Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
17 februari 2021

Från tusen idéer till podd och plattform

”Vi ska ha en podd!” Redan under sitt första möte kläckte Anna och Victoria idén om en gemensam podd där de båda, helt fritt och utan tyglar, kunde prata och berätta om sina erfarenheter av att drabbas av cancer, att stå under behandling och tiden efteråt.

Vi träffas på Teams, så som tiderna bjuder, och jag ber Anna och Victoria, tjejerna bakom Vestman & Wahlstam att berätta lite om sig själva.
Anna är den som först tar ton och beskriver sig själv som en sprallig tjej på 47 år som bor i Kalmar med sin man och tonårsdotter. Med ett stort intresse för personlig utveckling är hon på jakt efter svaret på frågan hur man kan leva sitt liv enklare.
Victoria tar vid och beskriver en glad och positiv människa som ser glädjen i allt och alltid hittar vägar att se kärlek, värme och glöden i olika situationer. En gift trebarnsmamma med tre pojkar bosatt på Öland.
Deras gemensamma nämnare är träning, hälsa och allt det där som får oss att må bra. ”Och boken The Secret” säger de och skrattar i kör.
Det är ett väldigt lättsamt och glatt samtal och det känns nästan svårt att styra in samtalet på det svåra som ändå ligger till grund för deras affärsidé. Deras cancerdiagnoser.

Vi fick verkligen hjälp att koka ner mycket av våra tankar, framförallt kring målgruppen, och fick en förståelse för hur vår målgrupp kan se ut och hur det kan ge ringar på vattnet.
Victoria Vestman

Anna och Victoria träffades genom en gemensam vän när Victoria var mitt uppe i sin behandling. Efter vad de beskriver som ”flera meter messenger konversation” sågs de slutligen över en kaffe lunch och de konstaterade snabbt att det vore roligt att göra något tillsammans.
Först var de inne på en träningsdagbok. Victoria hade under sin behandling startat instagram-kontot @motion_under_behandling för att visa att det går att träna och må bra trots det man går igenom. Anna var under samma tid engagerad i en podd “Om livslust och cancer” men då tillsammans med ett läkemedelsföretag och hon upplevde att det var väldigt styrt. Det gick inte att prata helt fritt kring ämnet och så föddes idén om att istället starta en egen podd.

-Men vi har väl egentligen haft tusen idéer berättar Victoria. Det här ska vi göra, och det här ska vi göra och det här ska vi göra. Vi vill väldigt mycket och det kommer många idéer. Att i någon form arbeta med träning har hängt med i allt vi gjort.

Podden lanserades i juni 2020 och jag frågar hur det har känts att vara så öppen med sina erfarenheter?
-Det har varit fint, säger Anna. Vi är två människor som har väldigt få hemligheter generellt sätt. Vi är inte sådana som orkar lägga på en massa filter utan vi kör på. Och vi har fått mycket feedback just tack vare att vi är så öppna och ärliga, många känner igen sig och vi har flera gånger fått höra att ”ni säger som det är och sätter ord på mina känslor”.

Jag tror att man måste vara ödmjuk och prestigelös när man går in i en sådan här process. Vi har fått tänka om och man måste kunna ta till sig feedbacken man får fortsätter Anna.
Anna Wahlstam

Under hösten 2020 antogs Annas och Victorias bolag, Vestman & Wahlstam till Boost Chambern som Almi Kalmar driver tillsammans med Kalmar Science Park. Men vägen dit var inte helt spikrak.

-Vi träffade Almi första gången precis innan pandemin bröt ut, då pratade vi om vår idé och fick höra talas om Boost Chambern första gången. Men vi kom inte med då, och det var nog tur för vi var inte riktigt färdiga med vår idé, det spretade lite för mycket.
Vi fick kontakt med Fia (Mårdfeldt, projektledare, Almis anmärkning) på Kalmar Ehealth Arena och fick via henne många fina kontakter. Sen jobbade vi vidare på vår idé och under hösten 2020 pitchade vi igen för Kalmar Science Park och fick då komma med i Boost Chambern, berättar Victoria.

-Vi har verkligen jobbat, jobbat och jobbat med vår idé och har via Boost Chambern fått fantastisk support och hjälp som har fört oss framåt fyller Anna i.


-Vi fick verkligen hjälp att koka ner mycket av våra tankar, framförallt kring målgruppen, och fick en förståelse för hur vår målgrupp kan se ut och hur det kan ge ringar på vattnet.


-Jag tror att man måste vara ödmjuk och prestigelös när man går in i en sådan här process. Vi har fått tänka om och man måste kunna ta till sig feedbacken man får fortsätter Anna.


-Boost Chamber har snabbat på processen för oss, vi hade fortfarande haft en jättebra idé men inte vetat hur vi skulle ta oss framåt. Vi är drivna och ”manglar Google” när vi vill ta reda på något men detta har tagit Vestman & Wahlstam sjumilakliv framåt säger Victoria.


-Ja och sekretessen har verkligen fungerat, det har blivit öppna och bra diskussioner i gruppen. Vi har fått vänner för framtiden, intresset och engagemanget i gruppen har varit stort fyller Anna i.

Så vad var det då som kokades ihop under höstens Boost Chamber? Jo tjejerna jobbar på en plattform med träningsövningar i gamification-form där träningen blir till ett spel som fokuserar på naturlig rörelse under cancerbehandling. Det finns forskning som stöder att rörelse under behandlingen faktiskt hjälper och det här ska hjälpa dem som har svårt att hitta den rörelsen annars.

-Vi behöver inte slänga ut en livboj till en elitsimmare säger Anna, men för dem som är mer ovana vid träning och rörelse, även innan sin diagnos, vill vi finnas där som ett peppande stöd längs vägen.

 

Ni fick nyligen ta emot Folkhälsopriset i Mörbylånga kommun, stort GRATTIS! Hur känns det?
-Helt fantastiskt, vi vill ju bidra till folkhälsan och samhällsnyttan och att vi med podden kan vara ett stöd för dem som går igenom behandlingen och deras anhöriga är stort.

 

”I ett lätt format, både via podcast och Instagram, fångar Victoria och Anna upp man som kvinna, ung som äldre och ger hopp och glädje i ett annars tungt ämne och bidrar därmed till öka folkhälsan”, skriver Mörbylånga kommun i sin motivering.

 

Dessutom har ni nyligen antagits till Kalmar Science Parks inkubator, grattis igen! Vad blir nästa steg för er nu?
-Nu tar vi fram en testversion av plattformen som vi ska presentera för en testgrupp. Utifrån feedback från dem ska vi göra justeringar och sedan förhoppningsvis kunna gå live med plattformen under hösten 2021.


Vi önskar Anna och Victoria stort lycka till på sin framtida resa och ser redan nu fram emot att få testa plattformen när den lanseras!

Vill du också få chansen att vässa din idé i vår Boost Chamber, tveka inte utan kontakta oss idag!

Vår rådgivare Dennis Åström, en av programledarna för Boost Chambern, står redo att lyssna på just din idé och berätta mer om Boost Chambern. 

Maila till Dennis

Lär dig mer om Boost Chambern och dess programdelar genom att följa länken nedan. 

Läs mer om Boost Chamber