Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
26 oktober 2021

Nystart med Almis Mikrolån

Joakim Olofsson har jobbat inom retail sedan 1989 och 1997 började han som butikschef i Brothers-butiken i centrala Växjö. Sedan dess har han varit med och drivit butiken i nära samarbete med den tidigare ägaren. I mars i år fick han erbjudandet om att ta över butiken via ett förvärv men trots att erbjudandet var väldigt lockade var det inte ett enkelt beslut att ta.

”Det har varit en jobbig period under pandemin med lägre försäljning och försenade leveranser så det var inte helt självklart att ta över butiken."

 

Men eftersom Joakim hade fått ett så pass bra erbjudande tog han kontakt med SEB för attt diskutera ett lån och där blev han även tipsad om att kontakta Almi för att prata om ett upplägg. 

Det slutade med att jag tog ett lån hos banken, ett Mikrolån hos Almi som gick in som medfinansiär och själv gick in med en del privata medel. Jag är tacksam att det blev av och det har gått supersmidigt med Almis Mikrolån.
Joakim Olofsson, delägare och företagsledare

Sedan Joakim tog över butiken i våras har han hunnit göra en del förändringar. Dels har han minskat ned på lagerytan för att dra ned på kostnaderna och han har även gjort en del ändringar i kundytan i butiken.

"Jag vill att det ska kännas som att man kommer hem till någon när man kommer in i butiken så vi har bytt ut en del inredning och försökt skapa en hemtrevlig känsla. Sedan spelar vi vinylskivor och bjuder kunderna på kaffe så att de kan känna att de kan handla i lugn och ro."

 

Joakim ser ljust på framtiden men en utmaning framöver är, precis som många andra butiker upplever, svårigheten att få kunderna att komma till butiken. Här tror han på att samverka med andra aktörer i närheten för att skapa lockande erbjudanden och att själv jobba aktivt med att skapa attraktivitet genom god service och intressanta koncept. Några sådana koncept är bland annat att företag kan boka kundkvällar och man kan även boka in en privat provning om exempelvis ett kompisgäng vill ha en trevlig aktivitet ihop eller om en brudgum vill ha med sig smakråd inför den stora dagen.

 

Nu har Joakim som mål att fortsätta utveckla butiken och dess medarbetare och vara ett bra alternativ till de mer exklusiva märkena. Via Brothers egna webbshop hoppas han även kunna öka försäljningen av premiumsortimentet.

 

”Som kund kan du komma in här och få den service och hjälp du behöver för att hitta det du söker och vi kan även hjälpa till med att beställa hem kläderna om de inte finns i butiken. Om kunden vill kan vi dessutom sy upp eller skräddarsy plaggen. Mötet med kunden och att hjälpa dem är otroligt trevligt och det är det vi brinner för.”

FAMILJEN J.O.A.H AB - Brothersbutik i Växjö

JOAKIM OLOFSSON

 

Roll i företaget: Delägare och butikschef

 

Ålder: 54 år

 

Företaget startade år: 1984, Joakim förvärvade företaget 2021

 

Omsättning 2020: 4 miljoner

 

Antal anställda: 3 stycken varav två på deltid

 

Almis insatser: Finansiering via Almis Mikrolån

Utmaning framöver: Att få kunder att komma till butiken. 


Mest stolt över: Mina medarbetare.