Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
9 november 2022

Hans vision om bättre luft blev Sveriges bäst säljande luftrenare

Vanliga luftrenare fångar föroreningar i filter. Problemet är att vissa hälsofarliga partiklar är så små att de passerar rakt genom filtren. Johan Lundberg utvecklade därför en helt ny sorts luftrenare som förstör föroreningar som är 1000 gånger mindre än vad HEPA-filter kan fånga upp.

Johan Lundberg är en av över 3 miljoner svenskar som lider av pollenallergi. Under en särskilt svår pollensäsong sökte han efter en luftrenare som kunde lindra besvären i hemmet. Det visade sig vara omöjligt.

– Jag testade olika luftrenare, men insåg ganska snabbt att de inte fungerade tillräckligt bra. Då började jag läsa på. Faktum är att tekniken inom luftrening inte har förändrats mycket på över 100 år. Föroreningar fångas fortfarande i filter.

Det gav Johan en idé. Han ville uppfinna en helt ny typ av luftrenare. Tanken var att försöka frångå filtret, och ta det hela ett steg längre. Målet? Att förstöra föroreningarna – istället för att bara fånga dem.

– Jag pratade med en allergiforskare, som berättade att de flesta symtom orsakas av gaser som inte kan fångas upp av filter. Vanliga luftrenare fångar bokstavligen bara damm, som stora dammsugare. De maskerar och cirkulerar dålig luft, istället för att faktiskt förstöra hälsofarliga partiklar. Dessutom är de minsta allergiämnena så små att de passerar rakt genom filtret.

“Vanliga luftrenare fångar bokstavligen bara damm”

De minsta partiklarna i luften är nämligen de mest skadliga. De utlöser symtom som nästäppa, huvudvärk och trötthet – men kan också göra att luften upplevs som unken och ofräsch.

 

För att komma vidare med sin idé fick Johan Lundberg innovationsrådgivning av Almi. Med hjälp av gedigen research, ledande forskare togs det unika reningssystemet sedan fram – som nu ligger till grund för deras luftrenare.


Ozoneair luftrenare eliminerar kontinuerligt allergiämnen från pollen, djur och kvalster. Dygnet-runt-lösningen rensar upp virus, bakterier och dammpartiklar på autopilot – ja, den neutraliserar till och med dålig lukt. 


Och självklart kan du vistas i utrymmet medan luftrenaren jobbar. Teknologin är nämligen helt hälsosäker – och i det närmaste ljudlös.


Revolutionerande teknik


Hemligheten bakom Ozoneairs tillväxtresa är den patenterade och egenutvecklade reningstekniken Oxyplasma som finns i deras luftrenare. Framgångssagan vilar på studier, rigorösa labbtester och feedback från kunder – däribland allergiker och astmatiker. 


Resultatet är konstant, kraftig och klinisk rengöring – för kommersiella kontexter och privat bruk. Själva reningssystemet i luftrenaren har utvecklats i ett nära samarbete med Luleå Tekniska Universitet.

Ozoneair flyttar hem produktionen


Ozoneair Purify är just nu Sverige bäst säljande luftrenare. Totalt har över 50 000 luftrenare sålts. Eftersom efterfrågan är större än vad bolaget klarar av, flyttar Ozoneair hem produktionen från utlandet till Luleå. Full kontroll ger ökad produktionskvalitet och leveranssäkerhet – vilket i sin tur skapar kortare ledtider. 

Det känns fantastiskt bra att kunna skriva “Made in Sweden” på våra luftrenare. Det blir en kvalitetsstämpel för både privatpersoner och företag som vill hälsosäkra sin inomhusluft.

Fakta: Ozoneair AB
Grundades: December 2018.

Säte: Luleå.

Gör: Utvecklar, tillverkar och säljer produkter för en bättre inomhusmiljö. Säljer nu en luftrenare och en luktborttagare.

Ägare: Johan Lundberg

Webb: ozoneair.se