Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
6 november 2019

Utan Almi hade det inte varit möjligt

Jennie Arkman Engqvist har arbetat som optiker i 13 år, senaste tio åren på anrika familjeföretaget Jacobssons optik i Växjö. I januari 2019 tog hon över som ny ägare, och den första utanför familjen.
– Att starta eget har varit en dröm sedan jag gick på gymnasiet och när förra ägarna ville dra sig tillbaka var jag i ett bra läge i mitt liv för att satsa på något eget, berättar hon.

När Jennie skulle köpa butiken vände hon sig till banken för ett lån, men de sa tvärt nej. Hon kontaktade istället Almi där hon fick ett mikrolån.


– Överhuvudtaget hade det varit svårt för mig att genomföra det här utan Almi. Jag fick mycket värdefull hjälp med rådgivning och mikrolånet var helt avgörande för att jag skulle få ihop en finansieringslösning. I gengäld ställer Almi krav när det kommer till min affärsidé och mina planer och det har varit väldigt lärorikt. Hos Almi får man ärliga svar och jag har fått lära mig att granska och fatta egna beslut.

 

Första året beskriver Jennie som jobbigt men lärorikt.

Vi hade en lång period av överlämning men sedan den dagen jag tog över hänger allt på mig. Det är ett stort ansvar men samtidigt en drivkraft. Det har varit mer jobb än jag kunde föreställa mig, men samtidigt jätteroligt och absolut värt det nu när det börjar landa, säger hon.
Jennie Arkman Engqvist

Nu går Jennie Almis ägarväxlingsprogram där hon får rådgivning om ägarväxling och får träffa andra företagare i samma situation.


– Sedan jag tog över har jag insett att det är många nya saker jag måste lära mig. I programmet blir jag tvungen att tänka till och sätta upp en plan. Att utbyta kunskap och erfarenheter med andra som är i samma situation är väldigt nyttigt. Något som jag tycker är speciellt intressant är ledarskapsfrågan. Jag har ofta tagit på mig ledarrollen informellt men nu har jag faktiskt också ett ansvar.

Mest stolt över: Framförallt att jag vågade ta steget och att jag klarat det, men också att jag fått ihop en bra sammansättning av personal.

 

Utmaning framöver: Att göra Jacobssons optik till ett självklart
alternativ för den som letar optiker i Växjö.