Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
22 februari 2022

Klas Ehnemark vill göra AI mer tillgänglig

Det började med att de ville få Gustav Vasa att kommunicera med folk i Kalmar slott. Nu har Knowing AB med grundaren Klas Ehnemark fått miljoner i investering för att utveckla ett framtida AI-system.

– Nu har vi en chans att visa att vår lösning fungerar, säger han.

Det tekniska intresset har funnits där länge. Idag är Klas Ehnemark 51 år, men redan som 12-åring skissade han på sitt första program – något som faktiskt liknar det som han försöker göra nu. 

För några år sedan fick han en förfrågan från Kalmar kommun om att göra ett system för att kunna prata med fiktiva, historiska personer. Tänk Gustav Vasa på Kalmar slott. 

 

– Vi lyckades inte nå hela vägen med Gustav Vasa och det blev moroten för oss att försöka gå djupare med problemet, säger Klas.

– AI är inte alls där ännu utan det är specialiserade små program som gör något, exempelvis identifierar något på en bild, men det finns inget system som kan kommunicera som oss människor eller hantera kunskap som vi gör.
Klas Ehnemark

Han förklarar att det ofta finns en bild hos människor av vad AI, alltså artificiell intelligens, klarar av. Att AI innebär en massa kunskap som du som människa också kan kommunicera med. 

 

– AI är inte alls där ännu utan det är specialiserade små program som gör något, exempelvis identifierar något på en bild, men det finns inget system som kan kommunicera som oss människor eller hantera kunskap som vi gör. 

 

Här växte Klas nyfikenhet. Han har forskat vidare i ämnet och läst tusentals rapporter, testat egna idéer och skapat prototyper för att nå det där – att få fram ett system som hanterar kunskap som vi människor gör.

– Förstå saker. Ett system som har en intelligens som påminner om människans. 

 

Istället för att använda “deep learning” eller statistik för att förutse beteende har Klas och hans medarbetare velat hitta modeller för hur vi människor skapar verkligheten utifrån ett kognitivt sätt, alltså utifrån teorier om hur hjärnan fungerar. 

 

– Det gör oss till en udda fågel i att skapa AI – och placerar oss ganska långt från marknaden. Vi väljer att först lösa ett tekniskt problem och inte ett produktproblem. Vi skapar alltså inte något som direkt ska sälja utan om vi löser den här utmaningen kan det därefter vara ganska enkelt att hitta produkter eller tillämpning. 

Ett användningsområde är inom medtech, alltså relationen och systemet mellan vårdgivare och patient. 

 

– Vår lösning skulle kunna leda till ett system som förstår på ett bättre sätt vad som sägs i en sådan situation, som har empati och vet hur du ska föra samtal åt ett visst håll. Här är det lätt att jämföra med chat-bottar. De försöker göra samma sak, men det går inte alls. Det krävs en helt annan typ av innovationer. Att systemet faktiskt begriper och kan relatera, säger Klas.

 

Han poängterar att de är i ett tidigt skede av utvecklingen. De senaste tre åren har han jobbat heltid med detta och har också haft en medarbetare sedan två år.

– Vi träffades faktiskt för första gången i tisdags efter att bara ha haft kontakt digitalt och via telefon i två år.

Klas fick av en slump syn på Johannes Gontrum på nätet när Klas sökte efter ytterligare kompetens. 

 

– Det var verkligen ett lyckokast.

De arbetar med “deep tech”, en typ av startup som kräver mer pengar, tid och har en högre risk för investerare än en mer traditionell “lean startup” som jobbar nära kunden och snabbare kan få fram produkt och sälja saker innan de ibland ens finns. 

 

 

– Vi är egentligen för tidiga för att få någon som investerar. Vi bygger något som ska lösa ett svårt tekniskt problem som kan ge en stor affär mycket senare. Tyvärr finns det inget bra ekosystem för “deep tech” här i Sverige. Du måste verkligen ha tur att hitta någon som tror på din idé. Vi hade en sådan tur, säger Klas.

Ja, hans bolag fick först lån från Almi (länk: https://www.almi.se/vara-tjanster/tjanster/lan-och-ovrig-finansiering/) som blev ett av tre sätt att finansiera resan.

 

– Almi förstod tidigt att det här kan leda någonstans och det är fantastiskt att Almi finns och kan stötta på det här sättet. Jag är väldigt tacksam för det.

 

Knowing AB har också fått stöd av Vinnova och dessutom har Klas konsultat för andra bolag för att dra in pengar.

Sedan fick de också en investering – en investerare som Klas hade en första kontakt med för tre år sedan.

 

– Tack vare den första investeraren som förstod vad jag tänkte göra och såg min tekniska bakgrund gav det mer tyngd i mitt erbjudande till de andra investerarna.

 

En investerargrupp med fem investerare från Skåne hade läst om bolaget och tog själva kontakt. Det ledde till den senaste investeringen, i slutet av januari, om nära två miljoner kronor som ska räcka till ett proof of concept, klart efter sommaren. 

– I det får vi en chans att bevisa vår idé och som gör det mer trovärdigt. 

 

Vad tror du om AI i framtiden?

– Man brukar ju tänka om AI att det i framtiden finns någon superintelligens som slår alla oss människor i sin kognitiva kapacitet och det kanske blir så, det vet ingen, men långt innan dess kommer det att finnas system som simulerar det. Vi kommer kunna prata med teknik, såsom i bilen, och ha ett mer meningsfullt samtal. Vi förändrar vårt sätt att interagera med teknik. Det är vad vi försöker göra – ett gränssnitt till alla system. Du ska kunna skämta med din dammsugare om du vill eller låta din telefon ha brittisk humor. Du kan få din egen avatar med din personlighet. Det handlar inte bara om underhållning utan assistens av olika slag, som inom vården. Med det är en bra bit dit och många problem som ska lösas innan dess, säger Klas. 

 

Han är också väldigt engagerad i effekten som tekniken kan ha på vårt samhälle. Han säger att i framtiden kommer programmen vara väldigt bra på att manipulera. 

 

– Därför behöver vi göra AI-lösningar mer transparenta, där vi kan lyfta på motorhuven och visa hur saker funkar. Det kan vi inte idag. Vårt system bygger på transparens, att folk ska kunna förstå vad som händer.