Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
20 januari 2021

Affärsidén fick bärkraft under pandemin

För snart tio år sedan grundade Mattias Guldstrand tillsammans med Martin Yngvesson och Jan Bååt företaget Solutions för tomorrow. Visionen var att ta röntgen till patienten oavsett var patienten befinner sig. Idag har företaget i Väckelsång 200 mobila röntgenmaskiner installerade på sjukhus i 27 länder runt om i världen och i höstas levererades de första röntgenbilarna i Sverige. Inför 2020 räknade man med en fördubbling av omsättningen. Det blev en fyrdubbling sedan coronapandemin fått efterfrågan på mobil röntgenutrustning att skjuta i höjden.

 

– Vi insåg ganska snart att nu behövs mobil röntgenutrustning mer än någonsin och fick växla upp produktionen rejält, från en maskin i veckan till fem. Vi fick tag på en ny lokal och ytterligare personal till produktionen. Problemet var materialtillförseln när gränserna stängdes, men vi lyckades få till undantag så att våra komponenter kunde produceras, berättar vd Mattias Guldstrand.

 

I höstas levererades också de tre första röntgenbilarna till sjukvården i Kronoberg, Jönköping och Kalmar.

 

– Att ta röntgen utanför sjukhusen har alltid varit det stora målet och nu ser vi att också kunderna förstått hur viktig mobiliteten i röntgen är som en del i sjukvårdssystemet. Vår affärsidé har verkligen fått bärkraft under coronapandemin vilket såklart känns lite dubbelt. Samtidigt gör vi skillnad, och det var därför jag började inom medicinteknik en gång i tiden, säger Mattias Guldstrand.

 

Ända sedan företagets grundare satt hemma vid köksbordet och spånade på sin idé har Almi varit en samarbetspart. Från ett första bidrag för att ta fram ritningar, till innovations- och tillväxtlån, Almi invest som gick in som delägare 2013, och olika checkar och internationaliseringsprogram.

– Vi har använt det mesta i Almis verktygslåda. Som finansieringspartner har Almi varit jätteviktig när bankfinansiering inte varit möjlig. En kombination av innovationssystemets aktörer har gjort att vi kunnat ta oss framåt och få med bank, kunder och leverantörer. Alla pusselbitar måste på plats och jag skulle säga att Almi varit den kanske största och avgörande biten i det pusslet.
Mattias Guldstrand, vd

SOLUTIONS FOR TOMORROW AB

MATTIAS GULDSTRAND

 

Roll i företaget: vd och en av grundarna


Ålder: 44 år

 

Företaget startade år: 2011

 

Omsättning 2019: 25 miljoner (förväntad omsättning 2020 ca 100 miljoner)

 

Antal anställda: 30 stycken på heltid och 10 på deltid

 

Almis insatser: Almi invest, innovationslån, tillväxtlån, rådgivning, konsultcheckar, internationaliseringsprogram med mera.

Utmaning framöver: Att fortsätta hitta bra personal.
Mest stolt över: Att röntgenbilarna har blivit verklighet.