlägg och fick sedan svar från flera intressanta fabriker och tygproducenter som vi gick igenom.

- öppnas i nytt fönster

7. Har den hjälpen varit viktig för er? Vad bestod den av?
- Otroligt viktig. Jag hade ingen aning om hur jag skulle hitta samarbetspartners i Europa. Men med hjälp av Almi och EENs tjänster så gick det så mycket enklare än jag trodde.


8. Hur upplevde ni hjälpen ni fick?
- Väldigt bra! vi fick ju inte bara tips om EEN, utan även om att söka till Boost chamber, som är ett program för nystartade företag. Hade vi
inte gått igenom det programmet hade vi aldrig varit där vi är idag. Jag är väldigt tacksam för det tipset också.


9. Tog det lång tid?
- Nej inte alls. Från första mötet med Almi tog det en månad tills jag hade hittat en perfekt fabrik i Riga och någon vecka extra tills jag hittat fantastiska tygproducenter i Frankrike, Spanien och Nederländerna.


10. Hur ser framtiden ut för Calmius evé?
- Vi har stora drömmar och visioner för Calmius éve och det digitala provrummet som vi håller på att utveckla. Det har inte varit det lättaste att starta mitt i en pandemi, då bröllop efter bröllop ställts in. Men framtiden ser ljus ut, tänk vad vi alla ska fira livet när pandemin är förbi och klä upp oss till tänderna inför bröllop och fest.


11. Skulle ni kunna tänka er att vända er till Almi/EEN i framtiden vid eventuella nya behov?
- Absolut!

 

Vill du också komma i kontakt med Almi och EEN?

Ring eller maila oss redan idag!

 

EEN - Internationella kontakter

Sofie Isehav

Mobil: 070-355 96 17

E-post: sofie.isehav@almi.se

 

Almi - Hållbarhet

Max Alterot

Mobil: 072-230 87 94

E-post: max.alterot@almi.se